G4Media.ro

7 întrebări cheie de adresat la cumpărarea unei mașini second-hand

Sursa Foto: Unsplash.com

7 întrebări cheie de adresat la cumpărarea unei mașini second-hand

Secretul unei negocieri avantajoase este să dețineți cât mai multe informații. Astfel, anumite aspecte pe care le-ați fi neglijat în necunoștință de cauză pot deveni cele mai bune motive pentru o reducere substanțială de preț.

Dacă decideți să achiziționați un anumit model de autoturism, încercați să aflați din timp cât mai multe detalii despre prețul mediu, defectele comune, punctele slabe, locurile unde este afișată seria de șasiu și prețurile reparațiilor uzuale (revizie, schimb de distribuție, schimbul kitului de ambreiaj și alte asemenea).

Odată ce cunoașteți aceste detalii despre mașină și găsiți un exemplar care vă place, va trebui să fiți pregătiți cu un set de întrebări utile în procesul negocierii prețului.

1. Care este motivul vânzării? O întrebare pe cât de banală, pe atât de revelatoare. Dacă vânzătorul vă răspunde calm și vă oferă un motiv plauzibil (mașina nu mai este potrivită nevoilor sale, a achiziționat un alt autoturism, etc.), atunci există posibilitatea să aveți de a face cu o persoană de încredere.

În schimb, dacă acesta schimbă repede subiectul sau răspunde stresat poate că ar fi cazul să adresați mai multe întrebări sau să căutați o altă ofertă deoarece este posibil ca motivul vânzării să fie un defect costisitor sau o daună ascunsă.

2. Mașina a fost implicată în accidente/evenimente rutiere? În cazul multor persoane, primul instinct este să nege orice aspect negativ al bunului pe care intenționează să-l vândă. Este foarte posibil să nu primiți un răspuns sincer la această întrebare, mai ales dacă mașina a fost reparată neglijent pentru a fi pusă la vânzare.

O modalitate de a afla situația unui autovehicul este să introduceți seria de șasiu a acestuia într-un instrument online denumit „Decodor VIN (Vehicle Identification Number)”. Un astfel de instrument vă este oferit de către carVertical. Acolo veți afla kilometri înregistrați oficial în bazele de date, posibilele daune suferite și costurile lor aproximative de reparație, lista cu dotări opționale, date tehnice, listări anterioare la vânzare și chiar fotografii needitate cu mașina, după caz.

3. Ce lucrări de mentenanță au fost efectuate? Trebuie să înțelegem că nu toți vânzătorii de mașini se și pricep la mașini. Din acest motiv, la această întrebare este comun răspunsul „Nimic, mașina e în stare perfectă.” O astfel de afirmație nu ar trebui să vă pună de la început pe gânduri, dar dacă într-adevăr mașina are de exemplu 190.000 km și distribuția originală, va trebui să o schimbați în cel mai scurt timp (în cazul distribuției pe curea).

Dacă vânzătorul afirmă că mașina are reviziile la zi, verificați cartea de service (deși poate fi uneori falsificată), dar mai sigur, facturile doveditoare.

În cazul unei mașini bine întreținute, va fi mai greu de scăzut din preț, dar nici nu va trebui să cheltuiți mulți bani în plus pe reparațiile ulterioare. Cât despre mașinile mai neglijate, ideal ar fi să căutați o altă ofertă sau să negociați o reducere cu 10-15% din preț.

4. Sunteți dispus să efectuăm o verificare într-un service autorizat/reprezentanță? Majoritatea vânzătorilor acceptă această propunere, iar avantajul este că veți știi mai bine în ce stare este mașina. Dacă nu se găsesc probleme majore aveți siguranța de a cumpăra un bun de calitate, însă dacă mașina necesită intervenții costisitoare (10-20% din prețul solicitat) aveți ocazia de a negocia sau de a renunța.

Nu este recomandat să achiziționați o mașină fără o verificare în prealabil, mai ales când este vorba de un vânzător privat. Acesta nu este în principiu culpabil în legătură cu defectele autovehiculului (decât dacă au fost ascunse cu bună știință), dar ca să demonstrați acest lucru în instanță poate fi mai costisitor decât reparația în sine.

5. Pot parcurge mâine o distanță mare fără probleme? Această întrebare este oarecum neașteptată de către vânzător. Dacă lucrările de mentenanță sau reparațiile anterioare pot fi subiecte ocolite relativ ușor, o astfel de întrebare poate stârni un „val de sinceritate” prin intermediul căruia să aflați anumite detalii care ar fi putut rămâne omise.

Desigur, veți afla răspunsul în momentul verificării, dar dacă sunteți îndrăzneți puteți recurge la o replică asemănătoare pentru a afla detalii mai importante, ca de exemplu „Există o scurgere de ulei.”, „Ar trebui verificate frânele.”, „Am completat cu freon, dar aerul condiționat nu funcționează mereu.”

Vânzătorul ar trebui să fie cât mai sincer în legătură cu starea autoturismului, dar cum acest lucru nu este general valabil, este posibil să aflați mai multe detalii cu întrebări-surpriză ca cea enunțată mai sus.

6. Care este justificarea prețului ales? Există oferte la prețuri corecte, prețuri exagerate sau „chilipiruri”.
În lumea auto, de obicei, un chilipir se dovedește a fi mai scump de păstrat deoarece vine la pachet cu unele reparații ce vor contrabalansa în timp prețul plătit inițial.

O altă situație este cea a mașinilor vândute la prețuri peste medie și fără un motiv plauzibil (cum ar fi kilometraj mic, model foarte recent, dotări opționale numeroase). În aceste cazuri există posibilitatea unei mașini cu probleme, listată la preț mare pentru a nu stârni suspiciuni cu privire la starea tehnică sau estetică.

Dacă aveți de a face, de exemplu, cu o mașină veche de 10 ani, model popular, cu 250.000km la bord și preț peste medie este cazul să aflați mai multe detalii. Este posibil să fie un exemplar foarte bine întreținut, un vânzător prea optimist sau o mașină cu probleme ascunse chiar de prețul cerut.

Este indicat să studiați atent piața ca să vă faceți o idee asupra prețului corect al modelului dorit și a găsi o ofertă realistă care să merite timpul dumneavoastră.

7. Mașina are dotările scrise în anunț? Numeroși vânzători vor scrie opțiunile importante în cadrul anunțului pentru a-și economisi timp. Dacă în momentul prezentării fizice constatați că o anumită dotare lipsește, îl puteți întreba pe vânzător care este adevărul.

În mod normal, dacă v-ați documentat în legătură cu modelul căutat, veți fi familiari cu locurile unde se află comenzile pentru echipamentele opționale ale mașinii.

Unii vânzători își doresc să atragă trafic spre anunț, scriind dotări cu care mașina nu este echipată. Acesta ar fi un prim indiciu că ar trebui să căutați un alt anunț.

În concluzie, o bună informare și circumspecție vă sunt de folos în procesul achiziționării unui autoturism second-hand și vă plasează în avantaj când vine vorba de negocierea prețului în favoare dumneavoastră.

Sursa Foto: Unsplash.com/ Autor: Parker Gibbs

Nota: Articol susținut de CarVertical în cadrul unui parteneriat necomercial cu G4Media.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Sfaturi grozave! Voi salva acest articol pentru viitor.

  2. În opinia mea, atunci când aveți un raport despre starea mașinii, aveți un punct puternic de negocieri și puteți pune și mai puține întrebări. Deci, carverticalul facilitează întregul proces de cumpărare a mașinii.