
12 zile de luptă
Cam multă resemnare și blazare în jurul meu. Oameni care au muncit pe rupte o viață întreagă, dar sunt dezarmați în fața celui mai important vot. Alții care spun că președintele nu poate face mare lucru. Paralizia nu ajută la nimic, nici nepăsarea în fața valului extremist care amenință să scufunde România europeană. Da, diferența între George Simion și Nicușor Dan e enormă, fără precedent. Dar cât timp există o mică șansă, lupta e o datorie. Și soluții există pentru a avea o prezență masivă la vot în turul 2.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În primul rând trebuie înțeles votul. A fost în principal un protest împotriva corupției și incompetenței, nu un vot anti-occidental. Votul a fost potențat de propaganda rusească masivă pe rețele și, posibil, de interferența Administrației Trump (vezi episodul Visa Waiver). De aceea, fiecărui potențial votant trebuie să îi vorbim despre problemele care îl frământă, nu despre ce credem noi că e important.
Prima soluție, la îndemâna fiecăruia: vorbiți și încercați să convingeți zilnic un om să voteze pentru o Românie occidentală. Puneți-vă țintă clară: un om pe zi de convins. Aveți toate argumentele la îndemână: impactul unei guvernări AUR va aduce probleme economice pentru toți votanții.
Dacă fiecare dintre voi convinge un om în fiecare zi, înseamnă 10-12 oameni zilnic. Miile de oameni care vor fi citit acest text vor putea convinge la rândul lor zeci de mii de votanți, și tot așa. În aproape două săptămâni, un mic efort personal poate face diferența: o prezență masivă, singura soluție pentru întoarcerea votului din turul 1.
Nu uitați că a fost nevoie de doar câteva voturi pentru ca Nicușor Dan să-l depășească pe Crin Antonescu acum două zile și Elena Lasconi să-l lase pe Marcel Ciolacu în afara finalei prezidențiale în 2024. Dacă acei oameni ar fi stat acasă, resemnați, istoria s-ar fi scris altfel.
A doua soluție: antreprenorii și executivii din companii să le explice angajaților ce înseamnă programul populist al AUR pentru propriile buzunare. Leul a început deja să scadă, BNR cheltuie miliarde de euro ca să țină cursul actual. Un leu mai slab înseamnă automat scăderea puterii de cumpărare, produse mai scumpe și rate mai mari. Asta ca să nu mai vorbim de naționalizările promise de Călin Georgescu, viitorul premier anunțat de George Simion. Dacă doriți o sinteză gata făcută a ororilor promise de Simion – Georgescu, o găsiți aici.
A treia soluție stă în mâna primarilor. Nu contează culoarea politică. Comunitățile lor depind de fondurile europene, de PNRR, de investițiile private. Toate acestea vor fi sub semnul întrebării cu un președinte populist, adversar declarat al Bruxelles-ului și al capitalului străin, pe care l-a acuzat de sărăcirea românilor. Din ce bani veți face investițiile viitoare, din capitalul dacilor promis de Călin Georgescu și George Simion?
Mai există un segment de populație care trebuie să înțeleagă ce înseamnă George Simion președinte: femeile. Simion și AUR au utilizat violența fizică și de limbaj ca armă politică. Simion însuși i-a susținut public pe frații Tate, cercetați pentru viol și trafic de persoane. Iar frații Tate îl susțin acum pe el. Violența domestică e oricum răspândită pe scară largă în România, sute de mii de femei și copii sunt victimele acestui flagel. Violența, asta e valoarea morală pe care o doriți de la președintele țării?
Și un cuvânt pentru cei care spun că nu e mare scofală dacă Simion iese președinte, că nu va putea schimba nimic. Ei bine, vestea proastă e ca va avea o putere politică enormă. Îl ajută conjunctura.
Cu guvernul dizolvat, viitorul președinte va face noua coaliție de guvernare și va numi viitorul premier. Va numi apoi șefii la SRI și SIE, va desemna împreună cu noua majoritate trei judecători la Curtea Constituțională. Cu ajutorul ministrului Justiției va putea schimba rapid șefii Parchetului General, ai DNA și DIICOT. Puterea aproape absolută în câteva luni.
În plus, el va decide politica externă a României, adică direcția pro sau anti-UE și tot președintele României este șeful Armatei. Liniile mari de orientare strategică se stabilesc la Cotroceni, poziționările în momente de criză se iau în Consiliul Suprem de Apărare a Țării condus tot de șeful statului.
Gândiți-vă la impactul pe care îl va avea această putere într-un stat în care ierarhia e sfântă. Președintele dă direcția, restul execută. Vreți un stat în război cu UE? Uitați-vă la Ungaria, ajunsă cea mai săracă țară din Uniunea Europeană din cauza conflictului declanșat de Viktor Orban. Fără fonduri UE nu mai e nici o macara funcțională în Budapesta, nu se mai construiește nimic.
O fi Miorița brand local, dar s-o lăsăm în seama etnografilor. Resemnarea, abandonul, refuzul luptei nu trebuie să definească o generație. După 19 mai aveți tot timpul din lume să criticați, să vă văitați, să fiți blazați. Până atunci aveți votul și cuvântul. Faceți diferența cu ele.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
75 comentarii