G4Media.ro

Violeta Alexandru: Alocaţiile copiilor se mai joacă şi la păcănele; voucherele ar…

sursa foto: Facebook/ Salvați Copiii

Violeta Alexandru: Alocaţiile copiilor se mai joacă şi la păcănele; voucherele ar fi o soluţie

Părinţii folosesc alocaţiile copiilor şi pentru alte cheltuieli decât cele pentru creşterea copiilor, iar uneori se mai joacă şi la păcănele, potrivit ministrului propus al Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, relatează Agerpres.

„Resursele publice destinate copiilor trebuie să ajungă chiar la aceştia. Este cunoscută realitatea conform căreia de alocaţiile copiilor (mai) beneficiază şi aparţinătorii/părinţii pentru cu totul alte cheltuieli decât cele necesare creşterii şi dezvoltării copilului. Se mai joacă şi la păcănele”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Ministrul Muncii a propus ca soluţie pentru această situaţie înlocuirea alocaţiilor cu un sistem de vouchere care să încurajeze şcolarizarea copiilor.

„În Constituţia României este garantat dreptul copilului de a primi alocaţie, dar este la latitudinea autorităţilor să găsească cele mai bune soluţii pentru ca banii chiar să adreseze nevoile copilului. Da, am ridicat în discuţie ideea eficientizării sistemului actual; o soluţie ar putea fi voucherele. Cu un sistem de excludere (gen alcool, tutun, etc.), nu limitativ. Am putea gândi o legătură a sistemului de distribuţie cu şcoala, ca să încurajăm părinţii să vină mai des la şcoală”, a adăugat Violeta Alexandru.

Ea a precizat că va lansa la momentul oportun o consultare publică pe acest subiect.

„În alte state membre UE alocaţia de stat este fie condiţionată de veniturile părinţilor (Slovenia, Italia), fie de numărul de copii din familie (Franţa). Multe alte state acordă vouchere ca sprijin pentru grădiniţă, pentru nou-născuţi, pentru baby-sitting etc. Din toate aceste motive, personal, nu văd altă soluţie de reglementare decât printr-o largă consultare publică, pe care o voi lansa la momentul oportun”, a completat Violeta Alexandru.

Ministrul propus al Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat luni că ar susţine varianta înlocuirii alocaţiilor pentru copii cu vouchere, acest sistem fiind folosit şi în Statele Unite ale Americii pentru a se asigura că banii nu vor fi folosiţi de părinţi în alte scopuri.

Cîţu a fost întrebat luni despre dublarea alocaţiilor pentru copii şi dacă se va merge pe această variantă, menţionată de premierul Ludovic Orban.

„Majorarea a fost amânată pentru că a venit fără surse de finanţare. A fost un amendament aruncat în ultimul moment fără sursă de finanţare. Dacă erau responsabili, trebuia să vină şi cu sursa de finanţare. Vom căuta şi vom găsi bani şi pentru creşterea alocaţiilor din august 2020. Propunerea domnului premier este o propunere interesantă, este un sistem folosit şi în SUA pentru a se asigura că banii nu vor fi folosiţi de părinţi în alte scopuri şi vor fi direcţionaţi către sănătate, educaţie etc. Este un sistem folosit şi în SUA şi în Finlanda. Nu e o încă o decizie. S-a mai discutat despre acest lucru, cred că mai multe detalii are doamna ministru de la Muncă (ministrul Muncii, Violeta Alexandru). Este o variantă pe care eu aş susţine-o dacă este o decizie să mergem în această direcţie. Dar nu înseamnă că sunt bani mai puţini. Vouchere înseamnă tot bani. Vrem să ne asigurăm că aceşti bani sunt folosiţi în beneficiul copiilor şi nu în alte scopuri”, a explicat Cîţu la Digi24.

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că nu s-a luat nicio decizie în privinţa alocaţiilor şi că s-a discutat despre faptul că există şi alte modele, precum acela de a fi acordate sub formă de vouchere.

Sursa foto: Facebook Salvați copiii

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Faza e ca la vouchere nu prea creste natalitatea…
    Ca asta am inteles ca ar fi esenta/spiritul acestor ajutoare.
    Daca se vrea cresterea natalitatii se dau bani, chiar daca se duc in pacanele sau bodegi.

    • Bine zis! 🙂

    • Va taie alocatia pentru pacanele,parazitule? Copiii se fac sa te bucuri de ei,nu sa te folosesti de alocatiile pentru ingrijirea lor sa le joci la pacanele ,asta e ideea!Dsr cand tribul din care faci parte te-a educat cu un anume scop,adica sa parazitezi statul,nu ma mir.

    • @Corrie

      Eu nu beneficiez de alocatii, dar copiii se mai fac si pentru ele. Si nu mor copiii de foame, de obicei. Se mai duc, mai fura de la un vecin, mai cersesc, il mai fraieresc pe unul, se descurca.

      Macar cand mai cresc si se mai cumintesc poate mai dau si un „buna ziua!”

  2. La fel cum se vand vouchere-le de vacanta prin piete la juma de pret, asa probabil se vor vinde si alea pentru copii…
    O mare prostie gandita de prosti!

    • acest ministru e unul din putinii oameni competenti si bine intentionati din PNL

    • Ai alte solutii…? Ca de criticat….ne pricepem al naibii de bine….!

    • Card cu interzicere pt a cumpara tigari/alcool si pentu al folosi la jocuri de noroc. Astea se face cu bank respectiva si partea a 2-a e ca se fiscalizeaza tooti banii fiindca nu mai poti cumpara la negru din banii respectivi (ex cumperi de la vecini un oua)

    • …. Cum este si cardul de bonuri fara scoaterea banilor de pe card.

    • Mareane,nu mai ai bani de pacanele?La munca,foloseste-ti capul,nu alocatiile copiilor!

  3. In sfirsit un om adevarat ,doamna V.A. isi merita cu prisosinta laudele in doua unor rauvoitori de duzina .

  4. Doamna Violeta Alexandru vine cu excepțiile sa justifice o măsură proasta a partidului.
    Cele mai multe dintre țările UE au alocatii pentru copii plătite in bani, nu in vouchere, alocatii care, de regulă, cresc ca valoarea începând cu al doilea copil, ptr.a încuraja natalitatea. Plus că multe țări UE, pe lângă alocațiile in bani, au si un sistem de diverse beneficii pentru copii, cu scopul de a încuraja educatia, de exemplu.
    Voucherele peneliste vor avea exact aceeasi soarta cu tichetele de masă: desi nu e voie să cumperi țigări si băutură, toate magazinele permit acest lucru.
    Plus situația voucherelor de vacanta pentru bugetari, tranzacționate bine mersi peste tot.
    Sunt, de asemenea, copii care sunt încurajați să își strângă alocația si sa isi cumpere ceva ce isi doresc, din banii proprii. Este o modalitate de educatie financiara.
    In ceea ce priveste parintii care beau alocațiile sau le joacă la păcanele, unde sunt Serviciile Sociale, de ce nu intervin? Sau stau doar intr-un birou si se fac că muncesc, cu salarii bune, bugetare in loc sa bată satele si cartierele mărginase, sa identifice aceste probleme si sa ia masuri?

    Cred că e o falsă problemă creată de niste proști care, în loc să reformeze administratia publica asa cum au promis, arunca cu tampenii ca lumea sa creada ca ei muncesc din greu.

  5. Pentru că au existat, există și vor exista, cât va exista omenirea, și oameni mai puțin responsabili, trebuie neapărat, așa cere poporul, ca banii de alocații, pentru început, să fie dați sub formă de tichete ( cât din valoarea alocației se va cheltui pe acest sistem de tichete – tipărire, evidență, distribuire, centralizare, decontare, distrugere – ? ). Într-un final apoteotic vom ajunge ca toate plățile să fie efectuate prin troc, pentru că angajatorii știu mai bine ce le trebuie angajaților pentru a fi cât mai eficienți și atunci vor distribui ei necesarul „științific” de hrană, haine, încălțăminte, produse culturale și de distracție, de menținere a formei fizice, de educație, sănătate și igienă.

  6. Dacă nu se implementeaza un sistem care sa fie în folosul copilului, și doar al lui, totul e în zadar… În alte tari, un medic care consulta, vaccinează, etc un copil și vede o zgârieturi, vânătaie, haine murdare … declanșează alarma. Imediat se duc sa vadă cum e îngrijit, în ce condiții locuiește. Cea mai mica suspiciune duce la luarea copilului din familie. Și la creșă, școală la fel. Absenta, stări de apatie, semne de violenta, etc declanșează verificări amănunțite în familiile care sunt suspectate de neglijenta sau abuz. În toate tarile civilizate protecția copilului e prioritara. Și a mamei. La noi nu verifica nimeni, deși iau banii frumoși sa facă asta. Normal, copilul are dreptul la o alocație decenta, dar părinții uneori uita ca și ei trebuie sa muncească, alocația fiind un ajutor strict pt copil. Fraza cu,, nu găsesc de munca,, nu mai merge. Doar cine nu vrea, nu găsește……

  7. Deocamdata totul este la nivel de discutie ,iar prioritatea este modalitatea prin care banii sa fie folositi in ajutorul copiilor si nu al parintilor (unii care nu muncesc )sau al bunicilor (unii ce isi petrec timpul mai mult in circiuma ). Mai important decit a contesta ceva ce inca nu exista (faptic )ar fi venirea cu solutii ce pot elimina acesta situatie de neacceptat (folosirea banilor destinati copiilor de catre terti ). Solutiile propuse in lume pentru aceasta situatie sunt adaptate la gradul de civilizatie si intelegere a cetatenilor dar sa speram ca politicul romanesc va gasi solutia ideala si in cazul nostru . Vaucherele sunt o solutie ,la care ar trebui adaugate fie metode de control sau de pedepsire drastica a celor ce incalca legea(cei ce cumpara la jumatate de pret sau cei ce primesc vauchere si ofera alte produse ) sau poate doar de nominalizari de unitati comerciale care pot desfasura astefel de activitati ce pot fi controlate strict . Inca nu stim cum va arata masura guvernamentala ,dar exprimarea, unora dintre noi , pe posibile ,probabile , sau inventate de propria intelege masuri viitoare , fac rau insasi celor ce – bat cimpii- prin simpla lor autodescalificare .Un anume partizanat politic nu iti permite sa iti exprimi dorinta prin introducerea unor fake-uri dezgustatoare . Aviz amatorilor de brasoave ,ele sunt rapid intelese de cetateni si cei care sentimentaliceste se exprima astfel sunt trimisi de propria intelegere la marginea societatii . Deja un fost membru marcant al unui partid a exprimat in clar dorinta de a nu fi confundata si facuta de rusine de apartenenta sa politica ,iar altul a prezentat intr-un raport complet intreaga priveliste atasata propriului partid . Cred ca toate partidele trebuiesc autocuratate si intinerite cu membri noi de partid ce doresc sa joace intr-un rol politic modern si functie de propria alegere politica sa contribuie la democratizarea rarii . Vechile trucuri manipulatorii prin prezentarea partiala a unui adevar sau prin construirea unor miniciuni pe un adevar primordial sau manipularea prin interpretari trunchiate a unor texte de lege sau chiar prin minciuna totala atribuita unor astfel de texte ,nu mai au cautare ,iar cei ce se exprima astfel devin paria oriunde s-ar afla .

  8. Am un copil cu autism care face terapie Aba pentru a fi recuperat banii din alocație, împreună cu indemnizația De însoțitor la fel se duce pe terapie, cum vedeți voi cei care comentați ca ar fi bine ca acest proiect de lege prin schimbarea alocației în vochere va afecta copilul, neavând ce face voi renunța la o parte din orele de recuperare… La fel mulți sunt în situația mea care folosesc banii de alocație pentru recuperarea copilului, încă o palma data copiilor cu handicap!!

    • Cretini ca tine,nu? Aia se sperie de munca,asistatii! Cei mai multi care s-au saturat de ciuma rosie care paraziteaza banul public,pentru pomeni electorale si salarii si pensii nesimtite,VOR SA VOTEZE ANTICIPAT,SA SCAPE DE CIUMA ROSIE SI DE ASISTATII EI!

    • G4,raspunsul era pentru „desteapta” de eva,o asistata disperata ca-si pierde pleasca caxuta din cer de la hotii pesedei!

  9. Daca nu sunteti retardati , explicati si faceti asta dupa ce castigati alegerile !! Nu dati munitie Ciumei ca ultimii cretini !!!!!!!!!!!!!!

  10. Din aceasta cauza nu le ati marit alocatiile la copiii ????? nu pentru ca nu a ti gasit resurse ????
    presedintele de ce a promulgat legea ???? Catu a spus ca avea bani de pensii inca din ianuarie dar de alocatia la copiii nimic ?

  11. Ar trebui totul cu voucere, salarii, pensii, absolut tot. Vaucere pt papa, pt caca, pt rata banca, pt telefon,… Numai bani nu, ca aia trebuie doar la firme sa faca autostrada lui johanis, spitalul lui orban, etc… Pt copii vaucere, ca poate folosesc banii altfel decat acolo unde trebuie.
    Cretinism de ultima speta, iar aplaudacii partidului si spalatii pe creiere aplauda, ca asa cum e nu ar fi bine.

    • Voucherele SUNT TOT BANI,IDIOTULE,DAR DIRECTIONATI EXPRES CATRE COPII,PENTRU INTERESELE LOR!Catu a explicat,pentru cine are neuroni sa inteleaga,ca asa procedeaza state ca SUA si statele nordice,ca Finlanda! De ce la noi,tara de asistati puturosi care fac copii sa le rotunjeasca veniturile ,sa nu se aplice procedeul?CA SA AIBE HOTII VOTANTI ?

  12. De ce pt unele jeguri trebuie sa sufere părinții care chiar distribuie acești bani copiilor. Sunt mămică singura! Alocația copiilor o consum doar pt ei. Depinde de necesitățile lor. Odată mâncare, odată haine sau rechizite.
    Dacă nu știai stimata d na copii din familiile separate printr un divorț în România nu beneficiază de tichetele de masa a părintelui care plătește pensia alimentara. Adică concret EU TICHETELE DE MASA LE CONSUM CU CEI DOI COPII. PE CÂND TATĂL LOR ARE TICHETELE DE MASA DOAR PENTRU EL (zice în lege ca este dreptul lui pt hrana zilnica). Atunci te întreb stimata doamna dreptul meu de ce este încălcat? Eu de ce trebuie sa împart „DREPTUL MEU DE HRANA” cu cei doi copii? Îți răspund tot eu, ” pt ca sunt mama și trebuie sa am grija de copii sa le pun mâncare pe masa, sa i îmbrac și sa i trimit la școală”! Ști stimata doamna ca am o fetita în cls pregătitoare și am dat o căruță de bani la școală? Ști stimata doamna ca eu cumpăr ca de altfel majoritatea oamenilor totul doar la asa zisele oferte sau reduceri, sa putem sa fim și noi cât de cât în rândul lumii? Ști stimata doamna ca o plomba pt un copil de 5 ani costa 150 lei și ca eu nu îmi permit pt copil asa ceva! Ști stimata doamna ca în 2020 scoatem dinții de lapte copiilor cu ata ca pe vremea bunicii? Ști? Nu mai bine ai face cabinete stomatologice gratuite în scoli? Sa ști ca pe vremea mea asa era. Și sa ști ca nu sunt bătrână, am doar 48 de ani! Ce zici, te bagi?