G4Media.ro

O ceașcă de nechezol pentru o amintire din comunism / Muzeul Amintirilor…

sursa foto: Pexels

O ceașcă de nechezol pentru o amintire din comunism / Muzeul Amintirilor din Comunism din Brașov oferă o cafea din ”Epoca de Aur” pentru cei care contribuie cu amintiri de dinainte de 1989

Muzeul din Brașov a demarat o nouă campanie prin care își propune să adune pe foi veline amintiri din perioada comunistă: ”Un nechezol pentru o poveste, informează Agenția de presă Rador.

Brașovenii care vor rememora experiențele din viața lor de dinainte de 89 sunt așteptați să le și scrie într-un caiet, cu stiloul chinezesc. La schimb, cei prezenți vor primi fie o cafea, fie o ceașcă de nechezol, băutură care înlocuia cafeaua în România anilor ’80.

Muzeul este deschis de marți până duminică, între orele 10:00-18:00.

Nechezol este numele ironic dat de români unui surogat de cafea numit oficial cafea cu înlocuitori.

Nechezolul avea doar 20% cafea și restul de 80% înlocuitori, cele mai cunoscute fiind năutul și ovăzul, folosit și ca furaj pentru cabaline. Nechezol, derivat din verbul a necheza, reflectă ironic starea celui obligat să consume ceea ce el percepe ca furaje pentru cai, iar sufixul -ol (folosit, de regulă, pentru a forma numele unor compuși chimici) dă o tentă pseudoștiințifică denumirii ironice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. o adresa nu puteti scrie? stiu ca muzeul e intr-un apartament, la bloc, sau confund eu ceva? am vazut mai demult niste fotografii pe internet si nu mi s-a parut cine stie ce. un decor tipic de apartament muncitoresc dinainte de 1989, cu un televizor alb-negru, un peste de sticla (care contrar stereotipurilor, nu se gasea in toate casele), un telefon cu fir, aragaz si masina de spalat albalux.

    • Este in cladirea de birouri de langa pietonala ce ajunge in Piata Sfatului. E un spatiu destul de mare ce acomodeaza si o ‘cafenea’, un mic colt cu suveniruri si cateva alte zone, pe releveul unui apartament.

  2. Este la primul etaj al hotelului Capitol.

    • Categoric NECHEZOL! Îmi făceam o cană mare(erau unele din tablă) de 500ml și în nechezol puneam pâine neagră dublă proaspătă care încă
      era caldă. Avea un gust nemaipomenit. Voi tinerii nu știți ce a-ți pierdut! Mâncarea și băutura aia care era, avea gust și nu era plină de chimicale.