G4Media.ro

Virgil Popescu dezminte preluarea OMV de către Gazprom: Speculații fără temei/ OMV…

sursa foto: Facebook/ OMV Petrom

Virgil Popescu dezminte preluarea OMV de către Gazprom: Speculații fără temei/ OMV nu poate vinde acţiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului roman, anunță ministrul Energiei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunţă, luni seară, că OMV nu poate vinde acţiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului roman, iar informaţiile din spaţiul public cu privire la preluarea de către Gazprom sunt ”speculaţii fără temei”.

  • ”Din păcate, lansarea unor zvonuri pare că s-a transformat în strategie politică şi «acţiune de diplomaţie superficială». Pentru că se lansează tot felul de scenarii cu privire la Petrom şi «preluarea de către Gazprom» fac o serie de precizări: OMV nu poate vinde acţiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului roman”, a scris, luni seară, pe Facebook, Virgil Popescu.

Ministrul afirmă că nu are astfel de informaţii.

  • ”Le consider speculaţii şi sunt fără temei. Anul trecut, eram ministrul Economiei, Energiei şi al Mediului de Afaceri şi am promovat în Guvern, în februarie 2020 dacă nu mă înşel, o Ordonanţă de urgenţă care a fost aprobată anul acesta de Parlament şi este deja lege prin care transpuneam un ultim articol din Directiva petrolului, cum îi spunem noi, un articol ce nu a fost transpus în legislaţia românească. Practic, acest articol spune că, pe motive de securitate naţională, un stat membru poate refuză acordarea unor concesiuni de explorare/exploatare de hidrocarburi, atât petrol, cât şi gaze naturale. Asta înseamnă că statul român poate oricând, pe motive de securitate naţională, să nu fie de acord cu orice tranzacţie. Şi nu vorbim doar de Petrom. Vorbim de orice altă tranzacţie unde vorbim de acorduri petroliere, care înseamnă atât petrol, cât şi gaze naturale”, a mai scris Popescu.

Potrivit acestuia, ”nu se pot înstrăina nici direct, nici indirect, nici acţiunile din spatele unor companii, adică să cedezi controlul unei companii care deţine la rândul ei acorduri petroliere”.

  • ”Şi asta e stipulat în lege. Nu se poate face decât cu acordul statului român, iar statul român poate să refuze pe motiv de securitate naţională. Securitatea naţională nu este negociabilă, iar securitatea energetică este o parte importantă din această”, a mai scris ministrul.

sursa: News.ro, sursa foto: Facebook/ OMV Petrom

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Ca urmare a sancțiunilor economice ale ue asupra Rusiei, Gazprom a terminat nordstream2, a sponsorizat campionatul european de nu mai vedeai alte reclame pe stadioane și va cumpara și petromul cu omv, Germania și merkel cu tot. Dar ploconiti-va la ue ca va aduce viitor luminos fără carbon și combustibili fosili.

    • Mars tu in rusia ta siberiana! Da’ poate asa vrem noi sa ne ploconim la UE nu la piticul atomic din rusia ta!

  2. Dragii meu, Virgil, poate Gazprom a cumpărat actiunile OMV, listate la bursa din Viena, si asa a intrat în posesia Petrom 🙂

    • @Arthur – Iti dau aici ca poate n-ai citit pana la capat articolul „nu se pot înstrăina nici direct, nici indirect, nici acţiunile din spatele unor companii”… deci, nu, nu a cumparat nicio actiune OMV de nicaieri (cred ca stii ca se refera la acel OMV care detine actiunile Petrom, doar nu iti inchipui ca OMV e o singura entitate care inglobeaza tot)

    • Dar Gazprom nu va avea niciodată majoritatea acțiunilor OMV.

  3. Atunci o sa le dea cu acordul statului roman

  4. Dacă un escroc patentat ca Virgil Popescu zice că Petrom nu ajunge la Gazprom, atunci să fiți siguri că Petrom ajunge la ruși. Nu există și nu poate exista nicio lege care să poată interzice vânzarea completă a OMV către Gazprom (care deja controlează această firmă), la un loc cu Petrom.
    După reacție, Virgil Popescu nu doar că știe că Petrom va ajunge la ruși, dar pare chiar că e implicat.

  5. Vanzarea nu se face fara acordul statului…. este logic, dar partea cu vanzarea actiunilor detinute de statul roman, catre Gazprom, la cererea OMV nu are logica. In presa se vorbea despre vanzarea pachetului de actiuni, unul majoritar, detinut de OMV… Ei fac ce vor cu partea lor. Statul roman face ce vrea cu partea lui…pachet minoritar.

    • Fara sa te superi, Kafka, cred ca nu te pricepi la tranzacții bursiere.nu-ti trebuie nici un acord, ca sa cumperi o societate listata pe o bursa de valori mobiliare.oricine din lumea asta, poate ajunge actionar majoritar la OMV, cu condiția sa aibă banii și sa fie cineva sa-i vândă actiunile…
      Nu tot ce se scrie se mănâncă:)

  6. sa mori tu virgile?
    statul roman, fie el guvernul tarii , CSAT.o sa zica NU? Pai nu statul roman (a nastase) a vandut Petrom pe o mana de arginti? Crede cineva ca cei de azi (conducatorii tarii) sunt cu ceva mai buni decat cei pe care i am avut la frauduloasele privatizari ale Petrom, Combinatul siderurgic Galati,etc…virgile, sunteti toti o apa si un pamant!

  7. Astăzi, de fapt nu știe nimeni „ce sau pe cine sau cine pe cine controleaza”, zvonurile de după 1990 au fost ulterior aproape 100 % confirmate, doar – nu teama pentrucă politicienii NU au teama de nimeni 4 ani de zile – ci alte motive legate de slugărnicia față de stăpânii din VEST ii determină să dezmintă anumite „zvonuri”. Ce naiba, nu ați înțeles încă „minciuna și corupția și trădarea genetică a clasei politice românești și da azi , de ieri si de. … acum 100 de ani ?

  8. Arthur… Te pricepi si tu la bursa cum se pricepe mosu… De ce crezi ca vanzarea unui pachet majoritar de actiuni a unor companii mari precum Telekom sau Orange trebuie aprobata de Consiliul Concurentei sau acordul dat la nivel UE? Daca la telecomunicatii trebuie un acord… La o companie care are in control resursele tarii precum gazul sau petrolul… Crezi ca nu trebuie acordul? Lasa-ti parerile acasa atunci cand habar nu ai ce vb sau macar nu ai citit legislatia tarii sa a UE….

    • Bogdănel, încurci borcanele, merele cu pere și spui numai prostii.Orange cumpăra anumite operatiuni ale grupului Telekom Romania care nu e o societate listata la bursa.are nevoie doar de acordul la nivel de UE, care se referă la procentul de piață(UE) pe care il detine dupa achiziție(adica sa nu aibă o pozițiede monopol).daca 11 rusi cumpara fiecare cate 4,99 % din OMV, nu-i întreabă nimeni nimic si nu au nevoie de nici un acord.asa ca mai ușor cu criticile 🙂