G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Maia Sandu, întrebată de G4Media dacă ia în calcul o…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

VIDEO INTERVIU Maia Sandu, întrebată de G4Media dacă ia în calcul o lovitură de stat finanțată de Rusia: Există aceste riscuri / Există încercări de a destabiliza situația din Republica Moldova

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a declarat într-un interviu pentru G4Media că există ”încercări” ale Rusiei de a destabiliza situația din Republica Moldova pe fondul nemulțumirii interne față de creșterea prețurilor la energia electrică și gaze. Întrebată dacă ia în calcul o lovitură de stat finanțată de Rusia, Maia Sandu a spus că ”știm că există aceste riscuri”.

 • Un fragment din interviul acordat G4Media.ro de Maia Sandu:

C.P: Aveți o situație dificilă acasă, din cauza contestărilor în stradă și a unor provocări. Aveți informații despre mișcări făcute de Federația Rusă care ar amenința direct Republica Moldova?
Maia Sandu: Am văzut de curând și constatări ale Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, unde se vorbește despre relații, colaborări între grupări corupte din Republica Moldova, între partide proruse din Republica Moldova și serviciile secrete din Federația Rusă. Și da, știm că există intenții, încercări de a destabiliza situația din Republica Moldova. Intenții și încercări de a folosi nemulțumirea cetățenilor în raport cu prețurile tot mai mari, în special la resursele energetice.

C.P: Luați în calcul așadar, având în vedere aceste informații despre care ați vorbit, o revoltă populară instrumentată de Moscova, de FSB în cazul acesta, sau o lovitură de stat finanțată de Rusia?
Maia Sandu: Știm că există aceste riscuri. În primul rând, admit că există oameni supărați care vor merge la proteste, pentru că nu toată lumea înțelege cine se face vinovat de aceste prețuri foarte mari la resursele energetice, mai ales în situația Republicii Moldova, acolo unde veniturile oamenilor sunt mai mici decât în oricare altă țară din regiune. Inclusiv pentru că noi suntem total dependenți de importul de resurse energetice și nu prea avem ce să facem cu aceste prețuri foarte mari, chiar dacă guvernul încearcă să vină cu ajutoare pentru cei cu venituri mici.

Există acest potențial de protest și noi vrem să consolidăm democrația în Republica Moldova. Respectăm dreptul cetățenilor de a protesta, de a critica guvernarea. Repet, chiar dacă noi facem tot ce putem în această criză, există și dovezi că oamenii care sunt scoși la proteste în aceste săptămâni sunt plătiți de grupările corupte și au fost oameni.

Rep: Mai precis de cine?
Maia Sandu: Vorbim de gruparea Șor (fugarul Ilan Șor, implicat în dosarul furtului miliardului – n.red.). De curând am văzut că a revenit în spațiul public cu un anumit mesaj Plahotniuc (oligarhul fugar Vlad Plahotniuc – n.red.) după ce a apărut în lista sancțiunilor Statelor Unite ale Americii. Vorbim despre alte personaje la fel de cunoscute.

Rep: Ion Ceban, primarul Chișinăului, este unul dintre ei?
Maia Sandu: Ion Ceban, sau cel puțin partidul pe care îl conduce apare în această listă a Departamentului de Stat. Repet, știm că există forțe interne și forțe externe care încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova. Obiectivul nostru este să menținem pacea și siguranța.

Nu vom permite ca Republica Moldova să fie atrasă în război și, evident, vom face tot ce putem pentru a asigura furnizarea continuă a energiei electrice, a gazelor naturale și a sprijinului pentru cetățeni, ca să își poată permite aceste lucruri.

(Interviu transcris cu ajutorul Vatis Tech)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

13 comentarii

 1. din pacate ptr Maia, traim intr-o zona jungla in care daca nu-i determini sa moara nu te lasa sa traiesti.

 2. Sper ca d-na Sandu n-a venit la Bucuresti cu mna goala, l-a adus si predat pe fugarul condamnat Rizea, nu ?

  • Tind sa cred că autoritățile stau cu fundul in 2 luntrii, în timp ce infractorul Rizea ne rade in nas.Insa, nu poți da ajutoare cu nemiluita ca moldovenii sa nu tindă spre rusia…sau să le câștigi loialitatea, altfel se vor transforma in conaționalii noștri.

 3. 10 x 👍🏼

 4. Maia trebuie sa nu mai fie o fricoasa si sa înceapă sa aleagă pe unul din multiplii ei admiratori.
  Este păcat ca femeile frumoase si inteligente rămân singure pentru ca bărbații nu-si fac curaj si nu știu sa curteze…

 5. @ dancila, ha ha ha 🤣 tare de tot 🤣

 6. Unire nu există să separatiști.

 7. O femeie exceptionala, care are de gestionat o situatie politica extrem de dificila. Trebuie ajutata de toate fortele din Romania.

 8. Oamenii corupți precum Șor și Plahotniuc, împreună cu cei care aveau oricum simpatii proruse rămase din trecut(și aici intră și primarul Ceban) mobilizează lumea la ample proteste de stradă, profitând de greutățile vieții moldoveanului de rănd grav afectat de creșterea prețurilor la energie,gaze și alimente și da ei ,organizatorii protestelor vizează să intre cu forța în sediul instituțiilor democratice,inclusiv al guvernului.

 9. Și nu e vorba numai de prețuri ridicate,ci și de deficitul produselor referite de pe piață, ceea ce poate provoca întreruperi în furnizarea serviciilor de alimentare cu energie electrică și gaze și /sau raționalizări.

 10. Ceva mă face să cred că serviciile de intelligence din SUA și NATO au totuși un plan de intervenție pentru Rep.Moldova în cazul escaladării situației de acolo, dar lucrurile acestea rămân confidențiale.

  • Să sperăm că aşa este, fiindcă acum ruZZia stie ca a pierdut Ukraina, ar vrea cu orice preț să instaleze un cal troian (Rep. Moldova) in coasta UE si Nato si sa țină vesnic Ukaina în şah.

 11. Doamnă Maia Sandu, RESPECT !
  Privesc la „bărbăția ” acestei femei și nu pot să
  o compara cu trandavul iohannis.
  Fara atâtea probleme interne in Ro , iohannis nu se poate ridica la nivelul de cultură , educație și putere de a învinge vicisitudinile vremurilor , cum o face cu demnitate și stoicism , o mână de femeie.
  Încă o dată Maia Sandu, RESPECT.