G4Media.ro

2023 este declarat Anul Memorial Petofi în judeţul Covasna / În această…

Sursa foto: Hungary Today

2023 este declarat Anul Memorial Petofi în judeţul Covasna / În această vară va fi dezvelită o statuie a poetului

Anul 2023 a fost declarat Anul Memorial Petofi în judeţul Covasna, a anunţat, marţi, conducerea Consiliului Judeţean, informează Agenția de presă Rador.

Astfel, pe parcursul acestui an vor fi organizate numeroase evenimente dedicate poetului şi revoluţionarului maghiar Petofi Sandor, de la naşterea căruia s-au împlinit, la 1 ianuarie, 200 de ani.

Potrivit sursei citate, în vara acestui an va fi dezvelită și o statuie a lui Petofi Sandor în municipiul Sfântu Gheorghe.

Statuia va fi amplasată pe un un teren viran din apropierea intersecţiei Bulevardului 1 Decembrie 1918 cu strada Zefirului.

Sándor Petőfi s-a născut în 1 ianuarie 1823,în Kiskőrös și a decedatîn 31 iulie 1849, în Albești, Mureș. A fost un poet romantic maghiar, provenit dintr-o familie de origine sârbă, erou al Revoluției de la 1848 din Ungaria și Transilvania.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Pe când anul memorial IP și TRĂZNEA ?!

  2. Nu contează,domnule. Istoria rămâne. Ca și faptele. Și calm,nu m-am referit și la un an memorial Horia, Cloșca și Crișan. Sau Nicolae Bălcescu. Sau,de ce nu, Gheorghe Doja.

    • Incearca sa tratezi si domnia ta cu calm. Nu judeca faptele din 1848 din perspectiva 2023 sau 1944.
      Daca vrei sa obtii compensare, pana unde vrei sa ajungi?
      La 1848 Petofi Sandor, Jokai Mor, Avram Iancu, Nicolae Balcescu si altii, erau in conflict de idei, dar – totusi – de aceeasi parte a baricadei, impotriva absolutismului.
      In orice caz, nu poti sa-i reprosezi lui Petofi Sandor Ip si Trasnea si toate ce s-au petrecut dupa.
      Ca ne place sau ca nu ne place, Petofi Sandor ramane un poet in patrimoniul universal, „livrat” de cultura maghiara.
      Putem sa promovam Eminescu fara sa bagam in seama pe cei care-l acuza de antisemitism (la mometul ala numai semitii nu erau antisemiti) si mai adaugam o statuie in panteonul universal.
      Nu se poate face un bilant contabil de la inceputul lumii, pentru ca ar trebui sa stergem din istorie TOATE culturile: sumerieni, persi, greci, chinezi, azteci, romani, vikingi, francezi, spanioli, italieni, rusi … ce ramane?
      Dar din fericire, (ca s-a sacarsit sau nu razbunarea pentru crime) ramane ce au facut si au lasat oamenii de-a lungul istoriei si nu poate fi sters decat daca se face planeta noastra praf (cosmic) si pulbere. Iar ce e, e ce suntem acum.

    • @Inapasevedeinvers
      In cazul de fata nu este corect sa amestecam literati si luptatori pentru liberatate, cu toate ca ambele trasaturi de personalitate se regasesc in general la toate aceste persoane.
      Punctul esential de contact nu a existat, din contra, nu toata lumea voia libertatea celorlalti, doar strict a lor, asa ca din doua rele s-a ales raul mai mic, absolutismul. Va dati seama!

  3. Dar, sincer, mă bucur că m-ați corectat in ce privește numele localității. Înseamnă că știți foarte bine ce am spus. Și,apropo, numărul 243,va spune ceva? Vă spun eu,atâtea statui ar trebui făcute fiindcă atâția martiri au fost.

    • Domnule, sari peste cal! Ți-a răspuns corect cel cu nickname Inapasevedeinvers. Precizez doar că și la Ip și la Treznea există de mult timp monumente ale martirilor români, le poți vedea pe internet. Petőfi Sándor a fost un mare poet, nu un asasin horthyst. Iar Gheorghe Doja n-a fost român, era secuiul Dózsa György. (Fii liniștit, sînt român, dar respect numele așa cum se scriu în limba respectivă)

  4. Domnule, sari peste cal! Ți-a răspuns corect cel cu nickname Inapasevedeinvers. Precizez doar că și la Ip și la Treznea există de mult timp monumente ale martirilor români, le poți vedea pe internet. Petőfi Sándor a fost un mare poet, nu un asasin horthyst. Iar Gheorghe Doja n-a fost român, era secuiul Dózsa György. (Fii liniștit, sînt român, dar respect numele așa cum se scriu în limba respectivă)

  5. Domnilor,dar eu doar am întrebat pe când o zi memorială a celor pe care i-am amintit! Atâta tot. Și,ca o clarificare, știu cum se scrie și se pronunță chiar (sunt ardelean) in lb maghiară,ba puțin o și vorbesc , după cum sunt absolut convins că peste tot Cluj se pronunță Cluj,nu altfel,Sf. Gheorghe la fel,nu altfel,Tg Mureș,idem. s.a.m.d. Parafrazând pe cineva,sunt ardelean dar în primul rând sunt român. Iar,ca o ultimă idee, rămâne cum am zis.

  6. De,Ioan C! Chestie de semantică. Sau I.Q.