G4Media.ro

Avocatul Poporului a contestat la CCR un proiect de lege votat de…

Sursa Foto: Digi24.ro

Avocatul Poporului a contestat la CCR un proiect de lege votat de PSD și PNL privind investițiile în amenajări hidroenergetice în curs de execuție”/ Stelian Ion (USR): Distruge practic 20 de situri Natura2000

Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituțională un proiect de lege votat de PSD și PNL care aprobă OUG 175/2022 cu obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie. Proiectul de lege a fost criticat de fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, pe motiv că ”are un impact nociv asupra mediului înconjurător.”

”Ordonanța de urgență dată de guvernul Ciucă distruge practic 20 de situri Natura2000. Calculul economic nu justifică un asemenea atac distructiv asupra mediului înconjurător.

Am spus mereu că această OUG a fost emisă pentru a scăpa de avizul de mediu și pentru a trece peste decizii judecătorești definitive, care au stabilit că proiectele hidroenergetice, cum sunt cele din Defileul Jiului, sunt ilegale.

Este o minciună și că proiectele sunt finanțate prin programul RePowerEU, Comisia Europeană nu va aloca bani pentru distrugerea mediului înconjurător, ci, din contră, există șanse mari să deschidă procedura de infringement”, a declarat fostul ministru al justiției pentru G4Media.ro

În expunerea de motive a Ordonanței de Urgență se arată că, având în vedere caracterul strategic al proiectelor de investitii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice și faptul că finanțarea europeană prin planul de măsuri REPower EU presupune o perioadă redusă de timp pentru evaluare, este necesară asigurarea posibilității realizării acestora până în anul 2026.

Prin finalizarea și punerea în valoare a proiectelor hidroenergetice din Anexa la proiectul de ordonanță de urgență, respectiv:

Nr.crt Obiectiv

1 AHE a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbesti
2 AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu – Avrig
3 AHE Pascani pe râul Siret
4 AHE Rastolnita
5 AHE Surduc Siriu
6 AHE a râului Siret pe sectorul Cosmești – Movileni
7 Complex Hidrotehnic și Energetic Cerna Motru Tismana, Etapa a – II-a
8 AHE a râului Olt pe sectorul Izbiceni – Dunăre. CHE Islaz
9 AHE Cerna Belareca
10 Valorificarea potențialului energetic solar din zona Sadova-Dăbuleni, Dolj – UAT Sadova

Se adaugă astfel, producției anuale românești aproape 2 TWh/an energie verde regenerabila, ceea ce conduce la atingerea dezideratului actual al independentei energetice în condițiile respectării și protejării mediului, se mai arată în expunerea de motive.

La capitolul impactul asupra mediului, în expunerea de motive este menționată ”crearea unor acumulări care permit dezvoltarea unui microclimat și a unor ecosisteme care permit
dezvoltarea și protejarea speciilor locale, precum și dezvoltarea unor noi specii care vor gasi condițiile proprice de dezvoltare”

Având în vedere ca energia produsa este verde, la o putere de peste 2,5 TWh/an, după darea în folosință emisiile de carbon se reduc cu aprox. 800.000 tone de dioxid de carbon/an, se mai arată în expunerea de motive care însoțește ordonanța Guvernului.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ii doare in palarie p-astia de natura. Deja au fost bagate la conducta multe piriuri de munte ca sa iasa banul gros unor smecheri influenti.