G4Media.ro

Guvernul olandez va cheltui până la 3,5 miliarde de euro pentru achiziții…

Sursa foto: Facebook / Ministerie van Defensie – NL

Guvernul olandez va cheltui până la 3,5 miliarde de euro pentru achiziții militare: „Războiul de pe continentul european subliniază necesitatea de a putea acționa în toate părțile spectrului de violență”

Guvernul olandez va investi până la 3,5 miliarde de euro (3,44 miliarde de dolari) în achiziții militare, a anunțat Ministerul Apărării, într-o schimbare de politică în urma invaziei Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

După ani de scădere a cheltuielilor, armata olandeză va achiziționa între 2023 și 2026 un sistem de artilerie cu rachete și 10 tunuri obuzier pentru o sumă de până la 1 miliard de euro.

De asemenea, Țările de Jos vor achiziționa un sistem mobil de apărare aeriană pentru până la 2,5 miliarde de euro, a scris ministrul adjunct al apărării, Christophe van der Maat, într-o scrisoare adresată parlamentului.

„Războiul de pe continentul european subliniază necesitatea de a putea acționa în toate părțile spectrului de violență”, a spus el.

Olanda nu a mai avut artilerie cu rachete din 2004, când reducerile din bugetul apărării au dus la vânzarea sistemului către Finlanda.

Noul sistem mobil de apărare antiaeriană este menit să îmbunătățească apărarea împotriva amenințărilor din partea elicopterelor, avioanelor, dronelor și rachetelor de croazieră inamice, a declarat Van der Maat.

Invazia din 24 februarie, pe care Rusia o numește o „operațiune militară specială”, a stârnit temeri în materie de securitate în rândul altor țări NATO. Polonia urmează să cumpere sisteme de artilerie cu rachete din Coreea de Sud.

Guvernul olandez a declarat în iunie că va investi mai mult în armată, astfel încât bugetul său de apărare să atingă ținta NATO de minimum 2% din PIB. În îndeplinirea acestui obiectiv, cheltuielile olandeze vor fi de 2,03% în 2024 și de 2,01% în 2025.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ma intreb cat va cheltui romania pt securitate avand in vedere ca suntem langa rusia. Olanda e mult mai departe de rusia insa se inarmeaza puternic.

  2. Neprimirea României în Schengen favorizează jocurile Rusiei în Balcani. Olanda ar putea să facă economii.

  3. Spaga pentru coruptii lor