G4Media.ro

13 tineri din Covasna, premiați de Primăria Sfântu Gheorghe, după ce au…

Sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

13 tineri din Covasna, premiați de Primăria Sfântu Gheorghe, după ce au învățat româna sau maghiara, în funcție de etnia lor / Cursul nu e gratuit, iar fiecare absolvent a primit 700 de lei / Programul va fi extins acum și pentru adulți

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a lansat în acest an programul de învățare a limbilor  română şi maghiară, oferind burse în valoare de 700 de lei tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani care au promovat examenele la finalul cursurilor. În total, 13 tineri din cele două grupuri au finalizat cu succes cursul de patru luni: 4 în limba maghiară și 9 în limba română. Următoarea ediție a programului va fi deschisă şi persoanelor cu vârsta de peste 35 de ani, anunță Primăria Sfântu Gheorghe într-un comunicat de presă.

“Feedback-ul tinerilor care au participat la cursuri a fost pozitiv, dar mulți dintre ei au comentat că ar fi putut dura mai mult de patru luni. Pentru ediția următoare, am dori, de asemenea, să separăm elevii în grupuri în funcție de competențele lingvistice, ceea ce nu a fost posibil prima dată din cauza numărului mic de participanți”, a declarat viceprimarul Vargha Fruzsina.

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe lansează a doua ediţie a programului, de data aceasta extinzându-l şi la locuitorii cu vârsta de peste 35 de ani, ca răspuns la nevoile exprimate. În plus, termenul limită de depunere a candidaturilor va fi prelungit pentru a permite unui număr mai mare de persoane să își depună dosarele de înscriere.

Ca urmare a modificărilor aduse regulilor, proiectul de hotărâre va fi supus unei dezbateri publice înainte de a fi adoptat de Consiliul Local. Programul va fi apoi lansat, cel mai probabil în luna noiembrie. De data aceasta, participanții vor putea învăța limba română sau maghiară timp de 5-6 luni.

Municipalitatea derulează programul de învățare a limbii celeilalte comunităţi în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai. Participanții vor trebui să plătească o taxă de înscriere de 1.000 de lei și vor putea cere înapoi 700 de lei la finalizarea cu succes a cursului. Aceștia pot face acest lucru numai pe baza prezentării unui certificat de absolvire a cursului.

Din noul regulament a fost scoasă condiţia ca doritorii să studieze sau să lucreze în Sfântu Gheorghe, astfel că programul de învățare a limbilor  română şi maghiară este deschis tuturor persoanelor cu vârsta de peste 18 ani care au domiciliul în Sfântu Gheorghe și care deţin o diplomă de bacalaureat sau au absolvit o şcoală profesională.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. De ce nu e obligatorie limba română în școlile minorităților din România?!? De ce trebuie să faci cursuri pe bani ca să înveți limba țării în care te naști, trăiești și mori? Iohannis, nota 2, stai jos. Câmpeanu, ai cuvântul!

    • Am terminat liceul in limba maghiara, este obligatoriu. Eu de exemplu in 12 ani de scoala, am avut aprox 15 profesori de limba romana. Aveam doar profesori tineri sau „pedepsiti” de director

    • Chiar vorbiti degeaba. Este obligatorie, dar depinde si cum se tin orele.

      Si pana la urma nu o inveti doar la scoala, o inveti si acasa si in comunitate. Daca nu ai unde, uite ca sunt cursuri extra. Este perfect normal si de salutat initiativa.

  2. Foarte tare initiativa, chiar foarte tare

  3. Asa da! Respect reciproc! Daca ar fi numai initiative de felul asta, si provocarile iredentiste ale guvernarii de azi din Budapesta sustinuta activ de UDMR-isti ar inceta….

  4. o idee care ar trebui preluata de guvern indiferent de cost…daca maghiarii din zona ar invata limba romana sansele tensiunilor ar scadea dramatic…👍👍👍👍👍