G4Media.ro

Consiliul Electoral de Circumscripție Bălți respinge cererea Marinei Tauber, fostă membră a…

Sursa/Marina Tauber Facebook

Consiliul Electoral de Circumscripție Bălți respinge cererea Marinei Tauber, fostă membră a partidului Șor, de a intra în cursa electorală pentru alegerile din noiembrie

Consiliul Electoral de Circumscripție Bălți a respins cererea parlamentarei ex-ȘOR Marina Tauber de a fi admisă în cursa electorală pentru alegerile din 5 noiembrie 2023, relatează tvn.md.

Conform unui proiect de lege, votat în două lecturi de deputații moldoveni, persoanele care au fost membri ai partidului Șor, scos în afara legii, nu vor putea participa la alegeri în următorii trei-cinci ani.

Tauber intenționa să participe în calitate de candidat independent, în contextul în care Partidul ȘOR a fost declarat neconstituțional. Parlamentara afirma că decizia Parlamentului prin care peste 600 de membri ai echipei politicianului fugar Ilan Șor au interdicția de a participa la alegeri locale din Republica Moldova în următorii cinci ani nu va împiedica membrii fostului partid să participe la alegeri, în calitate de candidați independenți, potrivit Newsmaker.md.

Context

Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe data de 5 noiembrie 2023. Comisia Electorală Centrală a dat undă verde perioadei de depunere a documentelor pentru înregistrare candidaților, pentru circumscripțiile de nivelul al doilea (primari ai municipiilor Chișinău și Bălți, consilieri în consiliile municipale Chișinău și Bălți și în consiliile raionale) – pe data de 19 septembrie.

Funcția de primar al municipiului Bălți este ocupată de Nicolai Grigorișin. El a fost ales în funcție în urma scrutinului organizat în decembrie 2021, după ce contracandidata sa din primul tur, Marina Tauber, care a obținut cele mai multe voturi, a fost exclusă din cursa electorală din cauza utilizării mijloacelor financiare nedeclarate.

Tauber a acuzat în acea perioadă guvernul PAS pentru înlăturarea sa, pe care a calificat-o drept ilegală. Eliminarea sa din cursa electorală de la Bălți a fost contestată, inclusiv, la CEDO. Dosarul a fost depus la Curtea de la Strasbourg la începutul lunii mai al anului 2022.

Marina Tauber este cercetată penal în Republica Moldova. Aceasta este învinuită de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale a Partidului Politic „ȘOR” – declarat recent în afara legii – și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat. Dosarul a fost recent trimis în instanța de judecată. Dacă va fi găsită vinovată, parlamentara riscă de la 2 la 7 ani de detenție.

Tauber a rămas fără imunitate parlamentară după reținerea sa din 21 iulie 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Asta zici ca e sora lu sarma in fund, cel putin la fel de rusofila si rupta de realitate.

  2. Doamna Tauber nu este o apropiată a serviciilor de informații românești?!

    Din câte îmi amintesc, a fost invitată la postul TV al prietenului SRI Sebi Ghiță, de către doamna Liliana Ruse, aflată acum la alt post cu grade. DIGI.