G4Media.ro

Noapte de violențe în Noua Caledonie, autoritățile au impus starea de asediu

Captura X

Noapte de violențe în Noua Caledonie, autoritățile au impus starea de asediu

Magazine jefuite, case incendiate și jandarmi împușcați: violențe au izbucnit în Noua Caledonie în noaptea de luni spre marți înainte de votul deputaților asupra unui amendament constituțional criticat de mișcarea pro-independență, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Reprezentantul guvernului francez în arhipelagul din Pacificul de Sud, Louis Le Franc, a decretat stare de asediu pentru marți seară în zona Noumea.

„Pentru moment, nu s-au înregistrat morți sau răniți grav, deși ar fi putut să se întâmple”, a declarat presei Înaltul comisar francez, făcând apel la calm.

Președintele pro-independență al guvernului din teritoriu, Louis Mapou, a îndemnat, de asemenea, populația „să se calmeze și să fie rezonabilă”.

Primele ciocniri între manifestanți și poliție au izbucnit luni, în marja unei manifestații pro-independență împotriva reformei constituționale examinate la Paris de Adunarea Națională, care vizează lărgirea electoratului pentru alegerile provinciale cruciale din Noua Caledonie.

Militanții pro-independență consideră că această decizie riscă să reducă și mai mult ponderea poporul autohton kanak.

Le Franc a raportat „focuri de armă trase asupra jandarmilor cu puști de calibru mare” luni seara în comuna Le Mont-Dore, la sud-est de Nouméa.

În cartierele din nordul orașului Nouméa, reprezentantul statului a deplâns „distrugerea de magazine, farmacii și case”.

 

“Dezlănțuirea urii”

Louis Le Franc a adăugat: ”Din nefericire, am văzut oameni care au fost târâți din casele lor doar pentru ca locuințele lor să fie incendiate”.

Elemente ale GIGN, unitatea de intervenție de elită a jandarmeriei, au intervenit pentru a salva o persoană în vârstă de 81 de ani a cărei casă era în flăcări, a declarat Gérald Darmanin în fața Adunării Naționale.

Ministrul de interne a precizat că octogenarul era tatăl Soniei Backès, președinta provinciei Sud din arhipelag, fost secretar de stat și personalitate de frunte a taberei anti-independență.

„De mai bine de douăzeci și patru de ore, ne confruntăm cu o adevărată explozie de ură, o revărsare de tineri adesea beți, evident manipulați și cu o violență cu totul inedită”, a deplâns generalul Nicolas Matthéos, comandantul Jandarmeriei din Noua Caledonie.

Patruzeci și trei de jandarmi au fost răniți, potrivit unui bilanț făcut la ora 06:00 (ora Parisului) de către jandarmerie, care a precizat că 13 persoane au fost arestate.

Brigăzile de jandarmerie au fost atacate, potrivit aceleiași surse, iar protestatarii au încercat să intre în incintă „cu săbii”, „cu pietre” și „cu focuri de armă”.

În zona poliției, 49 de persoane au fost arestate și nouă polițiști au fost răniți, potrivit unei surse din cadrul poliției.

Întreprinderi incendiate

Potrivit jandarmeriei, șapte escadroane de jandarmi se află la fața locului, față de trei sau patru în orele obișnuite.

Autoritățile sunt deosebit de îngrijorate de situația de la o fabrică incendiată de la periferia orașului Noumea, unde s-au refugiat marți aproximativ treizeci de manifestanți. „Îi îndemnăm să părăsească incinta din cauza riscului iminent de explozie” a două rezervoare de hidrogen de pe amplasament, a declarat Le Franc.

Pompierii din Noumea au declarat că au primit aproape 1.500 de apeluri în noaptea de luni spre marți și că au intervenit la aproximativ 200 de incendii.

Potrivit unei organizații patronale, aproximativ treizeci de magazine, fabrici și întreprinderi au fost incendiate.

„Mă simt foarte trist”, a declarat pentru AFP Jean-Franck Jallet, proprietarul unei măcelării care a fost salvată din flăcări de pompieri.

„Avem 40 de angajați și tocmai am ratat catastrofa. Am crezut că se poate conviețui, dar nu a mers, au fost prea multe minciuni”, a deplâns patronul.

Marți, străzile din Nouméa și din suburbiile sale erau presărate cu carcase de mașini arse și resturi fumegânde de pneuri și paleți de lemn, după cum a constatat la fața locului un corespondent AFP.

Deși situația părea mai calmă marți, numeroase baricade au rămas în picioare.

Aeroport închis

Toate întrunirile au fost interzise în Greater Noumea, la fel ca și portul de arme și vânzarea de alcool în tot arhipelagul, potrivit Înaltului Comisariat, care i-a invitat pe cei 270.000 de locuitori ai Noii Caledonii să rămână acasă.

La rândul său, guvernul din Noua Caledonie a anunțat închiderea școlilor secundare până la noi ordine. Aeroportul internațional este închis, iar Aircalin și-a suspendat zborurile pentru ziua de marți.

În timpul unei sesiuni tensionate luni la Adunarea Națională, Gérald Darmanin a cerut deputaților să adopte fără amendamente reforma care deschide alegerile provinciale locuitorilor care locuiesc pe insulă de cel puțin zece ani.

Deși un vot formal era prevăzut în mod normal pentru marți după-amiază, dezbaterile nu au putut fi încheiate în cursul nopții, din cauza unui număr mare de amendamente depuse în special de grupul La France insoumise (LFI).

Un nou calendar al dezbaterilor urmează să fie convenit marți dimineață.

După aprobarea Senatului, este necesară aprobarea Adunării înainte ca Parlamentul să se poată reuni în Congres pentru a revizui Constituția, la o dată care urmează să fie stabilită.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...