G4Media.ro

Ziua NATO în România: 16 ani de la aderarea țării noastre la…

Ziua NATO în România: 16 ani de la aderarea țării noastre la Alianța Nord-Atlantică / Orban: Aniversarea este marcată anul acesta sub semnul unităţii şi solidarităţii / Iohannis: Relaţia transatlantică reprezintă un element esenţial de susţinere a solidarităţii şi coeziunii

Ziua NATO în România este marcată în acest an sub semnul unităţii şi solidarităţii euro-atlantice, în contextul unei crize sanitare fără precedent pentru lumea contemporană, se arată într-un mesaj transmis, duminică, de premierul Ludovic Orban.

„De câteva săptămâni, noul coronavirus curmă zilnic mii de vieţi în întreaga lume, iar ţările afectate fac eforturi dramatice pentru a opri pandemia. Omenirea s-a văzut angrenată pe neaşteptate într-o luptă aproape inegală, cu un inamic invizibil şi imprevizibil, care necesită din partea noastră o acţiune rapidă, coordonată şi eficientă, pentru a salva vieţi şi pentru a limita efectele economice şi sociale ale pandemiei. Eforturilor civile desfăşurate de ţările afectate li s-au alăturat acţiunile Alianţei Nord-Atlantice de aprovizionare cu materiale şi echipamente sanitare şi economice esenţiale, iar România a beneficiat deja de un astfel de ajutor”, se precizează în mesaj.

Premierul salută sprijinul oferit şi disponibilitatea exprimată de NATO de a ajuta în continuare statele membre şi statele partenere cu logistică, expertiză şi personal medical, declarându-se încurajat de aprecierea exprimată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru măsurile pe care România le-a implementat până în prezent în lupta împotriva noului coronavirus.

„Astăzi, după 16 ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică, România a devenit un pilon de stabilitate în regiune, iar calitatea de membru al NATO reprezintă pentru noi cea mai puternică garanţie de securitate. Alianţa a ajuns luna trecută la un număr de 30 de state membre, cărora aşteaptă să li se alăture şi alte ţări, o confirmare în plus a credibilităţii NATO. Provocarea actuală la nivelul Alianţei este de a nu lăsa criza sanitară provocată de coronavirus să se transforme într-un risc de securitate suplimentar celor deja existente şi de a combate dezinformările legate de pandemie. Vom fi alături de aliaţii noştri euro-atlantici în această luptă pentru viaţă şi securitate”, se mai arată în mesaj.

Ziua NATO în România este marcată, din anul 2005, în prima duminică a lunii aprilie, în baza Legii 390/2004.

Pentru stabilirea acestei zile s-a ţinut cont de apropierea de data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (29 martie 2004) şi de data arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004).

Iohannis: Alianţa Nord-Atlantică a făcut posibilă consolidarea securităţii la nivel regional şi global

Alianţa Nord-Atlantică a făcut posibilă consolidarea securităţii la nivel regional şi global şi a creat condiţiile pentru complementaritatea activităţilor desfăşurate împreună cu Uniunea Europeană în domenii de interes comun pentru cele două organizaţii internaţionale, a transmis la rândul său preşedintele Klaus Iohannis.

„În prima duminică din luna aprilie, România sărbătoreşte Ziua NATO. În urmă cu 71 de ani, având ca fundament valorile comune ale libertăţii, democraţiei şi statului de drept, ţări de pe ambele ţărmuri ale Atlanticului au pus bazele unui proiect ambiţios, fără precedent. Statele fondatoare ale Alianţei şi-au asumat astfel responsabilitatea şi indivizibilitatea securităţii euroatlantice. NATO a dovedit de-a lungul timpului şi capacitatea extraordinară de a se adapta şi de a evolua, caracteristici esenţiale pentru o organizaţie care se confruntă atât cu ameninţări clasice, cât şi hibride, provenind din multiple direcţii strategice. Alianţa Nord-Atlantică a făcut posibilă consolidarea securităţii la nivel regional şi global şi a creat condiţiile pentru complementaritatea activităţilor desfăşurate împreună cu Uniunea Europeană în domenii de interes comun pentru cele două organizaţii internaţionale”, menţionează preşedintele în mesajul său.

Potrivit sursei citate, relaţia transatlantică reprezintă un element esenţial de susţinere a solidarităţii şi coeziunii aliate.

„Angajamentul SUA sporeşte consistenţa şi credibilitatea efortului colectiv de apărare a statelor membre ale Alianţei şi întăreşte securitatea europeană confruntată cu provocări semnificative, în special în zona de Est. În condiţiile dificile actuale create de pandemia de COVID – 19, cu extindere globală şi consecinţe dintre cele mai grave, NATO a luat măsuri rapide şi hotărâte pentru limitarea răspândirii virusului şi pentru reducerea riscurilor la adresa militarilor şi a civililor, astfel încât Alianţa să-şi poată îndeplini neîngrădit misiunile esenţiale asumate. Este vital ca în perioada care va urma, NATO să se poată concentra şi asupra celorlalte ameninţări şi provocări dinamice sau latente”, mai spune Iohannis.

Acesta afirmă că ţara noastră va continua să acţioneze coerent şi convergent, împreună cu ceilalţi aliaţi, pentru ca organizaţia să fie în continuare puternică şi de succes.

„Avem pe teritoriul nostru, în Bucureşti şi la Craiova, structuri NATO deplin operaţionale – Unitatea NATO pentru Integrare a Forţelor, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est şi Brigada Multinaţională Sud-Est – care întăresc postura de descurajare şi apărare a Alianţei în regiunea Mării Negre şi pe flancul estic în ansamblul său. La aceste structuri NATO, se va adăuga o capabilitate de comandă şi control de nivel corp, pe care România a oferit-o la Summitul Alianţei de la Bruxelles, din anul 2018. Participăm la operaţiile şi misiunile NATO din Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest, iar militarii noştri se bucură de întreaga apreciere din partea Aliaţilor şi a conducerii NATO. De asemenea, contribuim la întărirea securităţii pe flancul estic al NATO în cadrul grupului de luptă din Polonia care materializează prezenţa înaintată consolidată. (…) Fără îndoială, criza profundă provocată de pandemia cu noul coronavirus va fi un test de anduranţă şi pentru NATO, care va trebui să dea dovadă de coeziune şi rezilienţă sporită, în beneficiul statelor membre şi al securităţii globale. Nevoia unei Alianţe Nord-Atlantice puternice, unite şi eficiente este astăzi mai mare decât oricând”, a mai spus şeful statului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. La solidaritate intra si „pirateria” SUA, denuntata de tarile din Europa?

  2. La multi ani!!!Putem sta linistiti, suntem apreciati ca partener si protejati de SUA-cel mai bun si de incredere partener din cei existenti.

  3. L-am vazut pe D.Trump aseara pe BBC, la conferinta zilnica despre coronavirus.Foarte tare,in total acord cu'”America FIrst”.
    Dar pt.noi si alti ca noi va citez aproximativ „”we need that masks.we don’t want others get’em!”

  4. La f.f.f. mulți ani! Astept 160 ani!