G4Media.ro

Zeci de redacții și peste o sută de jurnaliști cer Guvernului transparență…

Sursa foto: Pixabay.com

Zeci de redacții și peste o sută de jurnaliști cer Guvernului transparență în comunicarea informațiilor legate de epidemia de coronavirus 

Zeci de redacții și peste o sută de jurnaliști cer Guvernului transparență în comunicarea informațiilor legate de epidemia de coronavirus. Demersul a fost inițiat de Centrul pentru Jurnalism Independent, iar redacția G4Media.ro se numără printre zecile de redacții care s-au alăturat acestuia.

Cerere de informații de interes public

În baza legii accesului la informațiile de interes public nr. 544/2001

Către:

Guvernul României,

Ministerul de Interne, Grupul de Comunicare Strategică

Data: 02.04.2020

Vă solicităm să ne transmiteți, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, următoarele informații:

  1. Numărul de cazuri, vârsta și sexul persoanelor infectate Covid-19, al celor vindecate, carantinate, izolate, precum și numărul, vârsta și sexul persoanelor decedate, defalcate pe localități.
  2. Numărul la zi al medicilor infectați, carantinați sau izolați, precum și, dacă va fi cazul, numărul medicilor decedați din cauza infecției Covid-19, defalcate pe localități.
  3. Informații actualizate privind situația spitalelor în contextul pandemiei Covid-19 (secții în carantină, secții închise pentru dezinfecție etc).
  4. Numărul de teste preluate și procesate, cu menționarea localității din care au fost preluate, precum și a locului în care respectivele teste sunt procesate.
  5. Numărul de pacienți unici testați, defalcat pe localități.
  6. Informații actualizate privind necesarul de aparate și echipamente de protecție pentru personalul din spitale (măști chirurgicale, măști de protecție (FFp2 și FFp3), combinezoane, halate impermeabile, șorțuri impermeabile, mănuși de unică folosință și echipamente pentru protecția ochilor, necesarul de dezinfectanți), la nivel de spital.
  7. Informații actualizate privind numărul de aparate și echipamente de protecție pentru personalul din spitale achiziționate, la nivel de spital.
  8. Vă solicităm să numiți purtători de cuvânt în toate instituțiile publice, așa cum stipulează Legea 544/2001 la articolul 16. Numele și contactele acestora trebuie să fie publice.
  9. Numele și funcția membrilor Grupului de Comunicare Strategică.

Solicităm ca informaţiile să ne fie furnizate cel puțin o dată pe zi, pe toată durata situației de urgență, atât pe website-ul Ministerului de Interne, cât și prin comunicatele de presă distribuite la nivel național și local de autoritățile competente.

Este vital ca la nivel local să fie înființate, la nivelul celulelor de criză locale, departamente de comunicare care să fie mandatate să ofere jurnaliștilor informații în timp real.

Blocada informațională instituită de autoritățile publice din România este fără precedent. Legea accesului la informațiile de interes public este încălcată și prin aceasta, se încalcă și dreptul fundamental al cetățenilor de a fi informați. Într-o perioadă de criză, obligația autorităților de a fi transparente și de a oferi cetățenilor, și prin intermediul mass-media, informații este una fundamentală.

Practicile Guvernului de a oculta informația au stârnit deja îngrijorarea OSCE, care transmite României că: “[…] Dispozițiile decretului de urgență, așa cum arată astăzi, prezintă un risc de restricționare nejustificată a activității jurnaliștilor, de autocenzură pentru actorii media care încearcă să informeze publicul, și ar putea fi chiar contraproductivă. Mass-media și jurnaliștii independenți au un rol important în lupta împotriva dezinformării, în special online, și nu ar trebui să fie restricționate în mod necorespunzător în raportarea lor asupra pandemiei.”

Tăcerea și ascunderea informațiilor nu sunt compatibile cu o societate democratică, chiar și în perioada stării de urgență.

Cetățenii au, fără echivoc, obligația de a respecta solicitările autorităților. Dar, autoritățile au la rândul lor obligația de a acționa transparent, în numele cetățenilor. Punerea sub sechestru a informațiilor publice, sub amenințarea dosarelor penale, precum și oferirea de informații parțiale și formulate astfel încât să creeze beneficii de imagine aparatului de stat, sunt periculoase prin susceptibilitatea de dezinformare și sunt apanajul unor vremuri de la care vrem să credem că România s-a îndepărtat.

Considerăm că aceste practici nu fac decât să îndepărteze România de valorile europene și de angajamentele sale internaționale.

Vă mulţumim,

Centrul pentru Jurnalism Independent

Cristina Lupu

Director Executiv

Sursa foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Prin localitate se înțelege:catun/sat/comuna/localitate/judet, fie București/sector/cartier.

  2. Acum înțeleg restricționarea pe IP de DIALOG. Pubele guvernamentale, laba jos de pe IP-urile comentatorilor individuali!

  3. DigiSport, vezi că este cu pușcărie! Alo, sunteți pregătiți să muriți împușcați ca familia Ceaușescu?

  4. Imi dau seama cu fiecare zi care trece ca, de fapt, cel mai periculos loc de pe planeta Romania este spitalul … nu pentru ca nu ar exista paturi, ca nu ar exista tratamente, ca nu ar exista echipamente, ci pentru ca pur si simplu nu se stie cum trebuie procedat cu materialele existente.
    Cum e posibil sa nu stii sa te imbraci ?
    Indiferent cat de complex sau de complicat pare echpamentul pe care trebuie sa-l imbrace personalul medical, este de presupus ca acest personal are suficient de mult creier in cap ca sa faca inteleaga de ce e complex acel echipament si mediul unde trebuie folosit. Ori daca stii mediul unde folosesti echipamentul trebuie sa ai abilitatea/aptitudinea cum trebuie sa-l pui pe tine si cum trebuie sa-l scoti de pe tine. Daca ai aceasta baza minimala cu siguranta nu ai cum sa gresesti chiar daca nu a venit producatorul echipamentului sa-ti dea instructiunile cum sa-l echipezi, cum sa-l folosesti si cum sa-l dezechipezi…
    E o rusine fara margini ca personalul medical din Romania nu are aptitudinea de a intelege cum trebuie folosite materialele cu care trebuie sa lucreze.
    Asta se intampla si din cauza ca scoala romaneasca nu pune accent pe logica, ci pe memorare. Daca ai logica exersata nu se poate sa nu intelegi ce se intampla sau cum trebuie facut. Iar scoala romaneasca scoate pe banda rulanta indivizii fara logica pentru ca societatea romaneasca are nevoie de executanti la gramada, nu de insi care sa aiba initiativa sau sa le mearga mintea. E nevoie de insi care trebuie doar sa pupa-n cur, nu de insi care gandesc.

    Cum e posibil ca o gramada de cadre medicale sa se duca ca vitele la chemarea sefului la ordina fara sa intrebe daca exista sau nu risc de contaminare? Bai medicii lu’peste, chiar nu intelegeti ca voi trebuie sa fiti primii care sa stabiliti si sa asigurati mediile in care nu exista risc de contaminare?!
    Ar trebui sa va doara-n cur de orice ordin al oricarui sef si sa va asumati decizii inclusiv organizatorice care sa reduca la maxim riscul de contaminare.

    Tot ce vedem ca se intampla se intampla pentru ca habar n-aveti cum trebuie sa procedati, iar faptul ca nu aveti habar este consecinta evidenta ca nu aveti capacitatea de a intelege fenomenele si de a gandi mecanisme de aparare si asteptati sa va zica cineva cum sa faceti …
    Cum e posibil ca aia care trebuie sa ne vindece sa fie primii care se contamineaza si nu cate unul-doi, ci cu loturile intregi?

    Deja e caraghios si sunt convins ca autoritatile au decis sa actioneze netransparent tocmai pentru ca si-au dat seama ca se va ajunge aici… de fapt asta nu trebuia sa se vada.

    • Ne uitam in oglinda si ne umfla rasu’, desi ar trebui sa plangem …

      [Imi aduc aminte dupa decembrie ’89 …”In 5 ani o sa fim ca-n Germania.” … ]

  5. Toate țările fac comenzi pentru milioane de măști. Toate țările se plâng de lipsa echipamentelor de protecție. Ziceți-mi și mie, necunoscătorul:
    – câte măști schimbă un medic pe zi?
    – măștile nu pot fi dezinfectate și refolosite? (ex: puse un timp la temp. de 80 grade C; sau în alcool; sau în mașina de spălat – cu detergent??).
    – la fel combinezoanele, mănușile, etc..

    • … ultraviolete, etc…

      ce naiba e cu isteria asta de a cumpăra fără limite? Acum 50 de ani cum se proceda?

    • E mai rapid/usor cu lampa UV. Daca ai.

    • Se pot dezinfecta in mai multe feluri, in functie de materialul mastilor.
      La multe nu merge sa le speli sau sa le bagi in UV pentru ca strici stratul filtrant. Dar sunt alte chimicale sau generatoare de ozon care le dezinfecteaza.
      Sunt tari unde se practica asa ceva acum.

  6. Numele și funcția membrilor Grupului de Comunicare Strategică. – interesant!