G4Media.ro

Declarație fără precedent din partea președintelui British Museum: ”Grecia și Marea Britanie…

Declarație fără precedent din partea președintelui British Museum: ”Grecia și Marea Britanie ar putea ajunge la un acord de împărțire a Sculpturilor Parthenonului”

Președintele British Museum a făcut miercuri o declarație-surpriză, fără precedent în istoria procesului de revendicare de către Grecia a Sculpturilor Parthenonului (o colecție de sculpturi din marmură și piese arhitecturale sustrase de pe Acropola Atenei de Thomas Bruce, al șaptelea Lord Elgin, în timpul misiunii sale ca ambasador la Curtea Sultanului otoman de la Istanbul la începutul secolului al XIX-lea n. trad.), scrie I Efimerida, citată de Rador.

George Osborne, fost ministru de finanțe, cunoscut și ca ministrul austerității în cabinetul lui David Cameron, în prezent președinte al British Museum, a declarat pentru rețeaua LBC că ”între oameni rezonabili” s-ar putea ajunge la un acord de a împărți Sculpturile Parthenonului între Muzeul Acropolei din Atena și British Museum din Londra.

Printr-un gest fără precedent, care nu este pe linia urmată până acum în discuțiile pe tema sculpturilor Parthenonului, Osborne spune că „la British Museum Sculpturile spun o poveste despre cultură în relație cu culturile Chinei, Indiei și ale țărilor mediteraneene. În Grecia ele spun doar istoria culturii grecești. Cred că se poate ajunge la un acord, astfel încât să poată spune ambele povești la Atena și la Londra”.

Rupând tradiția intervențiilor scrise, cu conținut general și fraze repetitive, președintele British Museum vorbește acum pentru prima dată deschis nu despre un împrumut, ci despre o împărțire. Ceva asemănător cu o custodie comună. Este o declarație surprinzătoare care are, evident, legătură cu decizia UNESCO din noiembrie anul trecut de a cere ca discuțiile pe tema Sculpturilor să aibă loc între guvernele celor două țări și nu între cele două muzee. O decizie care a fost o victorie pentru Atena.

Propunere de custodie comună?

Jurnalistul Andrew Marr a insistat cu întrebarea dacă Osborne dă de înțeles că ”unele Sculpturi ar putea fi transportate înapoi în Grecia, fie și pentru o perioadă de timp?”.

”Un astfel de acord”, a răspuns Osborne, subliniind că nu vorbește în numele întregului Consiliu de Administrație al British Museum și că vor trebui analizate atent detaliile unui astfel de acord, dar, în opinia lui ”niște oameni rezonabili ar putea ajunge la un acord prin care am putea vedea Sculpturile în toată măreția lor la Atena, dar și să le vedem printre creații grandioase ale altor civilizații la Londra.”

Sursa: Iefimerida/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Un lucru furat și regăsit trebuie restituit in integrum. Nornal ar fi ca Anglia să plătească și despăgubiri pentru timpul în care a ținut sculpturile furate.

    • Furate ? sa nu uitam ca casa regala britanica au avut legatura cu cea a greciei . Asa ca nu comenta daca nu intelegi un context.

    • Asa e, Marcel, mai bine le lasau englezii la locul lor si le distrugeau otomanii – acum nu mai aveau niciun motiv de disputa, fiindca sculpturile nu mai existau de mult…