G4Media.ro

Violența produsă de droguri pune stăpânire pe Anvers, al doilea oraș din…

Sursa foto: captură video

Violența produsă de droguri pune stăpânire pe Anvers, al doilea oraș din Belgia

Orașul belgian Anvers, al doilea ca mărime după Bruxelles, se confruntă cu atentate, împușcături și un aflux record de cocaină, arată o analiză Politico. Iar problema pare să se generalizeze în toate marile orașe. Anvers are cel de-al doilea cel mai mare port de marfă din Europa și a devenit un punct de intrare important pentru droguri, în special pentru cocaina din America Latină, iar războaiele teritoriale s-au revărsat pe străzile sale.

În 2022, au avut loc 81 de împușcături și explozii legate de droguri în Anvers, și alte 25 în primele cinci luni ale acestui an, inclusiv un schimb de focuri de armă în ianuarie, care a ucis-o pe nepoata de 11 ani a unui presupus criminal de droguri.

Pentru primarul orașului Anvers, Bart De Wever, creșterea violenței este atât o criză, cât și o oportunitate. În calitate de șef al noii alianțe naționaliste flamande (N-VA), aceasta îi oferă un club înainte de alegerile naționale de anul viitor, cu care să atace guvernul federal belgian, pe care îl acuză că a ignorat problema ca fiind o problemă locală sau, mai rău, că a blocat răspunsul în faimoasa birocrație a țării.

Primarul a descris amenințarea reprezentată de contrabanda cu droguri ca fiind „mult mai mare” decât criza atentatelor teroriste din 2016. Violențele din orașul său, a spus el, reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece infractorii își reinvestesc banii ilicit în economia formală, extinzându-și influența în țări de pe întregul continent.

„Europa are o problemă și ar trebui să se trezească”, a spus el.

De Wever a atribuit importanța Anvers pentru traficul de droguri locației sale – conectată la Marea Nordului, la doar 40 de minute de mers cu mașina de Bruxelles și aproape de unele dintre cele mai mari centre industriale germane. „Suntem cel mai important oraș portuar pentru tot comerțul care vine din America Latină”, a spus el. „Suntem primul port de escală. Dar pentru cei care fac piggy-backing [pentru a face contrabandă], acest lucru este incredibil de util.”

Anul trecut, autoritățile belgiene au confiscat în port o cantitate record de 110 tone de cocaină, de aproape 14 ori mai mare decât cea confiscată în 2014 și mai mult decât dublul cantității confiscate în portul olandez Rotterdam, aflat în apropiere (50 de tone). De asemenea, orașul a ocupat primul loc în clasamentul european în ceea ce privește consumul de cocaină – care a devenit „drogul la modă pentru tinerii din mediul urban”, a glumit De Wever.

Cocaina provine din țări precum Ecuador sau Columbia, a declarat ministrul belgian de interne Annelies Verlinden într-un interviu acordat POLITICO, în zone abandonate de guvern, unde unii oameni nu au „nimic altceva decât cultivarea cocainei”. Transporturile traversează apoi Atlanticul ascunse la bordul unor nave container.

Până în 2021, controalele în port au fost slabe: Doar un container din 42 a fost scanat de către oficialii vamali. Lupta împotriva traficului de droguri în porturile propriu-zise este susținută de o poliție maritimă dedicată, despre care De Wever a declarat că este puternic subdimensionată.

Banii proveniți din droguri se infiltrează în economia locală, „otrăvind” părți din sectorul de retail al orașului, a declarat De Wever. Lucas, care locuiește vizavi de o pizzerie bombardată, a remarcat că barurile, restaurantele și magazinele primeau uneori ordin de la consiliul municipal să se închidă peste noapte. „Acestea sunt locuri în care totul pare în ordine din exterior”, a spus el. „Dar nimeni nu frecventează niciodată aceste locuri. Este momentul în care știi: se întâmplă mai mult decât o afacere proastă.”

Într-un interviu acordat în luna iulie pentru POLITICO, Catherine De Bolle, șefa agenției de aplicare a legii a Uniunii Europene, Europol, a avertizat că bandele de traficanți de droguri caută să corupă guvernele locale, instanțele și poliția. „Se infiltrează în societățile noastre”, a spus ea. „Vor să decidă asupra marilor probleme din societatea noastră”.

Asupra orașului Anvers planează exemplul Olandei, scena unor crime de mare amploare legate de droguri, inclusiv asasinarea reporterului olandez de investigații criminale Peter R. De Vries și a avocatului Derk Wiersum. Un astfel de scenariu reprezintă „viitorul apropiat” al orașului, a declarat De Wever. „La un moment dat, vor exista victime nevinovate”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Cand combati colapsul demografic cu imograre in masa in loc sa incurajezi cetatenii sa faca copii,asa va trebuie.O sa mancam diversitate din palma diversilor in curand.

    • Ce mă ?! Cine crezi că-s consumatorii de cocaină în Occident ? Albii băștinași cu ceva bani, nu emigrantul sirian. Ce treabă are consumul de droguri cu emigrația ?! Cât de aerieni pot fi unii mioritici chiar și când au informația mură-n gură e halucinant.

  2. @zavalita ai vrut sa pari destept dar nu ti a iesit. Omul se referea la traficul de droguri nu la consum.