G4Media.ro

VIDEO: Studii în România, sau în străinătate? Tinerii români preferă mai nou…

VIDEO: Studii în România, sau în străinătate? Tinerii români preferă mai nou universitățile din Olanda. Domeniile de care sunt interesați

Aproximativ 40.000 de tineri români studiază în prezent la universități din străinătate, arată datele UNESCO și alte zeci de mii visează să o facă în viitorul apropiat. O arată prezența masivă a acestora la International University Fair, cel mai mare eveniment educațional din Europa de Est.

Potrivit reprezentanților târgului, aproximativ 30% dintre participanți vor să studieze în altă țară, 20% optează pentru o studii în România, iar 50% vin la un asemenea eveniment indeciși.

Un alt element de remarcat este că numărul celor care caută o universitate din altă țară crește de la an la an, iar de la Brexit, Olanda a devansat Marea Britanie în preferințe.

G4Media a discutat cu Ruxandra Zaharia, PR&Marketing manager a IUF – International University Fair, organizat la începutul acestei luni, la Sala Palatului din București.

”I-am văzut foarte interesați să afle poveștile altor profesioniști din România și să se lase inspirați de experiența lor.

Domeniile cele mai căuate de către tinerii din România sunt cele de business, IT and computer science, marketing, management, drept sau medicină, însă începem să vedem un interes real și către niște domenii, să spunem așa, puțin mai atipice, care cumva se leagă de pasiunile lor…

Așa cum știm, cei din Generația Z caută să își formeze o carieră în ceva care îi pasionează, așa că la IUF, pot afla informații despre criminologie, vinicultură, inginerie aero-spațială și așa mai departe. Adică gama de programe este foarte diversă” spune Ruxandra Zaharia.

Aceasta mai spune că aproximativ jumătate dintre tinerii care participă la acest tip de evenimente, cum sunt târgurile, nu au luat încă o decizie legată de ce vor să studieze, sau unde.

Aproximativ 30% sunt deja deciși să meargă la studii în străinătate și atunci, spune Ruxandra Zaharia, vin la târg, doar pentru a alege o universitate internațională. Alții nu sunt așa deciși, astfel încât pentru ei târgul este și un eveniment de explorare.

”Vin însoțiți de părinți ca să poată lua o decizie mult mai fermă și mai bine documentată, iar 20% sunt convinși să rămână la studii în România și atunci caută programe de studiu pe care le pot avea aici la noi în țară, fie că vorbim de facultăți private, fie că vorbim de facultăți de stat” a adăugat Ruxandra Zaharia.

Ea mai spne că după Brexit, numărul celor care doresc să studieze în Marea Britanie a scăzut, în timp ce numărul celor care preferă Olanda, a crescut. De altfel, numărul universităților britanice a scăzut ca prezență la târg.

”Practic, anul acesta a fost cel mai mare număr de aplicanți în Olanda, din România”, mai spune aceasta, adăugând și că ”pe de altă parte sunt foarte multe oportunități pe care tinerii le au și în România, sunt o serie de inițiative private care aduc la noi în țară facultăți cu model internaținal sau cu diplomă internațională”.

Preferința pentru Olanda ține de beneficii, costuri, modalități și surse de finanțare, dar și de structura universităților, axate pe științe aplicate și cercetare.

Târgul a avut foarte mulți vizitatori și în acest an. De altfel, IUF – International University Fair este cel mai mare eveniment educațional din România și Europa de Sud-Est.

Anual, IUF aduce în același loc peste 100 de expozanți din 15 țări şi peste 23.000 de vizitatori. De 17 ani, The International University Fair (IUF) aduce în fața tinerilor cea mai mare ofertă de studii în străinătate (licență, masterat, doctorat), dar și oportunitatea de a beneficia de consultanță educațională gratuită în cadrul târgului.

Tinerii au avut de ales din peste 5.000 de programe de licenţă, masterat, doctorat şi MBA în domenii precum business şi management, IT, Computer Science, arte şi design, drept, management în industria hotelieră şi turism, matematică, fizică, medicină.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Intrebarea corectă este: bac în România sau muncă în străinătate? Avem cea mai redusă rată de absolvenți de facultate din UE, incluzând și fabricile de diplome.

  2. Cei mai mulți tineri din România cam 80% nu merg la niciun fel de studii superioare.