G4Media.ro

Vladimir Putin exclude revenirea la acordul privind exportul de cereale prin Marea…

sursa foto: Captura Telegram

Vladimir Putin exclude revenirea la acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră, în ciuda temerilor legate de foametea din Africa

Rusia nu se va alătura din nou unui pact negociat de ONU, menit să prevină foametea în țările în curs de dezvoltare ca urmare a războiului purtat de Kremlin în Ucraina, a declarat joi președintele Vladimir Putin, citat de Politico.

Vorbind la Forumul economic și umanitar Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, Putin a declarat din nou că guvernul său va „refuza să extindă” acordul privind cerealele din Marea Neagră, care a permis ca 32,9 milioane de tone de produse agricole să părăsească porturile blocate ale Ucrainei și să ajungă pe piața globală.

Putin, care a acuzat națiunile occidentale că au primit cea mai mare parte a livrărilor și că refuză să ridice sancțiunile impuse Rusiei, a insistat că Moscova se va îndrepta în schimb către „un sistem mai corect de distribuire a resurselor”.

„În următoarele trei sau patru luni am fi gata să furnizăm către Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană și Eritreea până la 50.000 de tone de cereale pentur fiecare. Vom asigura transportul gratuit al acestor încărcături”, a continuat el.

Investigațiile au arătat că Rusia a furat în mod sistematic cereale ucrainene în timpul ocupării sudului țării și, după retragerea Moscovei din acord, forțele țării au lansat lovituri împotriva depozitelor agricole. Kievul spune că până la 60.000 de tone de cereale au fost distruse.

Uniunea Africană a îndemnatanterior, joi, Moscova să restabilească acordul privind cerealele din Marea Neagră, menit să asigure că produsele agricole ucrainene și rusești pot ajunge pe piața globală, în ciuda războiului violent care afectează rutele de transport maritim din Marea Neagră, și să evite penuria.

„Problema cerealelor și a îngrășămintelor îi privește pe toți”, a declarat presei rusești de stat președintele din Comore, Azali Assoumani, care conduce Uniunea Africană, formată din 55 de membri. „Vom discuta despre acest lucru la Sankt Petersburg, vom discuta cu Putin pentru a vedea cum putem relua acest acord.”

Săptămâna trecută, Putin a anunțat că țara sa se retrage unilateral din acest acord și, la scurt timp după aceea, forțele sale au lansat lovituri împotriva infrastructurii de export a Ucrainei.

Analiștii au avertizat anterior că un refuz continuu de a reînnoi acordul ar putea însemna că națiunile africane sunt dependente de acorduri punctuale cu Moscova pentru a-și asigura aprovizionarea, cu volatilitatea prețurilor și nesiguranța aprovizionării ca rezultat.

Prezentat ca un efort de promovare a unor relații mai strânse între Rusia și Sudul global, summitul a fost umbrit de cerințele stricte în materie de securitate și de testare COVID-19, iar Kremlinul s-a plâns că „presiunea” exercitată de SUA și de țările UE a făcut ca doar 17 șefi de stat dintr-un total de peste 50 de țări africane să confirme că vor participa.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...