G4Media.ro

Senatorul USR, Vlad Alexandrescu: Cer din nou Guvernului să ia măsuri urgente…

Sursa Foto: Facebook/ Vlad Alexandrescu

Senatorul USR, Vlad Alexandrescu: Cer din nou Guvernului să ia măsuri urgente pentru susținerea artiștilor independenți/ Din cei circa 10.000, aproximativ 10% sunt în risc de sărăcie cronică, cu zero economii

Senatorul USR, Vlad Alexandrescu solicită Guvernului, într-un apel postat pe Facebook, să ia măsuri urgente pentru susținerea artiștilor independenți, o categorie lovită din plin de restricțiile impuse pentru limitarea epidemiei de coronaviurs. Alexandrescu a declarat pentru G4Media.ro că estimează la 10.000 numărul artiștilor independenți care ar trebui ajutați de guvern. ”Este vorba atât de artiștii independenți, cât și de micile teatre independente, adică entități care antreprenoriază spectacole independente.  Aproximativ 10% sunt persoane în risc de sărăcie cronică, fără bani de mâncare mâine, cu zero economii”, susține senatorul USR.

Redăm mai jos integral postarea lui Vlad Alexandrescu:

”Artiștii independenți au rămas fără venit, activitatea lor s-a suspendat de pe-o zi pe alta prin măsurile prevăzute în ordonanța militară nr. 1.

În urma apelului meu de susținere, sectorul cultural independent s-a mobilizat și a redactat o petiție adresată Guvernului, semnată între timp peste 8.000 mii de cetățeni, pe care o puteți citi aici

Cine dorește să semneze în continuare, o poate face aici

În calitate de fost ministru al Culturii și de senator în Comisia de Cultură a Senatului României, cer din nou Guvernului să ia măsuri urgente pentru susținerea artiștilor independenți.

Senatul Berlinului a decis un ajutor de 100 de milioane de euro (în 5.366 de granturi de câte 5.000 de euro) pentru artiștii independenți și micro-întreprinderile din sectorul cultural și încă 300 de milioane de euro în chip de împrumuturi pentru retail, hoteluri, restaurante și industriile culturale care au rămas fără activitate în perioada epidemiei.

Ministerul Culturii din Franța a luat de asemenea măsuri de sprijin pentru independenți

Guvernul Orban trebuie să vină cu soluții și măsuri clare pentru salvarea culturii vii. Propunerile sunt formulate.

Depun azi petiția la Ministerul Culturii, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și la Primul-ministru, spre competentă soluționare.”

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Corect, alaturi de masuri pentru PFA si microintreprinderi.

    • Adi minune, salam, puștiu mor de foame. Să se apuce de muncă cinstită: ciordales ca indienii sosiți din roma, paris și madrid.

  2. E coada la intrarea in spitale.
    Mai e voie „sa te doara inima” ca in melodie in zilele astea?

  3. Cu toata dragostea pentru ei, au trecut mai putin de doua saptamani de cand s-au inchis teatrele, chiar sunt muritori de foame asa rapid?! Probabil vor fi inclusi ca si ajutor, dar sunt atatea categorii si atatea de facut.

    • Alex7, tu stii ce inseamna artisti independenti care nu-si pot asigura traiul? Sunt niste pierde vara.
      Astia cu teatrul de care pomenesti tu, au contracte de munca ca orice angajat si deci beneficiaza de somaj tehnic in consecinta.

    • @sadiku Daca nu cunosti domeniul mai bine intreaba inainte de a zice ca un artist independent e un pierde vara. Un artist, pe langa sustinerea casei isi sustine intretinerea chiriei atelierului si a materialelor.Face o investitie continua pana cand intra intr-o piata de vanzari cat sa isi recupereze banii si sa ajunga sa traiasca doar din asta. Unii au si munca pe langa, ca sa sustina toate acestea.Acei bani de sustinere ar fi trebuit dati cu mult inainte de perioada asta oricum pentru ca atunci cand „artistul independent pierde vara”devine faimos, statul castiga din vanzarile obiectului de arta devenit obiect de patrimoniu.

  4. Societatea românească trebuie tratată și sprijinită ca un intreg dragi politicieni( proști, hoți și populisti). De aia s-a ajuns aici. Președintele KWJ a spus clar să se înceteze cu luptele politice și afirmațiile de acest gen. Deja se conturează faptul că în spitale nu mai intri decât dacă ai covid sau urgențe. Ce dreaq înseamnă asta? Avem 4-500 de bolnavi cu covid internați dintre care 15 pe ati și deja sistemul e aproape de colaps? Păi eu aș propune o judecată ca în decembrie ’89 mai degrabă.

    • Desigur, stii ce este o progresie geometrica. Atunci calculeaza care va fi numarul de internati peste 5 zile. Gasesti pe net curbele de crestere pentru Italia. Comportamentul romanilor este similar, deci poti sa extrapolezi cu usurinta si sa faci predictii bunicele.
      Daca nici dupa asta nu ti se face parul maciuca…

  5. Îl credeam mai rațional pe Alexandrescu asta…

    • De unde observam din nou ca ideea conform careia artistii sunt automat inteligenti este un mit!

      Aia 10% fie nu sunt talentati indeajuns incat sa traiasca din arta fie sunt complet iresponsabili sa nu aiba economii pentru situatii dificile. In ambele cazuri stau in locul nepotrivit de mult timp deja. Nu sunt indreptatiti sa invoce ghinionul pentru a capata ajutor.

  6. Dacă preoții primesc salariu de la stat, actorii de ce nu? Sau scopul celor de la putere e doar îndobitocire populației?

    • De ce nu și vânzătorii de la supermarket? Sau taximetriștii, ce mai, toată lumea sa primească bani de la stat. Nu ca popii ar merita, ca sunt Rot un fel de lăutari…

  7. Cand iti alegi „meseria” de artist independent iți asumi din start o viață boemă cu șanse mari de sărăcie, să ne mai scutească domnul senator cu hipstării care nu aduc contribuții la stat și să le găsească mai bine un loc de muncă

    • Contributia la stat apare in momentul vanzarii obiectului de arta,se platesc impozite pentru asa ceva. Este o viata cu riscul nereusitei continuu in care un artist investeste din propriul buzunar,multi deja au serviciu ca sa isi sustina chemarea.Daca in momentul acesta vreunu ramane fara serviciu sustinerea din partea statului nu ar strica,mai ales in conditiile in care artistul isi plateste si atelier si materiale separat de casa. Cand un artist vinde prin galerie plateste toate taxele plus procent galeriei, ramane cu sub jumate din pretul vanzarii. 100 de ani mai tarziu lumea se intreaba de ce Brancusi a plecat si de ce costa asa mult o lucrare.

  8. Singurii care au inteles cum sta treaba sunt republicanii americani. Bani direct pentru toata lumea, fara consultanti, firme, comisioane, smecheri, spagi si oportunisti. Bani direct catre populatie. Apoi dam si la corporate america cu toptanul! Normal ca Romania nu e in situatia americii, dar galbejitii nu vor sa dea nimic, mai intai sa dea firmele si apoi baga si ei ca sa ia inapoi cu prima ocazie cu popriri dupa perioada de urgenta!

    • Poate daca PSD-ul n-ar fi lasat Romania cu un deficit enorm, ar fi fost mai multi bani in vistierie.

      Dar deh, asa se intampla cand dai tara unor gunoaie PSDiste.

  9. Țara arde și baba se piaptănă.

  10. Pe bune, asta era problema?

    Sustinerea inutililor?

  11. Așa mai sunt si diverse PFA-uri, IMM-uri, microîntreprinderi, start-upuri, administratori cu contract de mandat cu sau fără plata, ONG-urile care poate nu mai primesc donații, etc.
    De fapt, întreaga economie are de suferit!
    Romania oricum nu o ducea pe roze, iar acum nu mai este cerere pentru mai nimic, lumea tine de economii si nu mai cumpara nimic in afara de mâncare, hârtie igienica si dezinfectanți.

    A oferi șomaj tehnic angajaților unor firme si ai plati din bugetul de stat mai mulți bani decât au plătit ei la CAS pentru șomaj in timp ce altora din societatea civilă nu le oferi diferența ce o plătești in plus acelor angajați, este discriminare ce poate fi raportata la CEDO.
    Tot ce se oferă in plus unora, fata de contribuția lor totala, trebuie sa se ofere si celorlalți. Altfel este furt de la bugetul de stat.

    Dacă SUA oferă 1000 de euro pe luna la o mare parte din cei 328 de milioane de locuitori, România ar putea oferi 150 de euro/luna la 5 milioane de locuitori care nu sunt nici bugetari, nici pensionari, nici IMM-URI care s-au îndopat toti anii ăștia prin contracte cu statul si si-au facut averi nesimțite, nici IT-isti sau alte categorii fericite care inca au cerere pentru serviciile lor si pot lucra de acasă!

  12. Salut !
    Vorbim de 10 000 de persoane, artisti independenti.
    Au diverse cariere ,intinse pe ani, care cat a putut.
    Au castigat ceva bani ,banuiesc, ca altfel renuntau.
    Dar, i-a oprit cineva sa-si puna viata la adapost ?
    Simplu, esti propriul tau angajat, contribui cat trebuie, macar pe salariul minim si esti in rand cu lumea. Ai tocat toti banii pe figuri, masini, vile , etc.
    Faci ca in Germania : vinzi casoiul, iti iei unul mai mic si ai bani de trait ,o vreme. Ca sa ma exprim artistic, viata iti da, fara preaviz, o copita de toata
    groaza.
    Dar, banii la negru, ca sigur sant multi dintre cei 10 000, care au incasat astfel , au alt gust, sunt ispititori si ….cum vin, asa se duc.
    Solutia mea : de la caz la caz, pe baza declaratiei de
    avere si, desigur, imprumut de la stat, cu ipoteca
    de rang maxim, si termen de rambursare de 2…4 ani. Vom avea in viitor artistul responsabil , platitor de taxe, poate chiar exemplu de comportament social. Sau, facem din nou ca in Germania : tata, mama ,copii, frate ,sora, contribuie obligatoriu ,ca sa ai si tu, artistule un blid de zama si un acoperis, ca avem nevoie si on viitor de tine.
    Inca nu ne-am dezvatat de a ne lasa in grija statului, mai bine zis a celor care contribuie la stat,
    atunci cand nu ne mai merge cum mergea…
    Statul trebuie sa inceteze in a da pomeni fara sfarsit, ca infirect, ii transforma in idioti pe contribuabili.

  13. Frecatul mentei, sfaturile pe FB, poezelele de doi bani sau cele scrise parcă numai pentru fumători de hașiș, prostituate și alți indivizi pentru care vulgaritatea este limbaj poetic, nu sunt remunerate? Vai!!! Păi hai să luăm de la ăștia care muncesc 12 din 24, de exemplu, de la medicii care tratează acum bolnavii de COVID, ca să poată unii să trăiască boem. USR, o țineți în ultima vreme numai cu propuneri hippy!

    • Nu se mai traieste boem de cand era Brancusi in Franta.Chiar si el a spalat vase pana a reusit.Un artist pe langa timpul petrecut la serviciu ( ca nah trebuie sa mananci si sa platesti chiria la al doilea spatiu -atelierul- plus materiale de lucru) trebuie sa munceasca si-n atelier plus documentatie pentru lucrari,burse,intrare in spatiul expozitional al galeriei,rezidente. Daca in perioada asta ramane fara serviciu din ce sa intretina restul?Toata lumea care nu este in domeniu face greseala de a nu intreba mai multi artisti din ce consta domeniul lor defapt.Dar daca ai avea din greseala o lucrare de Brancusi mostenita nu te-ar supara sa incasezi banii de la boem:))).

  14. Space dust cocoons: cum sa devii un pierde primavara in XXIst. sau nevoia de a deveni relevant in perioade mai subrede.

    Girofarul cercurilor artei o sa treaca lejer si peste „cataclismul” asta, potenta unui artist in istoria universala nu a insemnat neaparat opulenta si de prea putine ori un trai plat si autosuficient…

    F……g hell, long live spider man-ul ideologic fara puteri !!

  15. Asta-i viața de artist,
    Ziua vesel, noaptea trist.