G4Media.ro

Zeci de ha de teren agricol de la marginea Bucureştiului, acoperite cu…

Foto: G4Media

Zeci de ha de teren agricol de la marginea Bucureştiului, acoperite cu mii de tone de deşeuri extrem de nocive. Deşi inspectorii de mediu spun că „sunt prinşi cu munca de teren”, poluatorii îşi văd nestingheriți de treabă

În dreptul localităţii Sinteşti din judeţul Ilfov, zeci de hectare de teren agricol sunt pline cu mii de tone de deşeuri foarte periculoase pentru mediu, dar mai ales pentru sănătatea umană. Locul nu este nou, este cunoscut, însă prin prisma intensităţii depozitărilor ilegale din ultima perioadă, suprafaţa poluată s-a mărit considerabil.

Cât vezi cu ochii, un câmp întreg este plin cu cabluri, plastice provenite în urma dezmembrărilor auto, moloz, bitum şi tot felul de alte deşeuri nocive. Permanent în zonă, pot fi văzute persoane care depozitează ilegal, sau care dau foc gunoaielor pentru a extrage metalele.

„Sunt foarte multe deşeuri din dezmembrări auto, sunt cele mai periculoase plastice pe care le produce omenirea în momentul de faţă. Un kg de plastic ars echivalează cu patru tone de lemn ars. Îmaginaţi-vă că în fiecare zi se ard câteva mii de kg acolo. Fumul ăla bate mereu spre Bucureşti. Sunt şi deşeuri din construcţii, sunt vopseluri, sunt alte deşeuri din lista deşeurilor periculoase. În unele locuri sunt îngropate, în alte locuri sunt aruncate pe câmp sau incendiate. Numărul incendiilor este cel mai mare pe care l-am văzut în România vreodată”, a declarat pentru G4Media.ro, fostul Comisar General al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu.




Contactaţi pentru a le semnala cele văzute la faţa locului şi nu în ultimul rând, pentru a le cere un punct de vedere, reprezentanţii Gărzii de Mediu Ilfov ne-au transmis că o vor face abia luni, motivând că „toţi inspectorii sunt prinşi cu munca de teren”.

Ministrul Mediului Tanczos Barna spune că pentru a putea lupta mai eficient cu poluatorii, Garda de Mediu va fi dotată din toamnă cu 46 de drone pentru care vor fi daţi peste 10 milioane de euro bani europeni.

„Având în vedere importanţa aerului pe care noi toţi îl respirăm, una din priorităţile şi preocupările MMAP este să se asigure că structurile de control din subordinea sa au la îndemână instrumente moderne şi eficiente pentru a interveni rapid în cazul în care există activităţi care aduc prejudicii mediului. Derulăm acest proiect finanţat prin POIM şi astăzi am semnat contractul de achiziţionarea celor 46 de sisteme aeropurtate dotate cu senzori şi echipamente specifice activităţii de inspecţie şi control. Acestea vor furniza informaţii în timp util de la diverse evenimente cu impact asupra mediului şi vor deveni un instrument esenţial în activitatea zilnică a comisarilor de mediu”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos, potrivit Agerpres.

Foto: G4Media
Foto: G4Media
Foto: G4Media
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Cu ce munca de teren sunt prinsi toti inspectorii vinerea la ora asta si cum de le-a scapat aceasta problema pana acum, daca tot sunt asa prinsi cu munca, inteleg?

  2. Numai cu blesteme se rezolva, comisarii de mediu doar la asa ceva isi fac treaba.

  3. Arderile deșeurilor se făceau de obicei duminica noaptea, începând cu miezul nopții, când reprezentanții autorităților dorm. …Autorități care spun că poluarea este de la traficul auto, deși se petrece la ore la care nu circulă mașinile.

    Consecința este că acum nu se mai feresc, ard oricând, orice fel de deșeuri și oricât de toxice, nimeni nu-i poate opri.