
UPDATE Vladimir Putin anunță că vrea negocieri directe cu Ucraina / Propune data și locul: 15 mai, la Istanbul / Macron: Moscova vrea să câștige timp
Preşedintele rus Vladimir Putin a propus duminică negocieri „directe” şi „fără condiţii prealabile” între Rusia şi Ucraina pe 15 mai, la Istanbul, respingând până la aceste discuţii orice posibilitate de a institui încetarea focului cerută de Kiev şi de aliaţii săi, relatează Agerpres, care preia AFP.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
UPDATE, ora 11.36
UPDATE, ora 10.20
UPDATE, ora 9.48
Negocierile „directe” propuse de preşedintele rus Vladimir Putin între Rusia şi Ucraina, drept răspuns la o încetare a focului „necondiţionată” cerută de Kiev şi aliaţii săi, sunt „o primă mişcare, dar insuficientă”, a reacţionat duminică Emmanuel Macron, transmite Agerpres.
„Încetarea focului necondiţionată nu este precedată de negocieri, prin definiţie”, le-a spus preşedintele francez jurnaliştilor la coborârea sa din tren în oraşul polonez Przemysl, la revenirea dintr-o deplasare în Ucraina. El a estimat că această contrapropunere arată că Vladimir Putin „caută o cale, dar există la el în continuare dorinţa de a câştiga timp”.
Emmanuel Macron s-a aflat sâmbătă la Kiev, cu liderii britanic, german şi polonez, alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, unde a lansat un ultimatum către Moscova: să accepte o încetare a focului „necondiţionată şi completă” de 30 de zile sau să se expună unor noi „sancţiuni masive”.
Europenii au dat asigurări că acţionează concertat cu SUA. În cursul nopţii, în timp ce preşedintele francez se afla în tren alături de prim-ministrul britanic Keir Starmer pe drumul de întoarcere, Vladimir Putin a propus Ucrainei „negocieri fără nicio condiţie prealabilă”, începând de joi, la Istanbul.
El a respins chestiunea încetării focului până la aceste până la aceste eventuale tratative. „Este un mod de a nu răspunde”, a mai spus preşedintele francez.
Potrivit lui, preşedintele rus nu putea să respingă pur şi simplu propunerea occidentală pentru că s-ar fi plasat „într-o poziţie greşită”. „Este un mod de arăta că se angajează şi de a încerca să aibă o ambiguitate faţă de americani”, a comentat el. „El a propus altceva, deci cred că trebuie să rezistăm împreună cu americanii şi să spunem că încetarea focului este necondiţionată şi după aceea putem discuta restul”, a adăugat Macron.
„De altfel cred că este inacceptabil pentru ucraineni pentru că nu pot accepta discuţii paralele, în timp ce continuă să fie bombardaţi”, a insistat Emmanuel Macron.
El a mai spus că organizarea de negocieri la Istanbul nu este neapărat acceptabilă pentru Volodimir Zelennski, din cauza precedentului „complicat” al discuţiilor ruso-ucrainene desfăşurate la puţin timp după invazia rusă din Ucraina în 2022 în oraşul turc, care s-au soldat cu un eşec.
Articolul inițial:
Într-o rară demonstraţie de unitate occidentală, Ucraina şi aliaţii săi europeni au adresat sâmbătă un ultimatum de a accepta o încetare a focului „completă şi necondiţionată” de 30 de zile începând de luni, în lipsa căreia Moscova s-ar expune la noi sancţiuni masive.
Fără a evoca direct această propunere, preşedintele rus le-a reproşat europenilor că tratează Rusia „într-un mod grosolan şi prin ultimatumuturi” şi a estimat că instituirea unui astfel de armistiţiu ar trebui să se înscrie în discuţii „directe” mai largi privind conflictul în curs de trei ani.
Recep Tayyip Erdogan, aflat în contact regulat cu omologul său rus, a propus în mai multe rânduri găzduirea unor negocieri de pace.
Turcia, membră a NATO, a jucat un rol de mediator în 2022 pentru încheierea unui acord care a permis exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, din care Rusia s-a retras ulterior. El a adăugat că aceste discuţii ar trebui să se refere la „cauzele profunde ale conflictului”, pe care l-a calificat drept „război”, termen în general respins de autorităţile ruseşti, „într-o perspectivă istorică”.
„Nu excludem ca în cursul acestor negocieri să fie posibil să ne punem de acord asupra unei noi încetări a focului, o nouă încetare a focului veritabilă, care ar fi respectată nu numai de Rusia ci şi de partea ucraineană, care ar fi primul pas către o pace durabilă pe termen lung”, a adăugat el.
După o discuţie telefonică cu Donald Trump joi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că Ucraina este „gata” de „toate formatele de negociere” cu Moscova.
„Dar pentru ca acest lucru să se se întâmple, trebuie ca Rusia trebuie să arate că vrea în mod serios să termine războiul, începând printr-o încetare a focului completă şi fără condiţii”, a adăugat el.
Zelenski a primit sâmbătă susţinerea aliaţilor cu prilejul unei vizite la Kiev a liderilor francez, Emmanuel Macron, german Friedrich Merz, britanic Keir Starmer şi polonez Donald Tusk.
Potrivit preşedintelui francez, circa douăzeci de ţări membre dintr-o „coaliţie a voluntarilor” care susţin Ucraina, care au discutat prin videoconferinţă cu lideri care susţin de asemenea Kievul, au „decis să sprijine o încetare a focului” de 30 de zile, „cu o supraveghere asigurată în principal de SUA” şi la care „vor contribui toţi europenii”. Dacă Rusia refuză acest armistiţiu sau îl acceptă dar îl încalcă, a fost convenit că „vor fi convenite sancţiuni masive şi coordonate între europeni şi americani”, a precizat el.
Volodimir Zelenski şi cei patru lideri europeni au discutat telefonic cu Donald Trump pentru a-l informa despre rezultatele discuţiilor lor. Friedrich Merz a evocat continuarea unui „ajutor masiv” pentru Kiev în lipsa unei reacţii a Kremlinului şi a estimat că războiul rus în Ucraina „vizează distrugerea întregii ordini politice europene”.
Pe teren, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după expirarea armistiţiului decretat de Moscova, alertele aeriene au răsunat în numeroase regiuni ucrainene, între care şi Kiev.
Nu departe de linia frontului, în nord-estul ţării, purtătorul de cuvânt al brigăzii militare Hartia a declarat pentru AFP că „nu a existat niciun armistiţiu” şi că intensitatea luptelor a rămas „aproape aceeaşi” ca de obicei, trupele sale fiind vizate de tiruri cu arme grele de joi, începutul încetării focului decretate de Moscova.
Ambasada americană în Ucraina a avertizat vineri în privinţa riscului unui important „atac aerian” rusesc în zilele următoare.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.