G4Media.ro

Presa britanică: ”Bestia” care a bătut, amenințat și a luat mii de…

Sursa Foto: GLAA

Presa britanică: ”Bestia” care a bătut, amenințat și a luat mii de dolari de la persoane vulnerabile traficate în Peterborough a fost încarcerată / Românul Marian Mustafa, adus în fața justiției din UK

Un bărbat care a traficat bărbați vulnerabili din România în Peterborough a fost închis după ce o instanță a judecat dosarul în care este acuzat că a exploatat, amenințat, agresat și a luat mii de lire sterline de la victimele sale, scrie Peterborough Telegraph.

Una dintre victimele lui Marian Mustafa l-a etichetat pe acesta ca fiind „o bestie”, ceea ce judecătorul Sean Enright a spus că este „o descriere corectă a modului în care Mustafa, în vârstă de 54 de ani, i-a tratat pe bărbați”, în timp ce cetățeanul român a fost condamnat la opt ani de închisoare la Peterborough Crown Court, vineri, 7 iulie.

Instanța a stabilit că doi bărbați au fost ținuți în condiții precare, cu puțină mâncare sau bani, după ce au fost aduși în Marea Britanie cu un zbor Wizz Air din România în 2019. Ambele victime au fost descrise ca fiind „bărbați complet decenți care s-au aflat în circumstanțe dificile” când Mustafa „le-a exploatat mizeria”.

Rufus D’Cruz, procurorul, a declarat în fața instanței: „Ambele victime, împreună cu un alt bărbat, au fost abordate de inculpat pentru a veni în Marea Britanie din România. Li s-a promis că vor primi o muncă bine plătită. Cu toate acestea, nu existau locuri de muncă în așteptare”.

Aceștia au ajuns pe aeroportul Luton pe 20 aprilie 2019 și au fost duși, în cele din urmă, la o casă de pe strada Granville din Peterborough.

Dar dl D’Cruz a declarat că Mustafa a preluat apoi controlul asupra datelor bancare și a documentelor de identitate ale celor doi bărbați.

El a spus: „Cele două victime au fost lăsate în întregime la mila inculpatului, total sub controlul său.

„Pe lângă faptul că a luat documentele, a folosit amenințări și violență reală”.

Bărbații au găsit de lucru prin intermediul unei agenții – dar Mustafa a luat majoritatea banilor din salariile lor. Un bărbat a declarat că, într-o ocazie, se aștepta să primească 350 de lire sterline, dar a primit doar 10 lire sterline.

De asemenea, instanța a audiat dovezi potrivit cărora un bărbat, care lucra la o fabrică de legume, a fost reperat de supraveghetorul său îngrijorat. Supraveghetorul a fost atât de îngrijorat de înfățișarea bărbatului, încât i-a dat 10 lire sterline din propriul buzunar.

Dl D’Cruz a spus: „L-a urmărit cum s-a dus direct la un automat și a mâncat foarte repede toată ciocolata pe care a putut să o pună la îndemână.”

Supraveghetorul a spus că și-a exprimat îngrijorarea pentru că „era într-o stare groaznică”, se zbătea pe picioare, era neîngrijit, foarte timid și purta aceleași haine în fiecare zi.

Mustafa a fost în cele din urmă arestat după ce agenția de ocupare a forței de muncă a fost sesizată de cel de-al treilea bărbat care a venit în Marea Britanie împreună cu cele două victime. Echipa de la agenția Staffline a sunat la linia de asistență telefonică pentru sclavie modernă și exploatare, iar ancheta a început.

Mustafa a fost inculpat în 2020, însă a fugit în România. La întoarcerea sa în Marea Britanie, în 2022, a fost arestat și plasat în arest preventiv.

Mustafa a „jefuit” conturile bancare ale victimelor

Investigațiile au arătat că Mustafa a luat aproximativ 7.000 de lire sterline de la cei doi bărbați, dl D’Cruz spunând că le-a „jefuit” conturile.

Cele două victime, acum în vârstă de 50 de ani, au fost protejate de Gangmasters and Labour Abuse Authority (GLAA) și au intrat în Mecanismul Național de Referință (NRM), un cadru guvernamental care asigură accesul victimelor sclaviei moderne și ale traficului de persoane la sprijinul de care au nevoie.

Robert Smith, apărătorul, a declarat că Mustafa, din Granville Street, Peterborough, și-a exprimat dorința de a-și cere scuze pentru ceea ce a făcut.

Mustafa a pledat vinovat la două capete de acuzare pentru organizarea sau facilitarea călătoriei unei persoane în vederea exploatării acesteia

El a adăugat: „Prin faptul că a pledat vinovat, a salvat, fără îndoială, timp și cheltuieli considerabile pentru instanță și a însemnat că cele două victime ale sale nu au fost nevoite să vină în instanță pentru a depune mărturie.”

El a spus că Mustafa avea o serie de probleme de sănătate și că plănuia să se întoarcă în România după ce va fi eliberat.

Judecătorul Enright a declarat că nu a fost „convins” de remușcările exprimate, afirmând că el crede că Mustafa și-a ales cu grijă victimele înainte de a le păcăli.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, a fost emis un ordin de prevenire a sclaviei și a traficului de persoane pe o perioadă de 12 ani.

Anchetatorii mulțumesc victimelor curajoase

Jen Baines, ofițerul principal de investigații al GLAA, a declarat: „Mustafa a exploatat victimele prin înșelăciune, sclavie pentru datorii și violență pentru a le controla finanțele. Avea control total asupra conturilor lor bancare și făcea retrageri de numerar fără permisiunea lor. Suntem incredibil de mândri că am adus acest infractor în fața justiției și dorim să le mulțumim tuturor ofițerilor și martorilor din acest caz, în special victimelor noastre incredibil de curajoase. Aceasta este o sentință fantastică, care demonstrează natura gravă a acestor infracțiuni.

„Din nefericire, acest tip de control în care lucrătorii sunt împinși și apoi controlați prin îndatorare este o tactică comună folosită de traficanți. Odată ajunse în Regatul Unit, victimele sunt adesea lăsate în situații de neajutorare, prinse în capcană încercând să plătească datorii considerabile, fără nicio modalitate de a scăpa.

„Traficul de lucrători în scopul muncii forțate este complet inacceptabil și vom face tot ceea ce ne stă în putință ca agenție pentru a pune capăt exploatării lucrătorilor în Marea Britanie.”

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dolari sau lire?