
Violenţele din localitatea Torre Pacheco aprind fitilul dezinformării rasiste și instigator la ură împotriva imigranților în întreaga Spanie / Cazurile care au inflamat micul orășel de 40 de mii de locuitori și rolul rețelei ruse de dezinformare Pravda – analiză
Revoltele rasiste din Torre Pacheco (regiunea Murcia, în sud-estul Spaniei – n.r.), încurajate pe reţelele de socializare cu sloganuri cu caracter de extremă dreapta împotriva nord-africanilor, au alimentat dezinformarea pe internet, în special pe Telegram, cu minciuni despre localitatea murciană, dar şi despre alte oraşe, care amplifică discursul instigator la ură împotriva imigranţilor, atrage atenţia EFE într-o analiză transmisă miercuri, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Pe reţelele de socializare, s-a înregistrat o creştere a naraţiunilor care pun pe seama străinilor o serie de infracţiuni, folosind în principal imagini false sau scoase din context. Aceasta este o strategie comună de dezinformare împotriva populaţiei de imigranţi, după cum a constatat EFE Verifica ca urmare a unei analize constante a acestor platforme.
Postările menţionate anterior au răspândit dezinformări despre Torre Pacheco, dar în ultimele zile, tentativele de manipulare s-au intensificat şi în ceea ce priveşte alte oraşe spaniole, mesajele transmiţând ideea că atacurile imigranţilor asupra spaniolilor sunt în creştere în întreaga ţară.
Dezinformarea care radicalizează
Acest tip de conţinut are şi efecte negative pe termen lung, deoarece răspândeşte prejudecăţi în rândul tinerilor, după cum a explicat pentru EFE Verifica Alberto Horst Neidhardt, responsabil cu migraţia şi diversitatea europene şi analist la European Policy Centre (EPC), cu sediul la Bruxelles.
Expunerea constantă la falsuri xenofobe normalizează, în special în rândul tinerilor, „opiniile extreme” şi „anumite presupuneri, cum ar fi ideea că imigranţii sunt în mod inerent predispuşi la comportamente infracţionale”, explică el.
Acest specialist subliniază totodată că infracţiunile reale comise de străini – aşa cum se presupune că s-a întâmplat la Torre Pacheco – sunt adesea exploatate „de agenţi rău intenţionaţi pentru a monetiza această atenţie sau pentru a exacerba diviziunile şi tensiunile sociale”.
Altercaţiile din această localitate cu 40.000 de locuitori, dintre care o treime sunt imigranţi, au început după ce un localnic spaniol în vârstă de 68 de ani a fost atacat miercurea trecută, de un presupus tânăr marocan în vârstă de 19 ani din afara municipiului.
Suspectul se află în arest preventiv după ce a fost arestat în timp ce era pe punctul de a fugi în Franţa, în timp ce alte două persoane acuzate că au participat la agresiune au fost eliberate marţi pe cauţiune, cu paşapoartele confiscate şi alte măsuri de precauţie luate.
Atacul a stârnit indignare în rândul locuitorilor, care au îndemnat la proteste în stradă, la care s-au alăturat rapid grupuri de extremă dreapta, care le-au cerut şi altora de pe teritoriul spaniol să li se alăture, ceea ce s-a soldat cu mai multe nopţi de tulburări.
Videoclipuri false şi îndemnuri la violenţă
Printre cazurile citate se numără şi un videoclip foarte distribuit cu un bărbat însângerat din El Algar, o altă localitate din Regiunea Murcia, care a circulat în ultimele zile şi care acredita ideea că bărbatul ar fi fost victima unui atac comis de „doi marocani”, în ciuda faptului că rănile erau rezultatul unei căzături accidentale.
În aceeaşi ordine de idei, mai mulţi internauţi au localizat în mod fals ca având loc recent în Spania un incident care s-a produs de fapt în 2021 în oraşul mexican Guadalajara, în care într-un videoclip se vede cum doi tineri agresează un bărbat în vârstă pe stradă.
„E timpul să-i urmărim pe trădători şi să-i expulzăm pe delincvenţi”, încuraja utilizatorul unui profil de Telegram care a publicat acest conţinut şi alte conţinuturi înşelătoare în toiul revoltelor rasiste din Torre Pacheco.
Un volum semnificativ cu astfel de conţinut fals a circulat pe Telegram, unde grupuri extremiste s-au organizat şi ele pentru a participa la protestele antiimigraţie din Torre Pacheco şi a-i lua la bătaie pe străini.
„Plumb (altfel spus, gloanţe – n.r.) pentru străinezi” sau „Convocăm o vânătoare pentru a-i reuni cu Allah” sunt câteva dintre mesajele cu conţinut fals publicate, care incită şi ele la ură.
În acelaşi timp, canalele de Telegram care răspândesc cu regularitate farse şi teorii ale conspiraţiei (unele dintre ele active de la începutul pandemiei de coronavirus) au propagat dezinformări xenofobe şi conţinut care incită la violenţă rasistă.
Mai multe profiluri au publicat un videoclip fals despre care au susţinut că înfăţişa atacul care a avut loc în Torre Pacheco. În realitate, victima din imagini era de fapt o persoană fără adăpost bătută de doi spanioli în Almeria (sud).
Grupul de pe Telegram Deport Them Now UE, având legături cu un alt grup al cărui presupus lider din Spania a fost arestat, a transmis şi el în mod fals că acel videoclip corespundea atacului de la Torre Pacheco, într-un comunicat de presă în care invita la o „vânătoare” de imigranţi.
Canalul respectiv de Telegram şi un altul numit „Deport Them Now Spain” au fost închise prin ordin judecătoresc.
Ingerinţe ruse
Intensificarea acestei dezinformări a fost exploatată de reţeaua Pravda, identificată drept o reţea rusească de propagandă şi dezinformare de către instituţiile europene.
La o zi după agresiunea asupra cetăţeanului spaniol de 68 de ani, un comunicat de presă fals, care făcea legătura între imigraţie şi creşterea insecurităţii şi care a fost atribuit primăriei din Torre Pacheco, a devenit viral pe internet.
EFE a remarcat faptul că această dezinformare a fost preluată de cel puţin unul dintre portalurile reţelei Pravda.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.