G4Media.ro

Viitorul Europei trebuie decis de cetățeni (Op-ed)

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Viitorul Europei trebuie decis de cetățeni (Op-ed)

Conferința privind viitorul Europei a pus cetățenii în centrul reformei Uniunii Europene. Haideți să îi menținem acolo. Haideți să democratizăm Uniunea noastră prin participarea permanentă a cetățenilor în centrul procesului decizional european. Acesta ar trebui să fie un rezultat concret și tangibil al Conferinței.

Conferința ne oferă oportunitatea de a îndeplini o promisiune de mult așteptată de cetățenii Europei – asocierea trainică a demosului european la proiectul european.

În momentul creării sale în anii 1950, proiectul Comunității Europene a fost mai degrabă o întreprindere tehnocratică. A fost un proiect al statelor naționale, al oamenilor de stat și a politicienilor care căutau o cale de ieșire din două conflicte globale. Nu a fost conceput cu o componentă încorporată de participare directă a demosului european, până la primele alegeri pentru Parlamentul European, în 1979.

Istoria Uniunii Europene este, într-un fel, o istorie a democratizării acestui proiect de pace. Progresiv, creșterea responsabilităților Parlamentului European ca organism care reprezintă cetățenii Uniunii, cetățenia europeană introdusă prin Tratatul de la Maastricht, extinderea progresivă, Convenția europeană din anii 2000 și Conferința privind Viitorul Europei reprezintă împreună capitolele din povestea apropierii cetățenilor de inima și de mintea Europei.

Pentru a finaliza acest proces de democratizare, ar trebui să completăm democrația reprezentativă cu noi mijloace de democrație participativă. Cetățenii își doresc un proces permanent și constant de participare directă la politica de zi cu zi a Uniunii Europene. În fața acestei solicitări, ar trebui să răspundem prin deschiderea și mai mare a ușilor instituțiilor Uniunii, să consolidăm mecanismele de participare existente, să creăm altele noi și să le promovăm.

Momentul ne este favorabil. Conferința privind Viitorul Europei ne-a arătat până în prezent că europenii sprijină puternic un proces de democratizare a Uniunii, altul decât europenizarea dezbaterilor publice naționale. Aceștia doresc să aibă un cuvânt mai important de spus în alegerile europene prin introducerea de liste transnaționale și prin creșterea rolului Parlamentului European în procesul decizional. Cel mai important, ei solicită ferm participarea directă și permanentă la procesul decizional al Uniunii Europene în cinci recomandări clare votate la Florența în decembrie.

Trebuie să ne respectăm angajamentele pe care le-am inclus în Carta Conferinței. Acesta este motivul pentru care propunem un mecanism de consultări structurate cu cetățenii, pentru a continua procesul fără precedent început la 9 mai 2021. Punerea în aplicare a unui astfel de mecanism nu ar fi îndelungată și greoaie – deoarece ar necesita doar reformarea inițiativelor actuale – și ar putea juca un rol relevant în aducerea cetățenilor în unele dintre cele mai importante procese de planificare politică ale UE: stabilirea programului de lucru anual al Comisiei Europene și a Discursului privind Starea Uniunii, precum și a orientărilor politice ale președintelui Comisiei.

Cum ar funcționa un astfel de mecanism?

În primele luni ale fiecărui an, cetățeni din toate colțurile Europei se reunesc în cadrul unor Agoras tematice anuale organizate în diferite orașe europene, după modelul panelurilor cetățenilor europeni. Selecția cetățenilor se va face în mod aleatoriu, cu un accent pe prezența tinerilor, așa cum s-a întâmplat în timpul Conferinței privind Viitorul Europei. Cetățenii prezenți în cadrul Agorelor tematice vor discuta despre prioritățile UE pentru anul următor. După ce vor decide asupra mai multor priorități, aceștia vor desemna, de asemenea, reprezentanți însărcinați să participe la o Agora Europeană, care va avea loc anual pe 9 mai, de Ziua Europei. Acești reprezentanți vor elabora în cele din urmă o serie de recomandări care vor fi adresate direct Parlamentului, Consiliului și Comisiei Europene. În special, aceasta din urmă va ține seama în mod corespunzător de aceste recomandări în elaborarea programului său anual de lucru care va fi prezentat în timpul Discursului privind Starea Uniunii.

În plus, o dată la 5 ani, în timpul mandatului intermediar al Parlamentului European, acest proces anual va fi extins pentru a discuta prioritățile pentru următorii 5 ani, priorități care vor alimenta orientările politice ale președintelui Comisiei. Dezbaterile din cadrul Agorelor tematice și din cadrul Agorei Europene se vor prelungi pentru un an întreg, iar cetățenii vor avea ocazia să se concentreze asupra procesului decizional pe termen mediu al UE.

Iată cum putem asocia îndeaproape democrația participativă cu un rezultat foarte clar și putem implica proactiv cetățenii în procesul decizional al Uniunii Europene. În plus, aceasta este o modalitate de a plasa cetățenii în centrul Zilei Europei din 9 mai.

Punerea în aplicare a unui astfel de mecanism ar fi ușoară. În primul rând, Acordul interinstituțional „O mai bună legiferare” stabilește procedura prin care se elaborează programul anual de lucru al Comisiei Europene. Acesta ar putea fi revizuit pentru a solicita Comisiei Europene să ia în considerare contribuțiile provenite de la Agora Europeană. Nu ar fi necesară nicio nouă legislație sau modificări a Tratatelor.

În plus, bugetul actual al UE alocă deja fonduri care ar putea fi utilizate pentru organizarea Agorelor Tematice și Europene. În 2019, Comisia Europeană a cheltuit peste un milion de euro pentru Dialogurile cu cetățenii, care ar putea fi modernizate într-un mecanism mai structurat de participare a cetățenilor.

Cetățenii solicită o implicare mai puternică și mai semnificativă, iar noi ar trebui să răspundem în mod pozitiv la solicitarea lor. Acest articol atestă faptul că semnatarii săi au un angajament politic puternic și o viziune clară asupra modului în care se poate atinge acest obiectiv.

Prin urmare, facem apel la alți deputați europeni, la Consiliu și la Comisie, să ni se alăture în susținerea acestui mecanism de democrație directă. Acesta este modul de a ne respecta promisiunile pe care le-am făcut în contextul Conferinței privind Viitorul Europei. Haideți să punem cetățenii în centrul Uniunii de mâine.

Mai multe despre propunerea noastră găsiți aici: https://viitoruleuropei.ro/wp-content/uploads/2022/03/Citizens-Consultations-1.pdf

Autori:
Alin Mituța, MEP
Sandro Gozi, MEP
Danuta Hübner, MEP
Pascal DURAND, MEP
Brando BENIFEI, MEP
Domènec RUIZ DEVESA , MEP
Gwendoline Delbos Corfield, MEP
Damian BOESELAGER, MEP
Helmut Scholz, MEP
Dimitrios Papadimoulis, MEP

N.red. Opiniile autorilor articolului nu reprezintă poziția redacției.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Da! Da! Mai taie din ele, d-le drc

  2. Anul viitor vom avea Statele Unite ale Europei!

    • Federația Europeană mai degrabă.

      Statele Unite ale Europei nu este o denumire acceptată nici de federaliști. Și nu anup viitor. Poate deceniul următor. Sunt mulți pași de făcut – trebuie referendumu în fiecare viitor stat membru al federației.

      De abia ăștia sunt primii pași. Și nu vor vota toți să facă parte din federație inițial. Nici în SUA când s-a constituit federația nu au votat toate statele să intre inițial. Unele au intrat după formarea SUA.

  3. Viitorul Europei trebuie decis de cetățeni (Op-ed)…..ce gluma sinistra :)))))))))))))))

    • Ce ciudă ți-e musiu că lumea nu pune botul la borala hauristă! :)))))

    • Ai vrea să fie decis de Putin poate?

    • Trolilor rusi le recomand calduros Uniunea Euroasiatica.

      Nouă, românilor, ne place in UE, așa imperfecta cum e ea.

  4. Vrem sa stim parerea doamnei cu ursu!

  5. Pe cetățeni nu-i întreabă nimeni nimic niciodată. Altfel nu se ajungea aici. Europa a fost inițial doar o uniune economică și așa ar fi trebuit să rămână

    • Nu ai tu guvern participativ la tine în Rusia, nu știi tu ce-i aia. Avem alegeri europarlamentare din 4 în 4 ani.

  6. Te roade invidia, ai vrea și tu să fii printre ei, dar nu ești suficient de deștept.

  7. Nu s-a mai auzit nimic de implementarea renuntarii la ora de vara. 🙁

  8. Cenzurati putinistilor, cenzurati. Cu cat sunteti platiti?

  9. Rusia putinista dusman al umanitatii!

  10. Sunteti jalnici !Romani de la portile Orientului!