
Votul în Diaspora: Influența factorului de clasă în succesul lui George Simion
George Simion a câștigat nu doar votul în România, ci și pe cel din Diaspora, cu un scor categoric, scrie RFI.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Candidatul Alianței pentru Unirea Românilor s-a bucurat de un succes extraordinar mai ales în statele mari ale Europei Occidentale, unde a fost practic plebiscitat de românii din clasa muncitoare de acolo.
Așa cum era de așteptat, George Simion a câștigat votul din afara României, cu un scor încă și mai bun decât scorul său combinat cu cel al lui Călin Georgescu din noiembrie 2024. Acum, Simion a obținut 61% din voturile Diasporei față de 55% (Georgescu 43%, Simion 12% în noiembrie 2024), pe fondul unui spor de prezență la vot – 973.129 față de 821.703.
Grosul acestor voturi – 586.986 – a fost obținut în statele mari ale Europei Occidentale – Germania, Italia, Regatul Unit, Spania, Franța, pe lângă acestea adăugându-se și Austria, Țările de Jos, Belgia, Portugalia, Suedia și altele.
Scorurile lui Simion sunt de-a dreptul zdrobitoare: 74% în Germania, 73% în Italia și Spania, 65% în Regatul Unit, 62% în Franța, din nou depășind peste tot voturile sale și ale lui Georgescu din noiembrie 2024 adiționate.
O posibilă explicație
Cum se explică acest succes al lui Simion, care depășește chiar rezultatele, deja fără precedent din toamna trecută?
În primul rând trebuie spus că votul din Diaspora din 2, 3, 4 mai 2025 în favoarea lui Simion a fost, ca și cel pentru Georgescu și Simion din 22, 23, 24 noiembrie 2024, pentru prima oară unul POZITIV.
În scrutinele de după 2004 în care votul Diasporei a contat, acest vot a fost unul anti-PSD: 2004 Adrian Năstase – Traian Băsescu, 2009 Mircea Geoană – Traian Băsescu, 2014 Victor Ponta – Klaus Iohannis, 2019 Viorica Dăncilă – Klaus Iohannis.
În noiembrie 2024 și într-o ceva mai mică măsură ca intensitate în mai 2025, Georgescu și Simion au fost votați cu fervoare, chiar cu o anumită încrâncenare de fanii lor din Diaspora. Dar cine sunt acești fani? La ambele scrutine, dar și cu alte prilejuri, jurnalistul RFI Petru Clej a avut ocazia să discute cu zeci de astfel de suporteri și a văzut interacțiunile a altor mii pe rețelele sociale.
Oamenii pe care i-a avut în față la secțiile de votare din Marea Britanie și care au votat Georgescu/Simion fac parte din clasa muncitoare, care trăiește în număr mare (greu de stabilit, dar cel puțin 550.000 oficial) în această țară: constructori, șoferi, magazioneri, cameriste, menajere, vânzători, etc. Ei au venit din Regatul Unit cu precădere din zone sărace ale României (arareori găsești printre ei bucureșteni sau oameni din marile orașe prospere ale Transilvaniei) pentru un trai mai bun pentru ei și familiile lor.
De câte ori nu a auzit leitmotivul “Vrem să ne întoarcem acasă și nu putem din cauza ăstora care conduc România de 35 de ani”, dând vina pe corupția din țara lor de baștină. Și când spune “acasă” nu e doar o metaforă, foarte mulți dintre ei doresc să se întoarcă în România și speră că vor putea face asta într-o Românie condusă de Geogescu (Simion, AUR).
Desigur că nivelul lor de instruire este cel mai adesea modest, unii sunt analfabeți funcționali (ca 40% din populația României), iar din restul în bună măsură sunt analfabeți politic, cu o lipsă de înțelegere crasă a procesului democratic, a rolului și separației puterilor în stat, etc, după cum am constat eu însumi în discuțiile cu acești alegători la ieșirea de la urne.
De aceea foarte mulți dintre ei cad foarte ușor victimă manipulărilor de pe rețelele sociale, așa cum s-a văzut mai ales în noiembrie 2024, atunci când turul 2 al prezidențialelor a fost anulat de Curtea Constituțională tocmai din motivul ingerinței online al unui actor statal străin.
Și cum adeseori trăiesc în ghetouri naționale (lucrează între români, locuiesc între români, se informează numai din surse în limba română, singura pe care o cunosc), contagiunea e foarte facilă.
Clasa de mijloc
Spre comparație, votul în favoarea candidaților pro-europeni/pro-occidentali/liberali este apanajul clasei de mijloc din Diaspora. Acești oameni sunt integrați în țările unde trăiesc, fluenți în limba țării și de cele mai multe ori nu mai doresc să se întoarcă în România.
De aceea, votul lor are o motivare oarecum abstractă, legată de un anume idealism cu privire la traiectul pro-occidental al țării și nu neapărat de propriul interes și viitor, care e văzut de cele mai multe ori în țara de emigrație, nu în România. Și bineînțeles, datorită nivelului superior de instruire, votanții din clasa de mijloc sunt mai greu de manipulat decât cei proveniți din rândul clasei muncitoare.
Ceea ce este foarte clar e că interesele celor două categorii sociale nu se suprapun și uneori sunt greu de conciliat. Iar astfel de contradicții nu sunt specifice doar României. Votanții lui Simion (Georgescu) au fost numiți “suveraniști”. Cât de potrivit este acest termen în contextul României rămâne de discutat, dar situația votului Diasporei românești se integrează foarte bine într-un tablou complex al lumii în anul 2025.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii