G4Media.ro

11 companii din patru ţări s-au interesat de cumpărarea Termocentralei Mintia /…

Sursa foto: Prefectura Hunedoara / Facebook

11 companii din patru ţări s-au interesat de cumpărarea Termocentralei Mintia / Licitația începe de la 91,23 milioane euro

Un număr de 11 companii din patru ţări şi-au manifestat interesul pentru cumpărarea Termocentralei Mintia, producătorul de electricitate urmând să fie scos la vânzare, prin licitaţie publică, pe data de 15 iulie, la un preţ de 91,23 milioane euro, informează Agerpres.

„Noi avem potenţiali cumpărători, cu care am semnat acorduri de confidenţialitate. Sunt vreo 11 companii româneşti şi din străinătate (Coreea, Iordania, Canada, n.red.). Evident că-i vom invita pe toţi şi le vom aduce la cunoştinţă data licitaţiei. Aşteptăm şi alte oferte de la alte companii”, a declarat marţi, pentru Agerpres, administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvenţă SPRL.

Solicitanţii vor trebui să depună o garanţie de 10 milioane de euro. Diferenţa de preţ trebuie achitată în 120 de zile de la adjudecarea licitaţiei.

Pe de altă parte, viitorul proprietar al termocentralei are obligaţia de a construi o nouă capacitate energetică de 800 MWh în bandă, pe gaz metan şi energie regenerabilă, până la sfârşitul anului 2026.

„Noi am prevăzut, la cererea Ministerului Energiei, ca obligaţie din partea investitorului, de a pune în loc, de a construi o nouă centrală energetică pe gaz metan şi energie regenerabilă. Asta este deosebirea, că nu este ca într-un faliment sau într-o vânzare obişnuită în insolvenţă – unde se caută un cumpărător, aici intenţia noastră şi a statului este de găsi un investitor”, a precizat administratorul judiciar.

Termocentrala Mintia va fi scoasă la vânzare, în bloc, pe data de 15 iulie, licitaţia publică urmând să plece de la un preţ de 91,23 milioane euro, exclusiv TVA, a anunţat, luni, Instituţia Prefectului Hunedoara.

În cazul în care activul nu va fi valorificat, licitaţia se va relua în data de 29 iulie 2022, apoi în 12 august 2022 şi ulterior în 26 august 2022, în aceleaşi condiţii de preţ şi locaţie.

Termocentrala Mintia a fost oprită în martie 2021 din cauză că nu mai avea cărbune, iar personalul a fost disponibilizat. Termocentrala face parte din CEH şi deţine terenuri în suprafaţă de 329,8 ha, construcţii, bunuri mobile şi echipamentele aferente.

Sursa foto: Prefectura Hunedoara / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. In contextul actual se dau bani catre bugetari care nu produc nimic, deoarece „este criza” si trebuie sustinuti, dar nu incercam sa ne asiguram independenta energetica, stiind ca nu putem ramane dependenti de Ucraina si Rusia. In loc sa sustinem un aparat bugetar supradimensionat la ministere si primarii, s-ar putea inveti in sectorul energetic chiar daca este pe pierdere, pana trecem de aceasta perioada critica. Cu modernizarile necesare si cu un consiliu de administratie numit in functie de competente, nu politic ca pana acum, poate in cativa ani v-om avea surpriza sa vedem ca CEH poate fi foarte profitabil.

  2. PSD vinde industria Romaniei!

    aveti dovada, au inchis termocentrala MINTIA si acum o vand la fier vechi

  3. Destepti mai suntem! Suntem in criza energetica si noi ne vindem termocentralele. Dar nu ne vindem tara. Salut, bade Virgile.

  4. Germania redeschide minele de cărbune, Romania închide și înstrăinează termocentralele și Hidroelectrica.Este clar că politicienii români acționează pentru distrugerea țării,desi poporul le plătește salariile astronomice sacrificind pensiile.Rusine parlamentari români,trădători de țară!

  5. Bravo natiune, germani repornesc centralele pe carbune iar noi le vindem la straini, tara condusa de hoti si escroci care se gandesc numai si numai la buzunarul lor , astia care ne conduc si ne-au condus de peste 30 de ani merita un streang de gat.

  6. Îs curios cât o să fie șpaga pt necesara privatizare