G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, detalii despre criza energetică fără…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

VIDEO INTERVIU Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, detalii despre criza energetică fără precedent: E o provocare zilnică să asigurăm furnizarea energiei electrice pentru ziua următoare / Avem nevoie de mai multă energie din România / Putem plăti prețul energiei din România, vrem să-l plătim și în continuare

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a declarat într-un interviu pentru G4Media că pentru țara sa este ”o provocare zilnică să asigurăm furnizarea energiei electrice pentru ziua următoare”. Maia Sandu a dat detalii despre discuțiile de la București cu președintele Iohannis și premierul Ciucă, spunând că cei doi i-au dat promis că vor căuta soluții pentru a crește cantitatea de energie furnizată Moldovei.

Întrebată dacă prețul pe care Republica Moldova îl plătește pentru energia electrică din România este suportabil pentru Chișinău, președinta Maia Sandu a spus că ”este un preț pe care îl putem plăti, chiar dacă este puțin mai mare decât ce au plătit consumatorii noștri acum câteva luni, dar este prețul pe care am vrea să să-l plătim și în continuare”.

 • Interviul cu Maia Sandu: 

Cristian Pantazi: Vizita dumneavoastră de astăzi din România: ați invocat în Parlamentul României criza fără precedent din energie din Republica Moldova. Ne puteți spune ce ajutor specific ați cerut președintelui, premierului României la discuțiile de astăzi și ce ați obținut, ce promisiuni de ajutor pe lângă ceea ce se întâmplă deja?
Maia Sandu: Pentru că nu mai putem cumpăra energie electrică din Ucraina, așa cum cumpăram anterior, pentru că nu mai avem un contract pentru luna noiembrie cu Ciurcanul (centrala de energie – n.red.), inclusiv din cauză că Rusia a micșorat volumul de gaze furnizat Republicii Moldova, din acest din aceste motive avem nevoie de surse alternative pentru energie electrică.

România ne furnizează anumite cantități, dar vom avea nevoie de cantități mai mari. Acest subiect l-am discutat cu domnul președinte Iohannis și cu domnul prim-ministru și ambii au promis să caute soluții.

Eu cred că dacă inclusiv consumatorii din România ar face un efort pentru a economisi puțin, această cantitate economisită ar fi suficientă pentru Republica Moldova pentru ca noi să putem să depășim care este consumul estimat de energie electrică al Republicii Moldova.

C.P: Care este necesarul de energie electrică al Republicii Moldova?
Maia Sandu: Noi cumpărăm, dacă nu greșesc, aproape 200 de megawați astăzi din România și ar trebui să mai creștem puțin această cantitate. Probabil această cantitate cumpărate din România reprezintă o treime sau mai mult. Ar trebui să avem această rezervă, să știm că putem să cumpărăm mai mult în situația în care nu reușim să cumpărăm deloc de la Cuciurgan.

C.P: Revin la discuțiile de astăzi cu președintele și premierul României. Ați primit o perspectivă clară că România poate asigura acest necesar suplimentar?
Maia Sandu: Am primit o asigurare că România vrea să ne ajute și va căuta toate resursele, toate soluțiile pentru ca să ne ajute. Este foarte, foarte important pentru noi, așa cum am spus și în Parlament, acest ajutor ne va permite să rămânem parte a lumii libere și și acesta este obiectivul nostru

C.P: Și e înțeles la București acest obiectiv?
Maia Sandu: Sigur, este înțeleasă situația noastră dramatică și este susținut efortul nostru de a rămâne partea lumii libere.

C.P: Nu doar cantitatea de energie electrică e importantă, ci și prețul. Spuneți-mi dacă prețul la care cumpără Republica Moldova energie din România acum este unul sustenabil pentru Republica Moldova sau e unul prea mare.
Maia Sandu: Este un preț pe care îl putem plăti, chiar dacă este puțin mai mare decât ce au plătit consumatorii noștri acum câteva luni, dar este prețul pe care am vrea să să-l plătim și în continuare. Deci asta este foarte important.

Și am discutat și despre un eventual contract pentru furnizarea gazelor naturale și aici, evident ne-am dori să plătim un preț la nivelul prețului plătit de consumatorul din România.

C.P: Și există această posibilitate ca statul român, fie prin companiile pe care le controlează, companii de stat sau intermediind o relație comercială cu companii private, să vă asigure acest necesar de gaz?
Maia Sandu: Discutăm subiectul în continuare. Înțeleg că și România are necesități sau nu poate să-și acopere consumul doar din producția internă și urmează să găsească, să cumpere anumite volume pe piața externă, dar discutăm soluții. Noi suntem gata să semnăm un contract pe termen lung, așa încât să putem să achităm un preț care este bun și pentru România.

C.P: Este posibil un sprijin bugetar direct din partea Uniunii Europene, prin intermediul Comisiei Europene, pentru a subvenționa aceste prețuri? Ați discutat cu Bruxelles-ul despre un astfel de scenariu?
Maia Sandu: Am discutat în această vară, am obținut un anumit sprijin din partea Comisiei Europene. Pentru lunile următoare nu avem încă nicio claritate. Avem în plan debursarea pentru anul viitor a unei tranșe din asistența macro-financiară a Uniunii Europene, de 50 de milioane de euro, dar merg la Paris la această ședință a grupului de suport pentru Republica Moldova, unde vrem să explicăm încă o dată cât de de dificilă este situația noastră, în speranță că vom putea mobiliza mai multe resurse.

C.P: Pe ce tip de ajutor mizați la această conferință co-organizată de Franța, Germania și România? Împrumuturi nerambursabile sau împrumuturi rambursabile la o dobândă preferențială, care sunt opțiunile pe care le urmăriți?
Maia Sandu: Evident că vrem să obținem donații, avem nevoie de sprijin bugetar în general și sperăm că vom putea obține și donații. Dar, evident, suntem gata să obținem și să luăm și împrumuturi pentru ca să putem să trecem de această iarnă.

C.P: În campaniile electorale un obiectiv a fost creșterea gradului de independență energetică al Republicii Moldova. Am citit relatări în presa moldoveană despre anumite licitații întârziate pe proiectele de energie regenerabilă. De ce se întâmplă asta? Care este problema?
Maia Sandu: Nu există nicio problemă. Există un angajament ferm și serios de creștere a capacității de generare a energiei electrice din aceste surse. Suntem la o etapă foarte incipientă, cred că avem doar 3% din energie care vine din aceste surse și ne propunem în 3 ani să ajungem la 30 %. Deci este un obiectiv foarte ambițios. Da, a trebuit să schimbăm cadrul legal, a trebuit să scoatem impedimentele și lucrăm în continuare.

Cred că până la sfârșitul acestui an vom porni licitații pentru volume mari. În același timp vrem să învățăm cum să facem lucrurile bine, pentru că vrem să avem parte de tehnologii moderne, de echipamente de calitate. Deci vrem să aducem investitori care să facă lucrurile bine. Asta este o dimensiune importantă a acestei politici de asigurare a securității energetice a statului și de diversificare.

Și anul trecut am început acest proiect care să conecteze Republica Moldova de România pe linia de înaltă tensiune. E un proiect întârziat, e foarte greu să explicăm cum în 30 de ani nu s-a găsit niciun om responsabil la guvernare în Republica Moldova ca să conecteze Republica Moldova cu România. Acum acest proiect va fi finalizat cred că peste vreo 2 ani, acesta este calendarul, calendarul convenit cu Banca Mondială.

Între timp, avem noroc că am fost conectați în acest sistem ENTSO-E al Uniunii Europene și prin acest sistem astăzi cumpărăm inclusiv din România energie electrică, altfel capacitățile noastre ar fi fost foarte reduse în lipsa acestui sistem Chișinău – Vulcănești pe care o construim.

C.P: Sunteți mulțumită de ceea ce face Guvernul de la Chișinău pentru extinderea surselor de energie alternativă regenerabilă sau pentru găsirea unor a unor alternative la gazul rusesc sau curentul din Ucraina? Sau e loc de mai bine?
Maia Sandu: Guvernul de la Chișinău lucrează sub o presiune enormă, așa cum am spus și astăzi în Parlament, pentru noi este o provocare zilnică să asigurăm furnizarea energiei electrice la capacitatea necesară pentru ziua următoare. Deci zilnic trebuie să găsim soluții. La fel, avem foarte mare incertitudine în raport cu asigurarea cu gaze naturale.

Dacă eram într-o situație de normalitate a furnizărilor de resurse energetice, dacă nu aveam prețurile atât de înalte, ar fi fost mult mai ușor să găsim alternative. Ne-am fi permis să cumpărăm mai mult pe piața europeană, dar suntem în această criză. Republica Moldova este în continuare cea mai vulnerabilă, pentru că nu ne-am pregătit de-a lungul deceniilor de această situație, dar vedem că și țări care au fost mai pregătite decât Republica Moldova la fel, se confruntă cu tarifele foarte înalte și cu nemulțumiri ale cetățenilor.

Sigur că este loc de mai bine. Noi vrem să reușim, pe de o parte, să rezolvăm problemele curente, să trecem bine de această iarnă, să avem grijă de toți cetățenii noștri, indiferent de veniturile pe care le au, iar în același timp să reușim să avansăm pe proiectele care pe termen mediu și lung ne vor oferi această securitate energetică.

C.P: Ați avut recent discuții cu președintele Bulgariei și cu oficiali din Azerbaidjan despre furnizarea de gaze. Aveți un contract ferm cu Azerbaidjan pentru gazele de care Republica Moldova are nevoie?
Maia Sandu: Avem un contract cu operatorul din Bulgaria pe tranzitul gazelor naturale și semnăm asemenea acorduri și cu alte țări. Nu avem încă un acord pe un volum de gaze pe care să-l putem cumpăra, discutăm. Problema este prețul foarte înalt.

C.P: E un preț mai mare decât prețul gazelor din România?
Maia Sandu: România are un preț pentru consumatorul intern și are un alt preț pe piață și înțeleg că nici nu prea vinde astăzi, cel puțin statul, pentru că trebuie să asigure deficitul intern mai întâi. Prețul de piață este cel pe care îl cer toți.

Republica Moldova cumpără la licitații în aceste zile gaze naturale, dar cumpără volume mici, pentru că nu există ofertă de volume mai mari. Prețurile s-au micșorat într-o anumită măsură și se pare că cei care vor să vândă așteaptă să vadă ce se va întâmpla cu prețurile. Noi suntem interesați să cumpărăm și am cumpărat, cred că astăzi am cumpărat 127 de milioane de metri cubi. Ne ajunge de o lună de iarnă o lună mai friguroasă. Repet, pentru noi e o problemă prețul de piață, care este foarte mare.

C.P: Vorbiți de o iarnă grea, aveți informații că va veni un nou val de refugiați din de război din Ucraina? Ce arată datele privind intrările în Republica Moldova?
Maia Sandu: Nu avem asemenea semnale. În continuare în Republica Moldova avem în jur de 90.000 de refugiați din Ucraina. Nu am văzut în ultimele săptămâni fluxuri mari de oameni care să vină dinspre Ucraina. Avem în continuare oameni care pleacă în Odesa după care revin. Chiar și după ce a fost distrus sistemul electroenergetic al Ucrainei în mare măsură, în pofida acestui fapt, nu am văzut un număr mare de refugiați care sunt în Republica Moldova.

Dar lucrurile se pot schimba în momentul în care se schimbă lucrurile pe front. Nu știm cât de mult vor rezista oamenii de acolo, pentru că au copii. În momentul în care sistemele de încălzire sunt deteriorate, în momentul în care oamenii nu au acces la surse de apă putem să ne așteptăm ca în special familiile cu copii, mamele cu copii vor veni în Republica Moldova. Pentru că și astăzi avem în mare parte mame cu copii, jumătate din refugiați sunt copii.

C.P: Transnistria este un alt punct fierbinte în regiune. Vedeți perspective noi pentru avansarea unor soluții la chestiunea transnistreană în noul context geopolitic și de securitate?
Maia Sandu: La moment, cel mai important lucru pentru noi este să menținem pacea. Întotdeauna am spus că ne dorim o soluție pașnică, diplomatică, cu atât mai mult acest principiu este valabil acum și facem tot ce putem ca să nu permitem destabilizare a situației în regiunea transnistriană, pentru că asta ar însemna, ar putea însemna atragere Republicii Moldova în război.

Sigur că poate să apară o asemenea oportunitate și noi trebuie să fim gata pentru această oportunitate. Colegii din guvern lucrează la aceste soluții, dar, repet, soluția trebuie să fie doar pașnică și această soluție trebuie să rezulte într-un stat funcțional. Pentru noi este foarte important ca Republica Moldova să-și continue calea spre Uniunea Europeană. Deci această soluție trebuie să permită avansarea noastră pe drumul european. Republica Moldova trebuie să rămână în continuare un stat democratic.

C.P: Ce le-ați recomanda primarilor și președinților de consilii județene din România, pe care domnul Ion Ceban îi cultivă, cărora le cere bani pentru tot felul de proiecte în Chișinău?
Maia Sandu: Le-aș recomanda să se documenteze mai bine despre situația de la Chișinău și din Republica Moldova.

(Interviu transcris cu ajutorul Vatis Tech)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

 1. Energia Romaniei este consumata pe sovietici in totalitate !

  • Eu cred că dacă inclusiv consumatorii din România ar face un efort pentru a economisi puțin, această cantitate economisită ar fi suficientă pentru Republica Moldova pentru ca noi să putem să depășim care este consumul estimat de energie electrică al Republicii Moldova.

   Ce tupeu pe femeia asta… Dupa ce ca le vindem energie mai ieftin decat o platesc romanii, gaze la pret subventionat, cica sa consumam noi mai putin, ca sa aiba moldovenii mai mult!!! Ba, dar pana cand???

 2. Acum ar trebui sa se vada ca suntem frati, sper ca handicapatii de la putere vor aproviziona republica cu tot ce are nevoie, la pretul la care ne vand noua kilowatii la moldoveni ar putea sa il dea si gratis. ce le ar mai inchide gura la pro rusnaci

  • @prostsatului
   Nu numai atat, ba si mai mult: contractul de cateva milioane de euro pt reparatii la termoelectrica a fost acordat de ministerul infrastructurii de la chisinau unei companii ruse, desi a participat si una romaneasca la licitatie. Contractul pentru interconectarea electrica a fost acordat unei companii indiene, iar compania din romania a fost exclusa. Si tot asa.

 3. Sigur! Vom da si moldovenilor, si ucrainienilor… nu mai e nimeni la rand?! Pasca lor de politicieni care ne-au bagat in r’AHA’t pana in gat!

  • lasa ma sa ai tu, sa-ti fie tie bine sa fie cald si bine pentru familia ta.
   restul? poa’ sa crape toti. nu conteaza ca e razboi langa noi, ca mor civili bombardati, ca stau saracii fara apa, fara lumina, nu-i problema ta.
   Daca pica ucraina si pica moldova, cine crezi ca urmeaza? crezi ca rusii o sa se opreasca la Prut din bun simt sau din dragoste si respect fata de Romania? Cui o sa-i mai ceri ajutorul atunci?

 4. Cand oare omenirea va reusi sa ajunga sa indeparteze barbatii de la luterea decizionara? SUnt barbat insa recunosc superioritatea femeilor in tot ceea ce reprezinta gestionarea bugetelor si mentinerea pacii.
  Ce frumos interviu. Calm, la obiect si foarte clar. Chapeau bas, Madame.

  • Nu impartasesc opinia dvs. cu privire la superioritatea apriorica a femeilor (nici vitavercea, de altfel, cred cu tarie ca e o chestiune de la caz la caz), insa intr-adevar interviul e foarte bun, iar d-na Maia Sandu este un om politic de mare calibru, mult peste nivelul Republicii Moldova – ma refer in principal la marimea tarii. Realmente impresionanta. Intr-o lume ideala, ar fi un candidat fara rival la doua mandate in fruntea unei ipotetice Romanii Mari.
   Chapeau bas, Madame.

 5. Maia Sandu un Președinte adevărat!Dacă era în locul Dulapului din deal,nu aducea ciuma roșie la putere și nu dădea țara pe mâna mafiilor de toate felurile..

  • Ce PR gretos are doamna. Moldova e in pragul colapsului dar ea e cea mai tare.

  • Stai ba acolo și rânește balegarul în Italia și lasă-ne pe noi în pace!

 6. Dar noi romanii ce castigam din asta, m am saturat de fratii nostri, daca sunteti frati veniti in Romania, sunteti frati doar la nevoie

  • Câștigăm multe, în primul rând contribuim la scoaterea R Moldova de sub influența Rusiei.
   Asta ca să nu mai zic de omenie…

   Ai auzit de Planul Marshall, prin care SUA a ajutat Europa de Vest cu 13 mld dolari după al doilea război mondial? Oare de ce au făcut-o? SUA au ieșit cel mai puțin șifonați din război, puteau să lase Europa de Vest în plata domnui și să domine lumea liniștiți.

  • @dan: bai olteneee, mereu trebuie sa iti iasa tie ceva in castig? Mereu sa castigi si sa ti se dea. Pune mana si munceste.
   @g4media: In limba romana, chiar si aia moldoveneasca, functia nu are gen. Maia Sandu este PRESEDINTELE, nu presedinta Rep. Moldova.

  • @avlFCRB la ce medicamente faci reclama?
   @Aanonim mai taci dracului cu planul Marshal asta a fost acum 80 de ani, noi am fost sub influenta sovietica

   Bunicii nostri nu au pensii decente sa se incalzeasca moldovenii, pt ce? Moldovenii cu ce vin la bataie, vreau ceva din care sa castigam si noi, daca nu sa vina rusia sa-i salveze

  • Moldova plateste energia venita din Romania la pret dublu fata de cat platesc romanii

 7. ” E un proiect întârziat, e foarte greu să explicăm cum în 30 de ani nu s-a găsit niciun om responsabil la guvernare în Republica Moldova ca să conecteze Republica Moldova cu România.”

  Nu Maia, intrebarea e de ce nu s-a gasit un responsabil in Romania! sa conecteze Romania de Moldova

 8. Și dacă aveți atâta nevoie de România, de ce nu vă uniți cu ea? Sau România e o vacă de muls și apoi fiecare cu independența? Basarabeni, mai terminați cu ipocrizia!

  • In Moldova s-a practicat epurarea etnica si locuitorii nativi au fost inlocuiti cu etnici rusi, asa cum procedeaza azi Rusia si in Ucraina. Acestia nu vor dori unirea Moldovei cu Romania. Politicienii nu pot impune unirea fara referendum. Niste minti luminate pot insa sa elaboreze un plan care sa determine aparitia unei mase critice in societatea Republicii Moldova care sa doreasca unirea.

 9. Să le dea, domnule, dar la prețul pe care îl plătesc și eu.
  De atâția ani de zile nu au fost in stare să își creeze propria industrie de producere a energiei electrice. Acuma stau cu mâna întinsă.
  Cei care vor unirea să se gândească la costuri. Germania a avut economia și bugetul pe care le-a avut și tot a plătit ani de zile la rând cheltuielile pt unire. Noi nu avem nici pe jumătate economia și industria lor.
  Tb aduse la același nivel instituțiile, salarizarea și infrastructura și bugetul va fi unul singur: al României! Că ei nu au de unde!

 10. N-avem noi pentru noi și importăm de la unguri, dar vindem ieftin la alții. Frate, frate, dar kilowatu-i pe bani!