G4Media.ro

24 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au transmis…

24 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au transmis o notă de protest Statelor Unite, nemulțumite de presiunile exercitate în privința proiectului Nord Stream2. Washingtonul a replicat că nu acceptă dominaţia energetică a Rusiei

24 din cele 27 de ţări membre ale UE au transmis o notă de protest Statelor Unite, legat de presiunile exercitate asupra proiectului Nord Stream 2. În replică, Washingtonul a transmis că nu acceptă dominaţia energetică a Rusiei – relatează Digi24.

Potrivit publicaţiei Die Welt, 24 dintre cele 27 de ţări din cadrul Uniunii Europene au denunţat, într-un mesaj video, ingerinţele Washingtonului în politicile energetice comunitare. „Putem confirma că pe data de 12 august a avut loc un demers lansat la invitaţia delegaţiei UE la Departamentul de Stat american, referitor la politica SUA de sancţiuni. Douăzeci şi patru de state membre UE s-au alăturat iniţiativei, care s-a derulat prin videoconferinţă”, au declarat surse diplomatice de la Bruxelles citate de publicaţia germană Die Welt.

„Suntem foarte preocupaţi de avertismentele Statelor Unite privind sancţiuni asupra companiilor şi intereselor europene. Uniunea Europeană consideră aplicarea extrateritorială de sancţiuni drept o încălcare a reglementărilor internaţionale”, au transmis 24 de state UE în nota de protest.

Comisia Europeană a confirmat vineri iniţiativa. „A fost o acţiune informală la care statele membre s-au putut ralia pe bază de voluntariat”. Ameninţările cu sancţiuni „se înscriu într-o tendinţă mai largă, una îngrijorătoare”, a explicat Nabila Massrali, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Trei state membre UE nu ar fi semnat nota de protest, însă nu se precizează care au fost acestea.

Administraţia Donald Trump a ameninţat cu sancţiuni firmele implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Ambasada SUA din Germania a replicat la nota de protest, avertizând că nu va accepta dominaţia energetică a Rusiei în Europa, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pe de altă parte, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a afirmat că proiectul gazoductului Nord Stream 2 trebuie finalizat.

Proiectul gazoductului Nord Stream 2 e prevăzut să asigure legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică, iar preşedintele SUA, Donald Trump, l-a criticat în repetate rânduri.

Sursa Foto: The Wall Street Journal/SUA Germania Nord Stream 2 – Pixabay.com

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

37 comentarii

  1. Aici SUA are dreptate, cu chestia asta se va ajunge ca UE să-l finanțeze pe Putin.

    • Ar fi de vazut lista celor 24 de state

    • initial au fost

      Cehia,

      Estonia,

      Ungaria,

      Letonia,

      Polonia,

      Slovacia,

      Romania

      Lituania,

      probabil si

      Croatia

    • germanika si cu russika au presat / pompat / donat / amenintat/ santajat / promis etc

      si au ramas 3 negri mititei

      este data oficiala de incepere a razboiului USA & UK vs germanika (ueSS) & russika & chinuka

      cine s comunistii si cine s kapitalistii ?

      pt cine a uitat : nazistii erau NATIONAL SOCIALISTI si aveau steagul cu fundal ROSU

      hai sa ii vad pe #kondensatori cum o sa mi dea mm (atata stiu, ca s tare dezinhibati la mufa)

  2. Care sunt cele 24 de state?

    • Pe mine mă interesează care sunt celelalte 3. Polonia sigur e una dintre ele, după părerea mea.

    • Romania a doua.

    • Sper! Partea proastă în toată treaba asta cu Nord Stream 2 e și faptul că UK tocmai a ieșit din UE la sfârșitul lui ianuarie și acum nu mai există nicio contrapondere la nucleul franco-german care conduce de facto Uniunea Europeană. Polonia ar vrea ea, dar nu are aceeași anvergură cu Marea Britanie, ca putere economică, politică, și militară.

  3. Salut !
    UE , s-a dezmeticit ,dar i-a trebuit cam un an !
    Chestiunea e intoarsa pe toate partile; dar, un aspect sta deasupra : depindeti de noi la un pret mai mare,sau, depindeti de ceilalti, la un pret mai mic! De cineva, in final, depinzi ! Hegemonia USA
    paleste pe zi ce trece !
    Care ar putea fi cele 3 state care nu au semnat ?
    Pronosticul meu : Romania, Malta ,Grecia.

    • RO, PL, LT, daaca tot e sa facem pronostice.

    • Statele baltice merita sa fie anexate dacă au semnat mizeria asta.

  4. Cel de-a IV-lea Reich si satelitii sai in actiune!

  5. Capitularea ue in fata hegemoniei germano ruse. Visul lui Hitler și al lui Stalin s-a împlinit.

  6. Nu ne mai mira orientările pro ruse ale Europei si nici tributul platit de Europa catre Rusia. Germania va ceda presiunilor venite din Rusia si din mediul de afaceri. In acest caz cred ca SUA au dreptate sa abandoneze Europa de Vest și sa investească în Est.

    • Europa( de vest) face afaceri cu toata lumea, ca sa castige un ban cinstit. De-aia s-au extins spre est, culesul sparanghelului devenise o problema….cat priveste investitiile civile americane in Europa si oriunde in lume, sunt cam egale cu zero! Mai nou investitii fac chinezii!

  7. E incredibil cat de departe poate sa mearga ipocrizia europenilor.
    Se arata revoltati de ceea ce face Lukasenko in Belarus cu sprijinul Moscovei, anunta „sanctiuni” impotriva autoritatilor din Belarus si in acelasi timp insista sa mearga mai departe cu Rusia pentru NS2 si critica SUA pentru ca se opune NS2.
    Cazul Belarus este cea mai buna dovada ca NS2 este o idee proasta. Nu credeam ca o sa se ajunga vreodata sa se vada atat de clar coruptia de la nivel inalt din conducerea UE.
    Aceeasi poveste cu China, in ciuda faptului ca suntem in criza economica din cauza unui virus pe care China l-a eliberat, accidental sau intentionat, Franta si Germania insista sa faca 5G cu producatori chinezi, adica sa scoata sute de miliarde de euro din spatiul economic UE si sa le dea Chinei, in loc sa incerce sa protejeze producatorii de 5G din Uniune si in felul acesta sa retina sutele de miliarde in economia comunitatii.
    Mai multe decizii majore si pozitionari ale UE nu au sens pentru ca sunt dictate de Merkel, dupa ce sta la masa cu Putin sau Xi.

    • Daca vrei gaz mai mult ,mai ieftin, pe o rurta care sa nu depinda de altii, esti corupt.
      Daca vrei 5 G mai bun si mult mai ieftin,esti corupt. LCK o sa aiba multa treaba…

    • Asta e, dacă nu prea ai ce cumpără de la americani, sa zică mersi ca-și vând prastiile alea de rachete și tot felul de cazane militare. Și asta doar cu constrângeri imense și pe spatele contribuabililor europeni. La ce ne trebuie atâta armament doar sa impresionam dușmanii inchipuiti. Trebuie sa le spună în fata, frate ca frate dar brânză-i pe bani și Europa să-și vadă de treaba ei. Americanilor le place mult tovărășia statelor din Golf, numai „democrații”. N-au decât sa rămână prieteni.

    • ipopescule si altii, nu e vorba de gaz mai mult, de dependenta sau independenta, ci de faptul ca aceasta conducta va permite Moscovei sa mareasca presiunea asupra Ucrainei si, poate, in cele din urma sa-i permita sa fie iar vecini cu noi (o perspectiva frumoasa, nu?).
      Si toate astea pentru ca Germania si Franta (si inca vreo citiva) sint aliatii sub acoperire ai Rusiei in toate potlogariile pe care le face in Europa. Pentru bani, desigur.

    • e treaba germaniei ca ucraina nu o sa mai ia o poala de bani pe tranzitul gazului? o economie ca a germaniei are nevoie de gaz mult,ieftin si sigur nu sa depinda de cum zice departamentul de stat ucrainei sa faca sau sa nu faca! franta si gernmania au interese proprii cum ar trebui sa avem si noi daca nu am fi o colonie populata cu culegatori de sparanghel!

  8. Gazul mai ieftin de care zici tu alimenteaza cu bani un imperiu corupt care te va distruge mai incolo. E ca si cum ai cumpara protectie de la mafie in speranta ca poate te lasa in pace. La un moment dat te vor casapi.
    Iar folosirea de tehnologie (5G dar si altele) de la lobby-istii huo wei (ca tot si-au platit o gramada de articole in presa zilele astea) sau alte firme din china este o alta idee gresita.
    Cei din Papua Noua Guinee au crezut ca e bine sa isi faca un data-center cu bani imprumutati de la chinezi si care binenteles era construit cu echipamente huo wei.
    Au aflat mai tarziu ca tot data-center-ul era intesat de puncte de access ascunse si ilegale pt a ajuta china sa spioneze.

    https://www.datacenterdynamics.com/en/news/australia-huaweis-papua-new-guinea-data-center-security-openly-broken-making-potential-spying-easy/

    Sper ca Romania a fost printre cele 3 state care s-au opus si nu au cedat ipocriziei politicii germane

    • Și pe aia cu NSA și Merkel nu o ai? Totuși armele ale pe care le scot chinezii pe banda rulanta, bănuiesc ca trebuie și folosite. Sa vedem cum o fi mai bine sa stai la masa și sa ajungi la o înțelegere rezonabila pentru toate părțile ori sa continui retorica belicuoasa, pierzătoare pentru toți. De ce trebuie sa depindem de un licurici, oricare ar fi el? Sper doar sa nu fie război.

    • Toata lumea spioneaza pe ceilalti dupa abilitati si posibilitati. Acum depinde si ce se face cu informatia culeasa.
      Cand ai o putere precum China care te spioneaza si apoi se foloseste de informatie ca sa te distruga economic atunci apar probleme majore.
      De asta e important ca tarile sa se decida cu cine vor sa se alieze in continuare:
      1. Tarile democratice (atat cat pot fi ele de democratice)
      2. Regimuri totalitare, brutale si opresive (China, Rusia, …)

      Iar ca fapt divers imi aduc aminte ca acum vreo 15-20 de ani, una dintre firmele de incaltaminte romanesti (de prin Timisoara) facuse niste pantofi sport destul de eleganti si buni ca pret. Nu a durat mult si era plina Romania de pantofi sport contrafacuti in China. Erau copii leite dupa originalul romanesc. Chiar si sigla firmei din TM era copiata. Imi aduc aminte ca erau mai ieftini si mai prost calitativi (cei romanesti erau din piele iar copiile chinezesti sper ca erau din piele dar miroseau groaznic) si asa puteai sa-ti dai seama care erau originali si care contrafacuti.
      Crezi ca firma romaneasca a fost foarte fericita de stilul de a pirata si distruge al Chinei?

      Iar cu Merkel cred ca NSA-ul a mirosit ca toarsha inca are afinitati serioase pt partidul comunist. Ceea ce se si vede si este confirmat in zilele noastre. Sa fi fost in locul celor de la NSA, as fi spionat-o in continuare pe tovarasa. Vedem cum Germania face jocurile Chinei si Rusiei

    • @dan pai cum se aliază și stau la masa cu aia care-și executa cetățenii în stil mafiot prin consulate, de ce n-ar putea sa se înțeleagă și cu chinezii? Dar trebuie sa recunoaștem, China s-a ridicat pentru ca adepții neoliberalismului au dorit asta, dar ii vroiau pe chinezi doar pe post de marionete. Macazul s-a schimbatat când a venit Xi la putere și le-a stricat toate combinatiile și atunci a început razmerita. Bateriile alea de rachete apărute în epoca Obama, ca ciupercile după ploaie în Coreea de Sud si Japonia sunt special dedicate Chinei. Acum trebuie sa mai trăiască și industria militara americana din ceva, 400 de baze, 75% din exporturile militare la nivel global. Pentru astea trebuie inventați cât mai mulți dușmani deosebit de periculoși.. În Europa de Est, rusii sunt dușmanii, (chiar zilele astea România s-a mai angajat sa cumpere cateva prastii de 3 mld $) în Asia, sperietoarea oficiala Coreea de Nord, dar ținta adevărată după cum se vede este China. Eu nu m-aș baga în razmerita Sino-Americana.

  9. @Lechi @abc @Flav @ipopescu
    Cu voi nu e de facut afaceri, baieti.
    Nu poti sa ai pace, stabilitate si pe prosperitate fara securitate. Iar taranoii aia de rusi nu stiu decat de frica, cu ei nu merge cu acorduri, cu intelegeri, cu fineturi. Fac pipi pe ele – vezi cum au incalcat in mod repetat acordurilor din timpul conflictului cu Ucraina.
    Strategia voastra, de a-i da bani martalogului violent care te ameninta, ca sa nu te agreseze, e cea mai proasta varianta.

    • Mai degrabă cred ca rusii si chinezii sunt interesați pe partea economica, vor sa facă bani. Vor la aceeași masa cu bogații planetei. Nu-și permit războaie.

    • @Flav Esti naiv, omule.
      Cracanel Putin si PCC sunt interesati doar de bani?? Putin e, neoficial bineinteles, unul din cei mai bogati oameni din lume, iar PCC au atata banet ca au inceput sa crediteze Africa si parti din America latina, si chiar detin si o parte din datoria suverana a SUA.
      Nu e despre bani. Asta au. E despre putere. Iar la capitolul asta SUA inca e in fata lor, si mor de ciuda.
      Prefer oricand capitalistii americani fata de rusi si chinezi. La primii e despre bani, si ti-o spun deschis si la subiect. La rusi si chinezi e despre putere si dominare. Am vazut secolul trecut de ce sunt in stare. Au lasat o dara de peste 80 de milioane de morti.

  10. @ralph
    securitate pt.tine inseamna 80% din venituri dati aiurea pe arme! ca te ataca nu stiu cine,sa-ti distruga autostrazile si modernele cai ferate de mare viteza! parca ai fi platit de industria de armament!

    • Daca nu te duce tartacuta, macar nu mai claxona!
      De unde ai scos tu bugetul de 80% pentru securitate??
      Te aberezi aiurea pe net.

  11. Salut !
    Mesaj pt Ralph !
    Iti respect opinia. Cum vad eu securitatea de care
    vorbesti :. Prima faza : inventam pericole le plantam in media si medii politice, pe urma, pe alta parte, vin stategii care ofera patrioate pentru
    contracararea riscului de securitate, si iti dau o gaura in buget , mare de tot ! ( cum, ne-au dat noua, in plina criza, hehe,plata in avans )
    Si tot asa, niciodata securizati , mereu gabjiti.

    • @Lechi „inventam pericole le plantam in media si medii politice”
      Tu esti pe bune??
      Tu asa numesti invadarea Georgiei de catre rusi in 2008 si anexarea Crimeii din 2014?! „Pericole inventate”??
      Singurul motiv pentru care rusii nu incearca dintr-astea cu noi e pentru ca facem parte din NATO. Adica sub protectia americanilor.
      Nu stiu ce te aberezi tu cu „niciodata securizati”. Faptul ca poti dormi linistit noaptea, fara sa te temi ca „dau rusii peste tine”, cum au dat peste ucrainieni, inseamna ca traim intr-o tara sigura. Iar aceasta securitate costa, atat intretinerea cat si dezvoltarea tehnicii, ca nu merge sa pui 2 karatisti si 3 dobermani la granita.

  12. @Ralph am o rugaminte, sa-mi numiti o tara din zona, atacata de Federatia Rusa, si care tara n-a facut parte din fosta URSS. Stim amindoi raspunsul, e nul. Cele 2 tari atacate, foste componente ale URSS, ambele riverane Marii Negre (obiectiv strategic aparte) au dat semne de apropiere fata de Occident, dind de inteles ca vor adera la NATO. Daca dvs ati fi fost la conducerea unei tari ca Federatia Rusa, a carei intindere pe 8 fusuri orare i-a croit din istorie si reflexe imperiale de conduita discutabila, ati fi dat voie ca Marea Neagra sa devina dominata de NATO ? Banuiesc ca nu.

    Asa cum Rusia nu se simte confortabil, dar trebuie sa accepte ca Romania si Bulgaria sint 2 tari membre in structurile economice si militare occidentale, la fel Occidentul e pe cale sa accepte (non formal) o sensibilitate deosebita pe care Rusia o are fata de tari riverane Marii Negre, dar care au facut parte din URSS. E o mare distanta de statut intre Georgia vs Bulgaria sau Ucraina vs Romania. Iar Rusia stie asta si nu incalca o linie rosie pe care o da apartenenta tarii la NATO.

    N-as vrea sa fiu inteles gresit, nu spun ca rusii sint niste sfinti (bulgarii anul trecut le-au expulzat pe motiv de spionaj 2 diplomati, slovacii le-au expulzat zilele trecute 3 diplomati, ptr activitati incompatibile cu prevederile Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice, demersuri de sanctionare pe care le aplaud cu convingere), Politia noastra Militara Aeriana de pe Kogalniceanu e nevoita adesea sa ridice avioane de vinatoare care sa respinga zboruri militare rusesti care forteaza spatiul nostru aerian, agentia Sputnik tot spera ca prin articole manipulatoare ne poate diminua increderea in institutiile Statului, etc.

    Dar e cale lunga de tot intre toate aceste sicane pe care rusii ni le fac, si pina la un „atac armat iminent al Rusiei la adresa Romaniei”, marota rostogolita care nu face decit sa dea satisfactie furnizorilor externi de tehnica militara, care greveaza Bugetul National intr-o spirala ascendenta fara sfirsit, de sume pe care ni le-am putea folosi mai util in dezvoltarea retelei de distributie de gaze ptr populatie sa zicem, ptr ca viitoarele cantitati de gaze off-shore din Marea Neagra sa acopere cu prioritate necesarul national, doar surplusul urmind sa fie livrat prin BRUA la bursa de la Baumgarten. Intelegeti d-le Ralph ?

    • @Sorin Ce saracie e asa de greu de inteles?? Ce atatea epistole si piruete si gimnastica mentala?
      Ai spus-o cu gura ta – diferenta, geo-politic vorbind, dintre Ucraian si Romania e apartenenta la NATO. Apartenenta la NATO este un acord prin care Romania se angajeaza, ca membru al aliantei, sa investeasta in PROPRIILE forte de aparare, minim 2% din bugetul anual al tarii.
      Vrei sa ai securitate asigurata de NATO, tre sa investi min 2% in fortele de aparare.
      Nu ai chef?! Roaga-te / mediteaza / cere universului sa nu i se scoale Rusiei sa-si plimbe tancurile din Transnistria spre Vest.

    • Stimabile Ralph, gimnastica mentala ne ajuta sa nu fim simplisti in intelegerea lucrurilor complexe.
      Sper sa nu insistati ca Germania sa accepte si ea regula procentului de 2% din PIB, ar insemna anual o suma colosala de 68 mld €, pe care nemtii sigur si-o pot folosi mai judicios in scopuri economice, de ex reducerea amprentei de carbon dezvoltata de industrie…

      „Rusia sa nu-si plimbe cumva tancurile din Transnistria spre Vest (peste Prut)”. Asta e intruchiparea superba a marotei rostogolite la noi, in privinta unui posibil atac armat rusesc asupra Romaniei. Sinteti cumva si adeptul NE-construirii autostrazilor peste Carpatii Orientali, care sa lege Moldova de Ardeal, intrucit „ar fi o cale sigura de patrundere a tancurilor in Europa Centrala” ? Realitatea e ca tancurile rusesti ar indrazni sa treaca Nistrul, dar nu si Prutul, tocmai datorita statutului militar pe care Romania il are.
      Oricum, un asemenea narativ al „tancurilor rusesti care ne vor ataca” dovedeste o lipsa de realism evidenta, in privinta evaluarii metodelor actuale de agresiune impotriva unei tari, in care generarea unei pandemii poate pune pe butuci o tara, mai rau decit niste tancuri…

  13. Crditele alea sunt cu dobânda, tot de bani e vorba pana la urma. Exact după modelul occidental au inventat și chinezii o linie de credit pentru cine are nevoie. Este adevărat ca unele credite sunt date cu buna știința ca nu vor mai fi recuperate dar sigur sunt garantate cu vreo resursa. Dar nici măcar asta n-au inventat-o chinezii, au învățat de la inițiatori. Pana la urma avem doua sisteme, occidental și acest sistem hibrid chinez. Rusia este totuși considerata o democrație, originala mai precis. Pana la urma de ce a ajuns sistemul occidental sa aibă nevoie de protecționism ca să mai facă fata?