G4Media.ro

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza pierde apelul împotriva sentinței de trădare de patrie

Sursa foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza pierde apelul împotriva sentinței de trădare de patrie

Curtea Supremă a Rusiei a respins apelul formulat de criticul Kremlinului Vladimir Kara-Murza împotriva sentinței de 25 de ani de închisoare, potrivit agenției Reuters.

Figură proeminentă a opoziției ruse, care are atât pașaport rusesc, cât și britanic, Kara-Murza a fost arestat în apropierea locuinței sale din Moscova în aprilie 2022 și a fost condamnat pentru trădare de către un tribunal în aprilie 2023.

El a condamnat în repetate rânduri războiul Rusiei în Ucraina, l-a criticat pe Vladimir Putin și a făcut lobby pentru sancțiuni occidentale împotriva Moscovei.

În apelul său, Kara-Murza a susținut că nu a comis nicio infracțiune și că a fost condamnat doar pentru că și-a exercitat dreptul la libertatea de exprimare, exprimându-și public opoziția față de Putin și față de război.

„Întregul caz se bazează pe negarea chiar a conceptelor de lege, justiție și legalitate”, a declarat el într-o prezentare scrisă adresată instanței.

„Dar se bazează, de asemenea, pe o falsificare grosolană și cinică – o încercare de a echivala critica autorităților cu un prejudiciu adus țării; de a prezenta activitatea opoziției drept «trădare». Dar nu este nimic nou nici în acest lucru; este ceea ce face fiecare dictatură”, a adăugat el.

Săptămâna trecută a câștigat un premiu Pulitzer pentru o serie de editoriale pe care le-a scris în timp ce se afla în închisoare și care au fost publicate în Washington Post.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...