G4Media.ro

Papa Francisc a înnoit un controversat acord cu China exact când Xi…

sursa foto: Vatican Media

Papa Francisc a înnoit un controversat acord cu China exact când Xi Jinping își întărește regimul dictatorial

Vaticanul și China au prelungit sâmbătă un acord, criticat frevent, privind numirea episcopilor în țara asiatică, unde guvernul a dus de-a lungul anilor represiuni împotriva credincioșilor religioși, transmite ABC News. Mai multe organizații care apără drepturile omului l-au criticat pe Papa Francisc pentru lipsa de reacție față de crimele comise de regimul comunist chinez față de uiguri și alte minorități etnice sau religioase.

Vaticanul a anunțat ultima reînnoire, de doi ani, a acordului din 2018, într-o scurtă declarație. Acesta a precizat că Vaticanul s-a angajat să aibă un „dialog constructiv” cu China în ceea ce privește punerea în aplicare a acordului și în îmbunătățirea relațiilor bilaterale „în vederea promovării misiunii Bisericii Catolice și a binelui poporului chinez.″.

Înnoirea acordului vine exact când Xi Jinping și-a întărit regimul dictatorial.

Cele două părți nu au mai avut relații diplomatice din 1951, în urma ascensiunii la putere a comuniștilor chinezi.

În trecut, catolicii conservatori au criticat acordul, având în vedere persecuțiile din China împotriva persoanelor care își practică religia. Vaticanul insistă asupra faptului că relațiile mai bune permit discuții cu privire la eventualele abuzuri în domeniul drepturilor omului.

Detaliile complete ale acordului nu au fost niciodată făcute publice. În esență, acesta îi oferă Papei Francisc ultimul cuvânt în selectarea episcopilor din China, în timp ce permite autorităților chineze să contribuie mai devreme în acest proces.

Catolicii din China au fost divizați timp de decenii între cei care aparțin unei biserici oficiale, sancționată de stat, și o biserică clandestină loială suveranului pontif.

Sfântul Scaun insistă asupra dreptului divin al papei de a selecta episcopii, în timp ce Beijingul consideră că astfel de nominalizări reprezintă o încălcare a suveranității sale.

În comentariile adresate presei de la Vatican cu privire la prelungirea înțelegerii, cardinalul Pietro Parolin, care ocupă funcția de secretar de stat, a declarat că acordul reflectă „determinarea și previziunea răbdătoare” a papei.

Parolin, oficialul nr. 2 al Vaticanului, a declarat că Francisc „a decis să continue pe această cale nu în iluzia de a găsi perfecțiunea în regulile umane, ci în speranța concretă de a putea asigura comunităților catolice chineze, chiar și într-un context atât de complex, îndrumarea unor pastori demni și potriviți pentru sarcina care le este încredințată”.

Luna trecută, în Hong Kong, un cardinal catolic în vârstă de 90 de ani și alte cinci persoane au fost judecate pentru că nu ar fi înregistrat un fond, acum dispărut, creat pentru a ajuta persoanele arestate în timpul protestelor antiguvernamentale în masă de acum trei ani.

Cardinalul Joseph Zen, un episcop în retragere din Hong Kong, a fost arestat la începutul anului, fiind suspectat de complicitate cu forțe străine pentru a pune în pericol securitatea națională a Chinei.

Zen se numără printre criticii care susțin că acordul privind numirile de episcopi îi trădează pe catolicii chinezi pro-Vatican, mai ales având în vedere arestările sau reținerile de clerici catolici loiali Romei din anii trecuți.

Papa Francisc a fost criticat dur și în acest an pentru refuzul constant de a denunța invazia rusă în Ucraina.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Interesul poarta fesul … papal.

  2. Religia tot o dictatură e. Trebuie să te închini la dictator, altfel te trimite în iad, la tortură.

  3. Biserica are pact cu Unchiul Xi sa nu mai iasa in presa cand chinezoii mai omoara niste crestini…. 😇

  4. Cica se considera crestini si acordurile nu sunt publice. Adica prostimea nu trebuie a stie mai nimic dar a e buna doar cand merge la cutia milei

  5. OPULENTA, asta iti vine in minte cand vizitezi zona micului stat. Este un model perfect al unei multinationale cu un unic obiectiv: profit.
    La o dinensiune mult mai mica este si filiala daniilisciana din vomania.

    • Pai ei îl reprezintă pe Dumnezeu pe Pamant si trebuie să „stralucească”,nu?!Altfel,numai cu vorbe,nu impresioneză multimea,mai ales că una zic si alta fac,ca si în cazul de fată.
      Papa nu a denuntat razboiul din Ucraina,probabil,pentru ca a avut niscaiva întelegeri cu patriarhul Kiril,pe aeroportul din Havana,parcă in 2016.E posibil ca atunci s-o fi stabilit ceva granite religioase si replica Moscovei,la cum îl stim pe acolitul lui Putin, ar putea fi usturatoare.