G4Media.ro

Biden avertizează Iranul că SUA „vor acţiona în forţă” pentru a-i proteja…

sursa foto: Wikipedia

Biden avertizează Iranul că SUA „vor acţiona în forţă” pentru a-i proteja pe americani, după ce un antreprenor a murit și un militar a fost rănit în atacurile din Siria

Preşedintele american Joe Biden a avertizat Iranul că Statele Unite vor „acţiona în forţă” pentru a-i proteja pe americani, după ce armata americană a lansat atacuri aeriene împotriva forţelor susţinute de Iran, ca replică pentru un atac din Siria, conform The Guardian, transmite News.ro.

„Nu faceţi greşeli: Statele Unite nu… vor un conflict cu Iranul, dar aşteptaţi-vă să acţionăm în forţă pentru a ne proteja poporul”, a spus Biden reporterilor în timpul unei vizite în Canada.

Un militar american a fost rănit vineri în Siria, în timpul celui mai recent atac de răspuns care a implicat forţele susţinute de Iran şi personal american. Aceasta după ce un atac de joi a ucis un antreprenor american şi a rănit cinci militari americani şi un alt antreprenor. Washingtonul a afirmat că o dronă de origine iraniană a fost folosită în acest atac.

Doi oficiali americani, vorbind sub condiţia anonimatului, au spus că se pare că sistemul defensiv al bazei a eşuat. Un oficial american a declarat pentru Reuters că trupele de la sol nu par să fi avut suficient timp pentru a reacţiona la dronă.

Deşi forţele americane staţionate în Siria au mai fost atacate cu drone înainte, decesele sunt rare.

Violenţele ar putea agrava şi mai mult relaţiile deja tensionate dintre Washington şi Teheran, deoarece încercările de a revigora un acord nuclear din 2015 dintre Iran şi marile puteri au stagnat, iar dronele iraniene sunt folosite de Rusia împotriva Ucrainei.

Pentagonul a declarat că avioanele americane F-15 au atacat joi două facilităţi folosite de grupurile afiliate Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC) din Iran.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care monitorizează războiul din Siria, a declarat că atacurile americane au ucis opt luptători pro-iranieni. Reuters nu a putut confirma în mod independent bilanţul.

Presupuse tiruri de rachete americane au vizat vineri noi zone din estul Siriei, potrivit a două surse locale, fără a produce victime. Forţele pro-iraniene din Siria au transmis într-o declaraţie online vineri seara că au un „braţ lung” pentru a răspunde la noi atacuri americane asupra poziţiilor lor.

Presa TV de stat a Iranului a declarat că niciun iranian nu a fost ucis şi a citat surse locale care spun că ţinta nu era un post militar aliniat cu Iranul, ci că au fost lovite un centru de dezvoltare rurală şi un centru pentru cereale din apropierea unui aeroport militar.

Atacurile americane au fost un răspuns la un atac cu dronă de joi asupra unei baze de lângă Hasakah, în nord-estul Siriei, operată de o coaliţie condusă de SUA care luptă împotriva Statului Islamic.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...