G4Media.ro

Aproximativ una din zece persoane suferă de o boală cronică de rinichi…

Sursa foto: Pixabay

Aproximativ una din zece persoane suferă de o boală cronică de rinichi în diverse stadii / Rafila: Sunt boli care se pot depista la medicul de familie / ”Avem spre 40.000 de persoane diagnosticate cu această boală”

Aproximativ una din zece persoane suferă de o boală cronică de rinichi în diverse stadii, iar prevenţia reprezintă un prim pas într-o abordare sustenabilă, a declarat, marţi, consilierul prezidenţial Diana Păun în cadrul dezbaterii „Boala cronică de rinichi, riscul ignorării”, relatează Agenția de presă Rador, care citează Radio București.

„Prevenţia bolilor renale este în creştere la nivel mondial. Aproximativ una din zece persoane suferă de o boală cronică de rinichi în diverse stadii. Prevenţia ca în orice boală reprezintă un prim pas logic într-o abordare sustenabilă şi în cea mai bună modalitate de a reduce costuri economice, sociale asociate. Alături de prevenţie este foarte importantă depistarea timpurie a bolii de rinichi şi aceasta se poate face prin programe de screening şi printr-un acces echitabil la îngrijire pentru pacienţii cronici”, a spus Paun.

Ea a afirmat că gestionarea cu succes a pacienţilor cu boală cronică de rinichi implică o abordare multidisciplinară si a amintit că afectarea renală reprezintă una dintre complicaţiile cele mai redutabile ale diabetului zaharat.

„Cred că este important să dezvoltăm noi modele de furnizare a asistenţei medicale bazată pe o îngrijire integrată. Nu tratăm numai rinichii unui pacient, îl tratăm în integralitate, în contextul bolii de bază şi a complicaţiilor, între care afectarea renală pentru diabet poate să fie o posibilitate în evoluţia bolii”, a mai spus consilierul.

În opinia sa, trebuie încurajate prevenţia şi screeningul sistematic în rândul populaţiilor la risc.

Potrivit acesteia, sistemul de dializă din România este un model care ar putea fi copiat şi de alte domenii din zona sistemului de sănătate, acesta dovedindu-şi eficienţa inclusiv pe perioada pandemiei COVID.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că depistarea bolii cronice de rinichi se poate face la medicul de familie, fiind necesare două analize.

„Se poate diagnostica, sunt două analize specifice, nu trebuie să le facă toată lumea şi la orice vârstă. Noi trebuie să definim categoriile care au afecţiuni, pacienţi cu afecţiuni cardiovasculare, diabet şi la care boala renală este probabil să apară, să se instaleze. Aceşti pacienţi pot beneficia de două analize care să fie decontate. (…) Depistarea bolilor, în general, şi a bolii cronice renale, în particular, este oportună. Ea se poate realiza împreună cu medicii de familie fără niciun fel de problemă”, a afirmat Rafila în cadrul dezbaterii.

Rafila a spus că la nivel internaţional se estimează că circa 700 de milioane de persoane sunt afectate de boala cronică de rinichi.

„Nu cred că situaţia poate să fie mult diferită în România, mai ales că la nivel naţional avem spre 40.000 de persoane diagnosticate cu această boală, ceea ce este foarte puţin”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. In Romania, care simuleaza asistenta medicala preventiva prin medicul de familie, saptamanal , de luni pana joi acesta poate depista doar cati bani de dat ai in tasca ! Restul e poveste……..