G4Media.ro

Virgil Popescu: Sper să finalizăm într-o lună, o lună şi jumătate procedura…

sursa foto: Facebook/ Prefectura Hunedoara

Virgil Popescu: Sper să finalizăm într-o lună, o lună şi jumătate procedura de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara

Procesul de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara este în lucru de anul trecut şi ar putea fi finalizat într-o lună, o lună şi jumătate, afirmă ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Lucrăm deja de anul trecut la procedura de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara, folosind Ordonanţa 60. Numai că a durat foarte mult şi încă mai durează. Sper să o finalizăm într-o lună, o lună şi jumătate. Este vorba de separarea Termocentralei de la Paroşeni, împreună cu cele patru mine, într-o societate prin dare în plată către ANAF şi preluarea datoriilor, ştergerea datoriilor şi revenirea în circuitul economic prin Ministerul Energiei, şi Termocentrala de la Mintia către administraţia locală, Consiliul Judeţean sau Primărie. Mâine am o întâlnire cu cei de la Mintia, cu preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, cu prefectul, cu sindicatele de la Mintia, pentru a discuta o posibilă preluare a Termocentralei de la Mintia în aşa fel încât să reuşim din această societate plină de datorii, Complexul Energetic Hunedoara, care practic a fost falimentat cu bună ştiinţă de cei de la PSD, să reuşim să facem două societăţi, care să fie viabile, una la administraţia locală şi alta la Ministerul Energiei”, a explicat ministrul, luni seara, la Digi 24.

Acesta a adăugat că procesul este în faza finală şi că birocraţia juridică din timpul procedurii de insolvenţă a făcut ca acesta să dureze atât de mult: contestaţii la tabloul creditorilor, acţiuni în instanţă de declanşare a falimentului, respingerea acestora.

Virgil Popescu a subliniat că societatea practic nu mai are fonduri suficiente şi din producţia de cărbune care este extrasă din cele patru mine nu se pot acoperi toate chletuielile.

Întrebat câţi mineri vor rămâne angajaţi, ministrul a răspuns că nu poate spune acum şi că trebuie făcută o analiză foarte serioasă.

„La acest lucru se lucrează în continuare. Avem patru mine: două sunt în procedura de închidere deja, le-am preluat de la vechiul Guvern PSD, şi două mine viabile. Cele două mine în procedură de închidere dorim să le închidem în siguranţă şi după părerea mea s-a negociat prost această închidere şi ar trebui prelungită pentru a o pune în siguranţă. Există un risc de autoaprindere a cărbunelui din interiorul acestor mine şi trebuie să preîntâmpinăm acest lucru. Nu vă pot spune acum ce, cât, cum. (…) Trebuie o analiză foarte serioasă pentru că, inclusiv din rândul minerilor, mi-au venit tot felul de informaţii că există persoane care sunt angajate şi care nu lucrează în mine, sunt angajate cumva fictiv. Aceste lucruri trebuie analizate, trebuie rezolvate şi trebuie curăţată compania de asemenea practici, pentru a o putea pune pe o bază solidă”, a mai afirmat Popescu.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook/ Prefectura Hunedoara

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. CE Hunedoara trebuie desfiintata si toti oamenii de acolo pregatiti pentru alta munca. Se pot face curieri, muncitori la primarii etc., exista munci mai curate, care nu te imbolnavesc.

    • Am o propunere si mai buna. Sa se faca investitii de cercetare in Molten Salt Thorium Reactors. Trebuie sa producem energie cumva. Carbunele polueaza prea mult asa ca trebuie sa gasim alternative curata precum centralele nucleare pe baza de Thoriu.
      Sarea topita lucreaza la temperaturi inalte dar la presiune atmosferica astfel incat nu exista riscul unei explozii ca la Centralele Nucleare cu apa-tare presurizata (gen Cernobil).

  2. Popescule, esti mInistru la Economie(Energie) din Octombrie 2019!
    Ce ai FACUT tu pana azi legat de Companiile astea de stat cu pierderi uriase la guvern, TOATE au fost in RESPONSABILITATEA ta, ce ai FACUT legat de CEH cat ai fost in Guvernele Orban 1 si Orban 2?!
    NIMIC!
    NIMIC vei(veti) FACE si in continuare!
    Ditamai Minsitru din Octombrie 2019 NU ai fost in stare sa ii prezinti Premieruui Fl Catu Planuri de redresare pentru Companiille de stat pe care le pastoresti din Octombrie 2019, pentru ca NU te-ai atins de ele!
    Ati FACUT fix ce-au FACUT guvernele PSD, pe care azi le aczuati de situatia din Valea Jiului: ati POMPAT BANI in continuare FARA sa luati vreo masura!
    La fel veti FACE in continuare, NU sunteti in stare sa gasiti SOLUTII pentru Valea Jiului pentru ca timp de 30 de ani ati lasat-o in plata Domnului, acum situatia e atat de grava si solutia e una singura: INCHIDEREA lor si trimiterea in somaj a acelor oameni, lurcru ce va transforma Valea Jiului in Valea plangerii!!
    FIX NIMIC ai facut cu mastile, cat ne-ai aburit, Doamne Doamne, de unde la inceput ne-ai asigurat ca Romania isi va produce singura mastile(!), dupa vreo Luna NIMIC!
    NICI o mascuta!!!
    Dimpotriva, prin depozitele patriei zac Milainele de masti aduse din China pe bani grei, masti neconforme si care au produs gauri la buget!
    NU va pasa!
    Rusine, incompetentilor, NU stiti decat „vom face si vom drege”!!
    L-am vazut aseara la B1, omul e politruc tipic, plin de promisiuni, NU a lasat NMIC in urma, dimpotriva alaturi de ANRE e unul dintre RESPONSABILI in SCANDALUL Liberalziarii La Energie electrica, liberalizare care deja pe Ianuarie 2021 a scumpit cu 18% Energia electrica, spune INS!!!

  3. PNL critica darea în plată atunci când PSD a legiferat, dar acum profita de acest mecanism prin care toți românii vom plăti datoriile CEh

  4. Doamna Lili se pare ca aveți dreptate, dar eu aștept sa vad cum finalizează proiectul de extindere a distrbutiilor de gaza Estevorba de câteva sutedelocalitati, orașe mai mici și comune, care acum se încălzesc cu lemne. Dacă și acest proiect îl da peste cap, atunci, da merita oprobriul public. El a încurcat derularea programelor pentru granturi, 1 și 2, și acum Nasui încearcă sa lămurească lucrurile. Eu încă mai aștept.

  5. Pana la urma tot gazul rusesc ramane baza energiei in Romania.

  6. Da, acum reprezinta aproape 5 la suta din total consum
    Adică aproape nimic. Sunt destul de îndepărtate vremurile când gazul rusesc reprezenta 30-35 la suta din total consum.

  7. Acolo nu se mai poate face nimic.
    Cand consumi 500 lei sa produci un MW si il vinzi cu 200 lei nu mai ai ce sa faci.
    Sa ramana minele de suprafata de la CE Oltenia.
    Ar fi o prostie sa te incapatanezi sa scoti carbune de proasta calitate de la 4-500 metri adancime cu preturi nesustenabile.