G4Media.ro

Echipele chirurgicale cu mai multe femei în componență îmbunătățesc recuperarea pacienților (studiu)

Sursa foto: Colegiul Medicilor Bucuresti/Facebook

Echipele chirurgicale cu mai multe femei în componență îmbunătățesc recuperarea pacienților (studiu)

Echipele chirurgicale din spitale care includ mai multe femei medic îmbunătățesc recuperarea pacienților, reduc riscul de complicații grave și ar putea, la rândul lor, să reducă costurile cu asistența medicală, potrivit celui mai mare studiu de acest tip din lume, scrie The Guardian.

Studiile arată că diversitatea este importantă în afaceri, finanțe, tehnologie, educație și drept, nu doar pentru echitate, ci și pentru rezultate. Cu toate acestea, dovezile care susțin valoarea diversității de sex în echipele de asistență medicală au fost limitate.

Acum, cercetătorii care au examinat peste 700 000 de operații pe parcursul unui deceniu raportează că spitalele cu mai multe femei în echipele chirurgicale oferă rezultate mai bune pentru pacienți. Constatările au fost publicate în British Journal of Surgery.

„Îngrijirea în spitalele cu o mai mare diversitate de sex în echipele de anestezie-chirurgie a fost asociată cu rezultate postoperatorii mai bune”, au concluzionat cercetătorii. „Principala concluzie pentru practica clinică și politica de sănătate este că sporirea diversității de sex a echipelor din sala de operație nu este o chestiune de reprezentare sau de justiție socială, ci o parte importantă a optimizării performanței”.

„Instituțiile de sănătate ar trebui să încurajeze în mod intenționat diversitatea de sex în echipele din sala de operație pentru a reduce potențial morbiditatea majoră, ceea ce, la rândul său, poate spori satisfacția pacienților și reduce costurile.”

În cadrul studiului, condus de Universitatea din Toronto, cercetătorii au analizat 709.899 de operații care au avut loc în 88 de spitale din Ontario, Canada, între 2009 și 2019.

Dintre aceste intervenții chirurgicale, morbiditatea majoră la 90 de zile – complicații grave în termen de trei luni de la operație – a apărut în 14,4% din cazuri. Proporția mediană de anesteziști și chirurgi de sex feminin într-un spital pe an a fost de 28%.

În general, chirurgii de sex feminin au efectuat 47.874 (6,7%) dintre operații. Anesteziștii de sex feminin au tratat pacienții în 192.144 (27%) de operații.

Spitalele cu echipe formate din mai mult de 35% de femei chirurg și anestezist au avut rezultate postoperatorii mai bune, a constatat studiul. Operațiile în astfel de spitale au fost asociate cu o reducere de 3% a șanselor de morbiditate majoră postoperatorie la 90 de zile la pacienți.

Cercetătorii au remarcat că pragul de 35% pe care l-au observat a fost un ecou al rezultatelor unor cercetări efectuate în alte sectoare din diferite țări, inclusiv în SUA, Italia, Australia și Japonia, care au arătat, de asemenea, rezultate mai bune odată ce echipele aveau în componență 35% femei.

„Îngrijirea de către un chirurg de sex feminin a crescut asocierea unei diversități sexuale mai mari a echipei cu rezultatele, în timp ce acest lucru nu a fost observat pentru îngrijirea de către un chirurg de sex masculin”, au adăugat cercetătorii.

Dr. Julie Hallet, autorul principal al studiului de la Universitatea din Toronto, a declarat: „Aceste rezultate reprezintă începutul unei schimbări importante în înțelegerea modului în care diversitatea contribuie la calitatea îngrijirii perioperatorii.”

„Asigurarea unei mase critice de femei anesteziști și chirurgi în echipele operatorii nu este doar o chestiune de echitate, ci pare necesară pentru a optimiza performanța.”

Studii anterioare au sugerat că pacienții care sunt operați de femei au mai puține șanse de a avea complicații sau de a avea nevoie de îngrijire ulterioară decât atunci când sunt tratați de bărbați.

Cu toate acestea, Hallet a declarat că echipa sa de cercetare a vrut să conteste „discursul binar de comparare a medicilor femei și bărbați” și, „să sublinieze importanța diversității ca un atu al echipei sau ca un bonus pentru îmbunătățirea calității îngrijirii”.

Îmbunătățirea diversității de sex în echipele chirurgicale va necesita „un efort intenționat” pentru a asigura politici sistematice de recrutare și de menținere a medicilor de sex feminin, a adăugat ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Ce prostie fara margini…