G4Media.ro

SURSE Republica Moldova are nevoie în cel mai negru scenariu de încă…

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

SURSE Republica Moldova are nevoie în cel mai negru scenariu de încă 1 miliard de euro sprijin pentru a trece iarna/ Pe 21 noiembrie va fi deschisă o schemă de ajutor pentru gaz și curent destinată donatorilor internaționali

”Moldova este mai bine pregătită, comparativ cu anul trecut, însă depinde de cât de grea va fi iarna. În cel mai negru scenariu, Moldova are nevoie de încă 1 miliard de euro pentru a trece iarna”, au declarat pentru G4Media.ro oficiali europeni care urmăresc îndeaproape procesul de integrare al Republicii Moldova.

În acest sens, Comisia Europeană va deschide pe data de 21 noiembrie o schemă de sprijin pentru Moldova, o platformă destinată donatorilor internaționali, pentru gaz și energie electrică.

”Vom colabora îndeaproape cu donatorii pentru a oferi sprijin suplimentar Moldovei prin intermediul Platformei de sprijin pentru Moldova. Platforma de sprijin se va reuni la 21 noiembrie la Paris. În acest context, Comisia colaborează cu Secretariatul Comunității Energetice pentru a pune în aplicare o schemă de salvare a energiei pentru Moldova, pentru a permite donatorilor să sprijine achizițiile de energie. Sper că aceste măsuri combinate vor oferi Moldovei sprijinul atât de necesar în perioada de iarnă”, a declarat pe data de 10 noiembrie președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Și președintele moldovea, Maia Sandu, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că se va deplasa la Paris la această ședință a grupului de suport pentru Republica Moldova, unde vrea să explice încă o dată cât de de dificilă este situația țării, în speranță că va putea mobiliza mai multe resurse. ”Evident că vrem să obținem donații, avem nevoie de sprijin bugetar în general și sperăm că vom putea obține și donații. Dar, evident, suntem gata să obținem și să luăm și împrumuturi pentru ca să putem să trecem de această iarnă”, a declarat Maia Sandu pentru G4Media.ro

Potrivit oficialilor europeni consultați de G4Media.ro, până la sfârșitul anului va mai exista un raport tehnic pe Moldova în ce privește implementarea aquis-ului comunitar. La 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată. Consiliul European a invitat Comisia Europeană să transmită Consiliului un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul Comisiei privind cererea de aderare. Consiliul va hotărî asupra etapelor următoare de îndată ce vor fi îndeplinite pe deplin toate aceste condiții.

În ce privește situația din Transnistria, oficialii europeni au declarat pentru G4Media.ro că ”situația e fragilă, dar stabilă”.  ”Autoritățile de acolo încearcă să evite să fie trase în războiu. Nu vor să fi parte din planul Rusiei de a destabiliza țara”, au explicat oficialii europeni.

Potrivit acestora, controlul frontierei cu Ucraina a fost un subiect și rămâne o vulnerabilitate în acest moment. Frontex (serviciul de control al frontierelor UE) are în prezent 70 de oficiali trimiși în Republica Moldova.

Corespondență de la Bruxelles

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Votezi useristi, ajungi sa cersesti.

    • De, măi USLinosule, dacă muncă cinstită nu-ți trebuie, numai lipitoare la bugetul statului, ajungi să cerșești dacă ajunge USR la putere… ați fost turbați lunile alea cît a deținut USR+ ministere în guvern, nu mai știați cum să împroșcați cu r4h4t!

  2. am oprit la o benzinarie si vreo trei masini cu nr de moldova care mergeau spre Ungaria au oprit si ele . Baietii vorbeau ruseste intre ei…

  3. Nu vă sensibilizați, independența coastă! Pot alege oricând unirea cu România, dar nu ne vor, așa că e exclusiv treaba lor cum trec iarna…

  4. bine, bine, dar pe Rizea când îl extrădează?

  5. Sa ceară miliardul furat de plahotniuc și șor și vor trece cu brio peste iarna. Ei pun botul la gargara hoților și ies în strada pentru exact cei care au devalizat bugetul tarii.