G4Media.ro

80% din locuințele românilor nu sunt asigurate cu polițe obligatorii în caz…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

80% din locuințele românilor nu sunt asigurate cu polițe obligatorii în caz de calamitate, dar 7 din 10 români ar fi interesați să-și protejeze casele după cutremurele din februarie, susțin societățile de asigurări

80% din locuințele românilor nu sunt asigurate în caz de calamitate, dar 7 din 10 români ar fi interesați să-și protejeze casele după cutremurele din februarie, au explicat pentru G4Media reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). 

  • Conform Legii 260 din 4 noiembrie 2008, românii sunt obligați să încheie o poliță de asigurare obligatorie pentru dezastre (PAD), în caz contrar putând fi amendați de către primărie cu 100 până la 500 de lei. Detalii, aici. 

„La nivel național, un procent de 20% dintre locuințe sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD, în timp ce 17% din casele românilor beneficiază și de o asigurare facultativă. Astfel, datele noastre arată că la începutul anului 2023, aproximativ 7,8 milioane de locuințe din cele 9,6 milioane nu erau protejate de o asigurare”, au transmis reprezentanții UNSAR.

Totuși, în urma cutremurelor din luna februarie care au devastat Turcia și Siria, lăsând în urmă zeci de mii de morți, alte zeci de mii de clădiri prăbușite și sute de mii de răniți, dar și în urma cutremurelor din 14 și 15 februarie din Oltenia, teama de un seism major în țara noastră a crescut semnificativ interesul românilor pentru asigurarea locuințelor.

Potrivit unui studiu realizat la nivelul UNSAR despre percepția românilor cu privire la asigurările de locuințe, 7 din 10 respondenți se arată interesați de încheierea unei astfel de asigurări, susține Uniunea.

De asemenea, 29% dintre respondenții studiilor UNSAR și-au arătat și intenția de a achiziționa în perioada următoare ambele tipuri de polițe de locuințe, obligatorii și facultative, în timp ce 22% au susținut că vor încheia doar polița obligatorie PAD”, transmit reprezentanții UNSAR.

Datele colectate de la companiile membre UNSAR arată că, în medie, imediat după cutremurele din februarie a fost înregistrată o creștere de 170% a numărului de oferte emise pentru asigurările de locuințe față de aceeași perioadă a anului trecut.

Reprezentanții UNSAR au explicat și faptul că asigurările obligatorii pot oferi o plasă de siguranță în fața riscurilor la care sunt expuse locuințele, iar beneficiarii asigurărilor pot primi, în caz de catastrofe naturale (cutremure, inundații, alunecări de teren etc) între 10.000 și 20.000 de euro, în funcție de tipul construcției. 

”Pe de altă parte, prin intermediul unei asigurări facultative, locuința poate fi protejată la valoarea ei reală împotriva multor altor riscuri, precum incendiu, explozie, avarii la instalațiile de apă și canalizare, defecţiunile centralei termice, aparatelor de climatizare, daunele bunurilor electronice/electrocasnice, intervenții de urgență la locuință, etc. De asemenea, o poliță de asigurare facultativă acoperă și eventualele daune pe care proprietarii ar putea să le provoace vecinilor”, adaugă UNSAR.   

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. bine ma, romanii stiu mai bine :))