G4Media.ro

Viktor Orbán anunță că Ungaria va bloca inițiativa prin care UE vrea…

sursa foto: Pixabay

Viktor Orbán anunță că Ungaria va bloca inițiativa prin care UE vrea să ajute Ucraina cu un împrumut comun / Comisarul Hahn: Un șantaj politic

Ungaria nu va accepta ca statele membre ale Uniunii Europene să contracteze în comun un împrumut pentru a ajuta Ucraina, a declarat vineri premierul Viktor Orbán la Budapesta, transmite publicația maghiară Telex. Acesta este un șantaj pur politic a declarat Johannes Hahn, comisarul european pentru buget.

Premierul Viktor a sugerat ca statele membre UE să analizeze câți bani vor să dea pentru funcționarea Ucrainei și să îi împartă proporțional și „echitabil” între ele. Potrivit lui Orbán, Ungaria ar urma să furnizeze această sumă, 60-70 de miliarde de forinți pe an (circa 150 milioane euro) din bugetul național, în cadrul acordului bilateral cu ucrainenii.

Orbán a declarat că Ungaria condamnă agresiunea rusă, ajută poporul ucrainean, dar „nu este dispus să pună interesele Ucrainei înaintea intereselor sale”.

Potrivit premierului, sprijinul schițat de el nu afectează în mod fundamental interesele naționale ale Ungariei, deși suma va lipsi din bugetul ungar.

Comisia Europeană propune un pachet de sprijin financiar lunar de 1,5 miliarde de euro pentru a acoperi nevoile de finanțare ale Ucrainei anul viitor, iar inițiativa legislativă este așteptată să fie prezentată în această săptămână.

Poziția lui Orbán a primit deja numeroase critici în ultimele zile și este de așteptat ca aceasta să aibă consecințe diplomatice grave, scrie Telex. „Viktor Orbán a luat UE ostatică, cerând, în esență, miliarde de euro în schimbul ridicării veto-ului la orice, de la ajutorul pentru Ucraina la acordul global privind impozitul pe profit. Potrivit lui Orbán, miliardele sunt resurse ale UE pe care țara sa le merită în calitate de membru al UE. Cu toate acestea, Bruxelles le reține pentru că este îngrijorat de eroziunea valorilor democratice de la Budapesta și insistă ca Ungaria să implementeze mai întâi schimbări”, analizează Politico situația.

În aceeași zi, președintele Parlamentului ceh Markéta Pekarová Adamová și președintele Senatului ceh Miloš Vystrčil au refuzat să stea la aceeași masă cu partea ungară la următoarea reuniune a președinților V4, vinerea viitoare,

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a criticat blocarea de către Ungaria a unui ajutor financiar de 18 miliarde de euro din partea UE pentru Ucraina, afirmând că Budapesta nu ar trebui să „joace poker” cu acesta pentru a pune presiune asupra Bruxelles-ului în dezbaterea privind statul de drept.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Mare maestru Orban,hhhahahahahahaha

  2. daca are cojones, orban, de ce nu iese din UE si NATO ? :)) sa vedem atunci, tara lui aia scarbava, cad de repede se va „dezvolta” :)))

  3. 👍😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀👍
    Orban scoate castenele din foc pentru detractorii lui mizerabili

  4. Pai daca ma gandesc bine e cv adevar la mijloc. Fiecare tara sa ajute proportional iar acest ajutor sa vie voluntar,nicidecum obligatorie,ca de asta e ajutor si nu amenda 😃. Pare-se ca ungurii nu au uitat nici ironiile repetate ale ucrainei legate drepturile minoritati,sper sa nu uitam nici noi cand va veni vremea,ne-au ironizat si pe noi atatia ani.In rest : slava Ucraina!

  5. Deci Europa sa doneze @ 33 de miliarde euro anual pentru ukraina🤣🤣😂😂
    Cred ca unii ne iau pe toti de prosti.
    Bravo Orbane!!!

  6. „Premierul Viktor a sugerat ca statele membre UE să analizeze câți bani vor să dea pentru funcționarea Ucrainei și să îi împartă proporțional și „echitabil” între ele.”

    Adica exact ce i-a „sugerat” si Uniunea Europeana in 2015, atunci cand statele membre au fost fortate sa accepte cote de refugiati intr-un mod „proportional” si „echitabil”. Esti sau nu de acord cu Orban, nici nu mai conteaza, dar asa arata un om politic care isi pune tara mai presus de orice. Poate invata si mioriticii nostri cate ceva, cine stie.

  7. Bravo Orban!

  8. ERa vorba despre crimele făcute de bolșevici în 1956 în Budapesta..culmea tanchiști rusi prinși de maghiari spuneau că nu știu de ce se află acolo … exact ca și în Ucraina în primele zile.