G4Media.ro

Vot istoric în Parlamentul macedonean: Unanimitate pentru noul nume al țării –…

Vot istoric în Parlamentul macedonean: Unanimitate pentru noul nume al țării – ‘Republica Macedonia de Nord’

Parlamentarii macedoneni au acceptat vineri să redenumească ţara lor în „Republica Macedonia de Nord”, un vot istoric cu o majoritate de două treimi ce deschide calea soluţionării litigiului cu Grecia, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, schimbarea numelui va intra în vigoare numai după ce deputaţii greci vor ratifica la rândul lor acordul încheiat vara trecută de prim-miniştrii Zoran Zaev şi Alexis Tsipras.

Grecia, în schimb, s-a angajat să renunţe la vetoul ei împotriva aderării Macedoniei la NATO, precum şi a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a acestei mici ţări balcanice de 2,1 milioane de locuitori.

„Adunarea Republicii Macedonia a acceptat şi a votat legea constituţională destinată să pună în aplicare amendamentele constituţionale” ce prevăd schimbarea numelui, a comentat preşedintele parlamentului, Talat Xhaferi.

Aprobarea schimbării numelui „a fost obţinută cu 81 de voturi din 81 de deputaţi prezenţi şi niciunul împotriva”, a adăugat el, cu un singur vot mai mult decât majoritatea calificată de două treimi (80 din 120 de deputaţi).

Majoritatea aleşilor de dreapta au boicotat dezbaterile deschise miercuri, însă mulţi dintre ei au votat în cele din urmă cu majoritatea.

„Fără acord cu Grecia, nu există NATO sau UE”, „mi-am schimbat avizul asupra chestiunii numelui, riscându-mi cariera politică”, „noi ne păstrăm identitatea”, a declarat înainte de vot prim-ministrul social-democrat Zoran Zaev.

Ulterior votului din parlamentul de la Skopje, prim-ministrul grec Alexis Tsipras l-a felicitat pe omologul său macedonean, au anunţat serviciile premierului grec.

„Prim-ministrul l-a felicitat pe dl Zaev pentru încheierea cu succes a procesului vizând revizuirea constituţiei Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei”, se precizează într-un comunicat.

Deşi are nevoie doar de o majoritate simplă pentru ratificarea acordului privind noul nume al țării vecine, Alexis Tsipras dispune de o slabă marjă de manevră (153 deputaţi din 300). Aliatul său, Panos Kammenos, ministrul apărării şi liderul unui mic partid suveranist, a ameninţat că va demisiona.

Prim-ministrul grec a anunţat săptămâna trecută că Parlamentul de la Atena va fi convocat să decidă asupra acestui acord de la Prespes, după numele localităţii de frontieră din nordul Greciei unde a fost încheiat, până la sfârşitul lunii.

Şi un vot separat asupra unui protocol care să permită Macedoniei să adere la NATO va avea loc „la scurt timp după aceea”, a mai declarat Tsipras la Open TV.

Acest acord a fost încheiat după luni de negocieri. Disputa asupra numelui Macedoniei afectează relaţiile dintre Atena şi Skopje de aproape treizeci de ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Deci cum e? Unanimitate, ca in titlu, sau majoritate 2/3?

    • Păi, vorba rabinului, e și așa, și așa…A fost unanimitate din cei prezenți (81), iar majoritatea de două treimi era de 80 (numărul total al parlamentarilor e 120). Adevărul e că a trecut „la mustață”.