G4Media.ro

VIDEO Papa Francisc, în predica din Ajunul Crăciunului: ”Bărbaţii şi femeile din…

sursa foto: Captură video

VIDEO Papa Francisc, în predica din Ajunul Crăciunului: ”Bărbaţii şi femeile din lumea noastră, în foamea lor de bogăţie şi putere, îşi consumă chiar şi vecinii, fraţii şi surorile”

Nivelul de lăcomie şi foamea de putere este atât de mare încât unii vor „să-şi consume chiar şi vecinii”, a spus papa Francisc, sâmbătă, într-o aluzie aparentă la războiul din Ucraina şi la alte conflicte, transmite Reuters, citată de Agerpres.ro.

Francisc, care sărbătoreşte al zecelea Crăciun al pontificatului său, a prezidat o slujbă solemnă în ajunul Crăciunului în Bazilica Sfântul Petru. A fost prima dată când au participat mii de credincioşi, după anii în care asistenţa a fost limitată din cauza COVID. Alte mii s-au aflat afară, în Piaţa Sfântul Petru, într-o noapte relativ caldă.

Aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni, o afecţiune la genunchi l-a împiedicat pe Francisc să stea în picioare perioade lungi de timp, astfel că a delegat un cardinal ca principal celebrant la altarul celei mai mari biserici din creştinătate.

Papa a stat la marginea altarului în cea mai mare parte a slujbei, iar predica sa s-a axat pe tema lăcomiei şi a consumului la diferite niveluri. El i-a îndemnat pe oameni să privească dincolo de consumerismul care a „împachetat” sărbătoarea, să îi redescopere sensul şi să îşi amintească de cei care suferă din cauza războiului şi a sărăciei.

”Bărbaţii şi femeile din lumea noastră, în foamea lor de bogăţie şi putere, îşi consumă chiar şi vecinii, fraţii şi surorile”, a spus el. ”Câte războaie am văzut! Şi în câte locuri demnitatea şi libertatea umană sunt călcate în picioare şi astăzi!”

De la invazia Rusiei în ţara vecină, în februarie, Francisc s-a pronunţat împotriva războiului la aproape fiecare eveniment public, cel puţin de două ori pe săptămână, denunţând ceea ce el a numit atrocităţi şi agresiune neprovocată.

El nu a menţionat în mod special Ucraina sâmbătă seara, scrie Reuters.

”Ca întotdeauna, principalele victime ale acestei lăcomii umane sunt cei slabi şi vulnerabili”, a spus el, denunţând „o lume avidă de bani, putere şi plăcere…”.

”Mă gândesc în special la copiii care sunt devoraţi de război, sărăcie şi nedreptate”, menţionând, de asemenea, „copiii nenăscuţi, săraci şi uitaţi”.

Făcând o paralelă între pruncul Iisus, născut într-o iesle, şi sărăcia din zilele noastre, Papa a spus: „În ieslea respingerii şi a disconfortului, Dumnezeu devine prezent. El vine acolo pentru că acolo vedem problema umanităţii noastre: indiferenţa cauzată de goana lacomă după posesie şi consum”.

La începutul acestei luni, Papa i-a îndemnat pe oameni să cheltuiască mai puţin pentru sărbătorile şi cadourile de Crăciun şi să trimită diferenţa ucrainenilor pentru a-i ajuta să treacă iarna.

Papa a împlinit săptămâna trecută 86 de ani şi, în afară de afecţiunea de la genunchi, pare să aibă o stare generală de sănătate bună.

Duminică, el va rosti binecuvântarea şi mesajul „Urbi et Orbi” (către oraş şi lume) de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru, în faţa a zeci de mii de oameni care se vor afla în piaţă.

sursa: Agerpres.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Au invidie astia ca sunt altii cu mai multi bani ca ei!

  2. Mult îi pasă de copii, de aceea îi apără pe cei care-i molestează.

  3. Cam mult tupeu din partea unei persoane care locuieste intr-un palate cu peretii acoperiti cu decoratiuni de o valoare inestimabila si care adaposteste comori nepretuite furate de la nenumaroase popoare.

  4. Cam ce a zis si Dani… sau o sa zica, cred.

  5. Error 404 pentru multi credinciosi conservatori. Au bagat papa marxist-leninist.
    Foamea de bogatie si putere era hehe pentru Vatican – pana cand le-au luat altii jucaria.
    Acum nu mai hehe.

    „Foamea de bogatie si putere” este un instinct ancestral. Lumea doar a invatat sa convietuiasca.

  6. Lumea este distrusă de oamenii bogați. După nedreptatea adusa de lăcomia lor, lumea o să se îndrepte iar spre comunism. Problema rămâne. Țările nordice au rezolvat problema, adoptând un sistem care a dus la dispariția sărăciei. Modelul există și ar trebui generalizat până n-o să fie prea târziu.

    • Când se va atinge punctul critic și se va declanșa undeva scânteia care se va extinde. Falia dintre bogați și săraci e deja prea mare. Nu cred că va mai dura prea mult.

    • Sunt mult prea lacomi și idi . oți ai noștri ca să facă ceva. Așteaptă să pice bolovanul în capul lor.

  7. Au distrus planeta storcând-o ca pe o lămâie în ritm accelerat. Planeta se îndreaptă spe colaps. Bine, că oricum tot acolo se va ajunge în final, independent de voința cuiva, așa că să o distrugă ei mai repede.

  8. În goana după avere bogatie nu se mai tine cont de nimic, se calcă pe cadavre indiferent de naționalitate, rudenie. Lăcomia a atins cote inimaginabile. Ar fi bine sa apară un Robin Hood.

    • Convertirea resurselor planetei în bani și putere este același lucru cu convertirea hranei în ra.hat… când convertești mai multă hrană decât este necesar, te transformi într-un sac de ra.hat, un îmbuibat cu ceafă lată care trăiește ca să mănânce, în loc să mănânce ca să trăiască. Problema este că cei care încearcă să mănânce ca să trăiască, nu prea mai au ce să mănânce.

  9. Convertirea resurselor planetei în bani și putere este același lucru cu convertirea hranei în rahat… când convertești mai multă hrană decât este necesar, te transformi într-un sac de rahat, un îmbuibat cu ceafă lată care trăiește ca să mănânce, în loc să mănânce ca să trăiască. Problema este că cei care încearcă să mănânce ca să trăiască, nu prea mai au ce să mănânce.

  10. Plini de troli rusnaci pe aici