G4Media.ro

Noua strategie de securitate a SUA desemnează China drept cea mai mare…

Sursa foto: Chinese Defense Ministry / Deng Xinyang

Noua strategie de securitate a SUA desemnează China drept cea mai mare provocare: „Spre deosebire de China, Rusia nu reprezintă o amenințare sistemică”

China reprezintă un risc „fundamental” de securitate pentru Statele Unite în deceniile următoare, în timp ce Rusia reprezintă o „amenințare acută”, a estimat Pentagonul în noua sa strategie de apărare publicată joi, care stabilește strategia pentru Statele Unite în anii următori, transmite La Libre Belgique, citată de Rador.

Beijingul „este singurul concurent care intenționează atât să schimbe ordinea internațională, cât și, din ce în ce mai mult, mijloacele pentru a face acest lucru”, a declarat ministrul Apărării Lloyd Austin, prezentând presei noua strategie americană. „Spre deosebire de China, Rusia nu reprezintă o amenințare sistemică pentru Statele Unite pe termen lung. Dar Rusia reprezintă o amenințare imediată și vie la adresa intereselor și valorilor noastre”, a adăugat el.

Noua strategie de apărare, lansată pentru prima dată împreună cu noua poziție nucleară și rachetă a SUA, sugerează presiunea Beijingului asupra Taiwanului pe fondul temerilor Washingtonului că China accelerează programul de reunificare cu insula.

„Retorica din ce în ce mai provocatoare și activitățile coercitive ale Chinei împotriva Taiwanului sunt destabilizatoare, riscă să provoace neînțelegeri și amenință pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, se spune în acest document de aproximativ douăzeci de pagini, din care a fost trimisă o versiune mai lungă clasificată drept secret al apărării. Congresul în urmă cu câteva luni.

Pentagonul notează, însă, că „un conflict cu China nu este nici inevitabil, nici de dorit”.

Statele Unite consideră, de asemenea, că armele lor nucleare sunt menite să „descurajeze orice formă de atac strategic”, inclusiv convențional, se precizează în noua postură nucleară americană.

„Aceasta include folosirea unei arme nucleare, indiferent de puterea sa, iar aceasta presupune atacuri foarte semnificative de natură strategică, cu utilizarea mijloacelor non-nucleare”, a precizat pentru presă un înalt oficial al Ministerului American al Apărării.

Documentul precizează, însă, că Statele Unite „vor lua în considerare utilizarea armelor nucleare doar în circumstanțe extreme pentru a apăra interesele vitale ale Statelor Unite, ale aliaților săi și ale partenerilor săi”.

Înalt oficial al Pentagonului a explicat că această nouă abordare ambiguă a avut scopul de a „complica luarea deciziilor” adversarului, într-un moment în care Rusia acuză Ucraina că se pregătește să folosească o „bombă murdară”.

„Invadarea Ucrainei de către Rusia subliniază că pericolul nuclear persistă și s-ar putea agrava, într-un context geopolitic din ce în ce mai competitiv și instabil”, adaugă noua strategie a Statelor Unite.

În timp ce Statele Unite se așteaptă la un test nuclear iminent din partea Coreei de Nord, Pentagonul avertizează că un astfel de atac nuclear ar însemna „sfârșitul regimului” lui Kim Jong Un.

„Orice atac nuclear al Coreei de Nord împotriva Statelor Unite sau a aliaților și partenerilor săi va fi inacceptabil și va duce la sfârșitul acestui regim”, a spus Pentagonul. „Nu există niciun scenariu în care regimul lui Kim ar putea folosi arme nucleare și să supraviețuiască”.

China „a întreprins un efort ambițios de a-și extinde, moderniza și diversifica forțele nucleare”, subliniază în continuare Departamentul american de Apărare, care precizează că Beijingul „probabil că dorește să posede cel puțin 1.000 de focoase nucleare până la sfârșitul deceniului”.

Dar „Rusia este principalul rival al Statelor Unite, cu cele mai diverse și capabile forțe nucleare”, se precizează în document.

Rusia are 1.550 de focoase nucleare desfăşurate și 2.000 de focoase nedesfăşurate.

Noua strategie militară americană ia din nou în considerare schimbările climatice, care fuseseră eliminate din ultima versiune publicată sub președinția lui Donald Trump, și revine asupra deciziei luată în 2018 de a desfășura o nouă rachetă de croazieră nucleară mare-sol, a cărei dezvoltare a fost planificat pe o perioadă de șapte până la zece ani. (Traducerea: Rodezia Costea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Rusia e în principal un risc pentru sine.

  2. Ia, însemna că aici v-ați cam terminat treaba aici și vreți să închideți taraba? Vă mutați în Taiwan? Așa faceți de când ați ieșit în lume, aruncați piatra după care aleargă proști mituiți și vă mutați când zona nu mai prezintă interes sau este prea costisitor sa o păstrați .

    • Industria armamantului, functioneaza pe baza de bugete publice. Este destul de greu sa aloci bugete publice pentru inarmare (cumparare de armament) in SUA, deoarece trebuie sa treci asta prin Camera Deputatilor si prin Senat.
      Asadar, cel mai usor mod de utiliza banii impozitelor americanilor, fara ca ei sa se revolte, este crearea „inamicilor”.

  3. Marele Licurici tremura, lumea nu mai vrea cu ei si gata. Vad ameninintari in toate partile, sunt DIS-PE-RATI!

    Hai China, hai Rusia, hai Iran!