G4Media.ro

Cresc temerile că Ucraina ar putea pierde sprijinul militar al unui alt…

Sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Cresc temerile că Ucraina ar putea pierde sprijinul militar al unui alt aliat cheie, după anunțul Poloniei

În timp ce Kievul se gândește cum să răspundă la anunțul Poloniei că nu va mai furniza arme, există temeri tot mai mari că Ucraina ar putea pierde sprijinul militar al unuia dintre cei mai puternici susținători ai săi, relatează Sky News.

Fostul prim-ministru populist al Slovaciei, Robert Fico, pare favorit să câștige alegerile de săptămâna viitoare, ceea ce ar putea anunța o schimbare radicală în relația cu vecinul său estic.

În timpul unui miting politic de săptămâna trecută, el a promis că va opri furnizarea de arme Slovaciei către Kiev dacă va câștiga alegerile.

„Suntem o țară pașnică”, le-a spus el susținătorilor.

„Nu vom trimite niciun cartuș în Ucraina”.

Până acum, Bratislava a furnizat arme și a oferit Kievului un sprijin politic puternic în cadrul Uniunii Europene și al NATO.

Dar Fico a declarat: „Ei vor trebui să se așeze oricum la masă și să găsească un acord. Rusia nu va părăsi niciodată Crimeea, nu va părăsi niciodată teritoriile pe care le controlează”.

Nu este garantată victoria lui Fico, niciun partid nefiind cotat să obțină o majoritate, iar perspectivele de a forma un guvern de coaliție sunt considerate dificile.

Diplomații și oficialii occidentali de la Kiev spun, de asemenea, că o țară mică precum Slovacia nu poate merge atât de departe în a sfida politica UE și NATO.

Însă Fico, în vârstă de 59 de ani, a ridicat semne de întrebare la Bruxelles și nu numai, criticând sancțiunile împotriva Rusiei, făcând apel la o apropiere de Moscova atunci când războiul se va încheia și promițând să se opună prin veto aderării Ucrainei la NATO dacă acest lucru începe să pară probabil.

Apelând la retorici demitizate pe scară largă și repetate în mod regulat de Moscova, el a declarat anterior că războiul „a început în 2014, când naziștii și fasciștii ucraineni au început să ucidă cetățeni ruși în Donbas și Luhansk”.

Mai mulți diplomați occidentali spun că comentariile sale au provocat o îngrijorare semnificativă în rândul aliaților Slovaciei.

„Trupe rusești la granița voastră și o relație fracturată cu aliații voștri, asta vreți?”, a declarat unul dintre diplomați pentru Reuters.

„Sau revine la a fi pragmaticul care a fost până acum?”.

Un al doilea diplomat a declarat că Fico ar ezita să taie livrările de arme către Ucraina dincolo de cele din stocurile deja epuizate ale armatei, având în vedere importanța economică a producătorilor de muniție și a unei baze de reparații.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. De ce? Sunt alegeri si in alte tari?

    • Da, urmeaza alegeri atat in Slovacia unde Fico este fix Orban din Ungaria si urmeaza alegeri si in Polonia!

    • Orban sau nu, Ucraina e cu kuřu-n ɓuďă, e ajutată de țările din jur, cu excepția Ungariei, şi tot Ucraina e cea care emite pretenții exagerate in raport cu aceste țări, şi le mai şi amenință că le dă in judecată, pt ca interzic importurile de la ei!!
      Asta, nu e culmea tupeului, ci a prostiei şi a nesimțirii!!! Ucrainieni sau ruşi, tot una…