G4Media.ro

VIDEO Un evreu de origine română, implicat într-o campanie împotriva negării Holocaustului:…

Sursa foto: Captură video

VIDEO Un evreu de origine română, implicat într-o campanie împotriva negării Holocaustului: ”Faptul că am supraviețuit a fost pur și simplu un miracol” / La cinci ani a fost luat din ghetoul evreiesc din Cernăuți și urcat într-un vagon de vite

Herbert Rubinstein avea cinci ani când el și mama sa au fost luați din ghetoul evreiesc din Cernăuți și urcați într-un vagon de vite înghesuit care îi aștepta să îi ducă la moarte. Era în 1941, iar românii care colaborau cu naziștii germani adunau zeci de mii de evrei din orașul său natal, situat în ceea ce astăzi este sud-vestul Ucrainei.

Acum el face parte dintr-o campanie de conștientizare a Holocaustului, scrie presa italiană, care citează Associated Press.

„Faptul că am supraviețuit a fost pur și simplu un miracol”, a declarat Rubinstein în timpul unui interviu recent în apartamentul său din orașul vest-german Duesseldorf.

Supraviețuitorul Holocaustului, acum în vârstă de 88 de ani, participă la o nouă campanie digitală numită #CancelHate. Aceasta a fost lansată joi de către Conferința privind revendicările materiale ale evreilor împotriva Germaniei, cu sediul la New York, numită și Conferința Revendicărilor.

Acesta conține videoclipuri cu supraviețuitori din întreaga lume care citesc mesaje de negare a Holocaustului de pe diferite platforme de socializare. Fiecare postare ilustrează modul în care negarea și denaturarea nu numai că pot rescrie istoria, dar perpetuează platitudinile antisemite și răspândesc ura.

„Nu mi-aș fi putut imagina niciodată o zi în care supraviețuitorii Holocaustului să se confrunte cu un val atât de mare de negare și denaturare a Holocaustului, dar, din păcate, această zi a venit”, a declarat Greg Schneider, vicepreședinte executiv al Claims Conference.

„Am văzut cu toții la ce a dus ura necontrolată: cuvintele de ură și antisemitismul au dus la deportări, camere de gazare și crematorii”, a adăugat Schneider. „Cei care citesc aceste postări depravate își pun deoparte propriul disconfort și trauma pentru a se asigura că generațiile actuale și viitoare înțeleg că ura necontrolată nu își are locul în societate.”

Noua campanie digitală a Claims Conference vine într-un moment în care incidentele de antisemitism, declanșate de atacul mortal al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și de campania militară ulterioară a Israelului în Gaza, au crescut din Europa până în Statele Unite și dincolo de acestea, la niveluri nemaiîntâlnite în ultimele decenii, potrivit principalelor organizații evreiești.

 

Hamas și alți militanți au răpit aproximativ 250 de persoane în timpul atacului și au ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili. Se crede că în ele se află încă aproximativ 100 de ostatici și rămășițele a încă 30 de persoane. Războiul continuă și aproape că nu se întrevede niciun sfârșit: Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, afirmă că ofensiva israeliană din Gaza a ucis peste 34 000 de palestinieni, a strămutat aproximativ 80% din populație și a împins sute de mii de oameni în pragul foametei.

Războiul a inflamat tensiunile în întreaga lume și a declanșat proteste pro-palestiniene, inclusiv în campusurile universitare din SUA și din alte părți. Israelul și susținătorii săi au catalogat protestele ca fiind antisemite, în timp ce criticii Israelului spun că acesta se folosește de astfel de acuzații pentru a reduce la tăcere oponenții.

Lansarea campaniei Claims Conference vine, de asemenea, cu doar câteva zile înainte de Yom HaShoah – Ziua de comemorare a Holocaustului în Israel – care va avea loc luni.

Într-unul dintre videoclipuri, Rubinstein citește o postare de ură, pentru a o juxtapune apoi cu mărturia sa personală despre suferințele familiei sale în timpul Holocaustului.

„‘Cu toții am fost înșelați, mințiți și exploatați. Holocaustul nu a avut loc așa cum este scris în cărțile noastre de istorie””, citește el și apoi spune: „Aceasta este o minciună. Holocaustul a avut loc. Din păcate, prea mulți membri ai familiei mele au murit în Holocaust în acest mod”.

Rubinstein continuă apoi să vorbească despre propria sa persecuție în calitate de copil evreu în timpul Holocaustului.

În timp ce era închis în ghetoul din Cernăuți, familia sa a reușit să obțină documente de identitate poloneze false, singurul motiv pentru care el și mama sa au fost scoși din trenul cu vite în 1941.

Au fugit și s-au ascuns în mai multe țări din Europa de Est până la sfârșitul războiului, în 1945. Apoi s-au întors pentru scurt timp în orașul său natal, doar pentru a descoperi că tatăl său, care fusese forțat să se înroleze în Armata Roșie sovietică în timpul războiului, fusese ucis. S-au mutat la Amsterdam, unde mama sa s-a recăsătorit, iar în cele din urmă s-au stabilit la Duesseldorf.

„Am trăit Holocaustul. Șase milioane de oameni au fost uciși. Ura și negarea Holocaustului sunt din nou prezente în societatea noastră de astăzi. Sunt foarte, foarte tristă din această cauză și mă lupt cu toată puterea mea”, spune Rubinstein la finalul videoclipului. „Cuvintele contează. Cuvintele noastre sunt puterea noastră. Ștergeți ura. Opriți ura”.

 

Chiar și la bătrânețe, Rubinstein, care se consideră un optimist, spune că va continua să lupte împotriva antisemitismului în fiecare zi. Și are un mesaj, în special pentru tânăra generație de evrei.

„Nu intrați în panică”, spune Rubinstein. „Binele va învinge. Trebuie doar să faci ceva în acest sens.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...