G4Media.ro

Zelenski: Există o înţelegere că este posibil să începem negocierile privind aderarea…

Zelenski: Există o înţelegere că este posibil să începem negocierile privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană în acest an / Facem totul pentru ca soldaţii noştri să primească tancuri moderne cât mai curând posibil

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor după summitul cu liderii UE, pe care l-a găzduit vineri la Kiev, că „există o înţelegere” că este posibil ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare chiar în acest an, în ciuda faptului că situaţia de pe front rămâne foarte dificilă, anunță News.ro. În acelaşi timp, Zelenski a anunţat noi măsuri împotriva celor care se fac vinovaţi de corupţie şi de colaborare cu agresorul rus.

„Avem acorduri destul de specifice cu partenerii noştri cu privire la modul în care Ucraina se va apropia şi mai mult de Uniunea Europeană. Această dimineaţă în Ucraina, ca multe altele, a început cu o alertă de raid aerian. Această zi, ca multe altele, a fost petrecută în lupte extrem de brutale pe front. Dar, cu toate acestea, în această seară putem spune că Ucraina se îndreaptă spre obiectivul său”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul adresat vineri seară compatrioţilor săi.

Preşedintele ucrainean s-a referit la cel de-al zecelea pachet de sancţiuni al UE, care este în curs de pregătire, şi a menţionat că le-a transmis partenerilor din UE propunerile Kievului.

Presa internaţională scrie însă că nu a existat nicio promisiune de aderare rapidă în urma summitului UE-Ucraina şi este de aşteptat ca următorul pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei, al zecelea, să nu fie chiar pe măsura aşteptărilor Kievului.

Summit UE-Ucraina, în sunetul sirenelor antiaeriene. Kievul primeşte promisiuni de sprijin din partea Bruxelles-ului, dar nu şi perspectiva de aderare rapidăCITEȘTE ȘI Summit UE-Ucraina, în sunetul sirenelor antiaeriene. Kievul primeşte promisiuni de sprijin din partea Bruxelles-ului, dar nu şi perspectiva de aderare rapidă

Din cauza multiplelor condiţii politice, economice şi juridice puse pentru aderare, procesul de intrare a unei ţări în UE durează în general ani de zile. Ultima ţară care a aderat la UE a fost Croaţia, în 2013, la un deceniu după ce a depus oficial cererea de aderare. Vecina Ucrainei, Polonia, a avut nevoie de 20 de ani până la aderarea din 2004. Ucraina şi-a depus cererea de aderare la scurt timp după invazie, iar în iunie a primit deja din partea UE, în mod extraordinar, statutul oficial de candidat.

Kievul este conştient, pe de altă parte, că trebuie să facă ample reforme interne pentru a putea adera la UE. „Am discutat despre schimbările în instituţiile statului nostru, pe care le punem în aplicare. Şi pe care încă ne pregătim să le implementăm”, a recunoscut Zelenski, care a dat exemplul unei reforme necesare în sistemul de stat al îngrijirii copiilor. „Pentru mine, este foarte important să existe specificităţi în ceea ce priveşte domenii precum, de exemplu, înlocuirea sistemului de internat pentru copii din ţara noastră cu un alt sistem. Mai civilizat şi mai prietenos cu copiii care, din păcate, nu au parte de îngrijire parentală. Copiii ar trebui să aibă o familie. Creşterea copiilor într-un sistem de tip familial este cu siguranţă mult mai bună decât vechiul sistem de internat. Vom face această reformă împreună cu Uniunea Europeană. Va fi creat un birou corespunzător care va fi responsabil pentru această reformă. Iar acordurile preliminare privind această reformă au fost deja schiţate”, a anunţat Zelenski.

El a mai spus că a discutat cu liderii UE despre cooperarea financiară şi despre refacerea infrastructurii, în primul rând sociale şi energetice, şi a mulţumit Comisiei Europene pentru decizia de a acorda 1 miliard de euro pentru planul Fast Recovery.

„Ne pregătim pentru o mai mare integrare a Ucrainei în piaţa internă a UE – aceasta înseamnă mai multe venituri pentru companiile ucrainene, mai multă producţie şi locuri de muncă în ţara noastră şi mai multe venituri pentru bugetele de stat şi locale. Adică, este ceea ce face Ucraina cu adevărat mai puternică”, le-a reamintit Zelenski ucrainenilor care sunt avantajele aderării la UE.

„Astăzi, Uniunea Europeană a sprijinit oficial Formula de pace din Ucraina. Acest lucru a fost consemnat în declaraţia finală a summitului. Şi am convenit asupra unei asistenţe concrete din partea UE pentru punerea în aplicare a formulei noastre de pace. Aceasta este o realizare diplomatică semnificativă. Şi facem totul pentru ca agresiunea Rusiei să devină sinucigaşă pentru ea”, a subliniat Zelenski înainte de a prezenta situaţia de pe front.

„Le mulţumesc tuturor soldaţilor noştri care rezistă la presiunea dură a ocupanţilor şi care îşi îndeplinesc în mod clar şi complet sarcina de a ne apăra poziţiile. Şi care, chiar şi în condiţii atât de dificile ca pe frontul de acum, aduc veşti bune Ucrainei”, a punctat preşedintele nominalizând, ca în fiecare seară, câteva brigăzi ale armatei ucrainene care luptă şi rezistă pe frontul din est.

Liderul ucrainan a menţionat că a vorbit cu ministrul polonez al apărării, care a fost la Kiev şi a participat la cea de-a treia reuniune a statelor care sunt dispuse să ajute Ucraina cu tancuri. „Facem totul pentru a ne asigura că soldaţii noştri primesc tancuri moderne cât mai curând posibil”, a subliniat Zelenski.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Simioaneeee florin zis flo.cea sau riki zis kiki aka cioby zis koiobi, start trolling sa radem si azi de tine ma thembelulle 😆 🤣 😂 😹

  2. Negocierea unei aderari, cand esti in plin razboi pe teritoriul tau, nu exista in statuturile UE. Iar pentru a schimba statuturile (daca VDL si CM o doresc) trebuie intai referendum in fiecare dintre cele 27 tari. Plus unanimitate a referendumurilor pozitive. Zero sanse.
    Intai pacea, apoi inceperea negocierilor, care dureaza intre 10 si 20 ani. Probabil, dupa terminarea razboiului, Ucraina va avea statutul Turciei. Vom vedea. Intai pacea.

  3. Pt ca sunt cetățeni ucrainieni.

  4. Da, hAURolacule, ce faceți?
    Vedeți că Javrov amenință Rep. Moldova cu invazia.
    Nu v-aud gura, în cazul ăsta.

  5. Zero sans cat tara sa este in razboi, pe teritoriul sau. Zero sans si inainte de razboi, ptr ca isi bombarda propriii cetateni, din 2014 incoace.

    • Aia de-i bombardau ucrainenii erau sub-cetățeni ucraineni – fiind etnici rusi.

  6. Deja e conturată Europa cu 2 sau 3 viteze. Pe de-o parte UE, care include țări considerate bișonii din Estu Europei gen România/Bulgaria/Ucraina, și Europa obrazelor fine și ‘parfume’ a băieților salon de 5⭐ din Schengen care se luptă cu ursul cel rău prin bișonii menționați anterior.

    O a treia echipă de băieți de băieți sunt cei din așa numitu Common Wealth gen UK/Australia/Africa de Sud care joacă la 2 capete tipic Englezesc. America joacă în echipa a treia 😉 jmekeri tare drăgălașii e ei

  7. Actorașul asta cam vrea sa amestece și alte state sa implice în război?
    Actorul asta e tare imbarligator. Ce mă interesează pe mine de ruși voștri . Terminați dracului odată . Cu pământul vostru că nu luați nimika cu voi tot 4 scânduri. .
    Hrasciov ce dracului a fost Ucraina. Așa că sunteți toți ruși .va bateți că proști între voi