G4Media.ro

VIDEO ”Stremț 1989” sau Revoluția de la țară. Cum s-a preluat puterea…

VIDEO ”Stremț 1989” sau Revoluția de la țară. Cum s-a preluat puterea de la primărița comunistă: ”În urma unor negocieri simple… Nu mai rețin… una sau două perechi de palme, am convins-o”

Un film documentar realizat de doi foști studenți de la UNATC București în colaborare cu EAT US ALIVE FILM are ca temă principală modul în care s-a derulat Revoluția din 1989 la țară, într-un sat din județul Alba.

Nu lipsesc teroriștii, zvonurile și nici diviziile de tancuri care se îndreaptă spre sat, dovadă că manipulările cu care România a fost înspăimântată au ajuns în cele mai îndepărtate colțuri ale țării.

”Stremț 89”, încearcă să arate cum s-a făcut transferul de putere de la nomenclatura comunistă la niște ”reprezentanți” ai poporului, într-o comună de la țară, acolo unde miza nu mai era controlul politic al noului regim instaurat prin forța maselor. Totul într-o notă de tragi-comedie.

ARVE Error: need id and provider

STREMT 89 from e a t u s a l i v e ° on Vimeo.

Filmul, realizat de Anda Puşcaş şi Dragoş Dulea, este un documentar despre revoluţie, care a reușit să arate ce se întâmpla în 22 decembrie 1989 într-un sat dintr-o țară cuprinsă de euforie, teamă și manipulare.

Anda Pușcaș a povestit pentru G4Media.ro cum s-a născut acest film și ce a vrut să transmită prin el.

”Tata ne-a povestit întâmplările din Stremț de la revoluție, în timp ce ne întorceam cu colegii de facultate de la o filmare pentru școală. Mi s-a părut un subiect inedit, însă dincolo de un film-document, am vrut să fac un portret al celor dragi mie. Filmul mi-e cu atât mai drag acum că bunicii mei nu mai sunt.

E un portret al unor oameni simpli, prinși în mijlocul unor evenimente extraordinare, la care fiecare a reacționat cum a știut. Retrospectiv, întâmplările au avut, într-adevăr, un umor aparte. Însă la momentul acela, nimeni nu ştia ce urma să se întâmple, iar ceva din reticenţa de atunci se simte în unele din interviurile pe care le-am luat.

Cred că dincolo de umorul tragi-comic al întâmplărilor, privitorii rezonează cu sinceritatea şi naturaleţea persoanelor intervietate. Umorul nativ face parte din felul în care acești oameni rezistă la greutățile vieții.

Aveam un an la revoluție, iar Dragoș, împreună cu care am regizat, avea 4 ani. Documentarul nostru e diferit de Videogramele unei revoluții (Andrei Ujică, 1992) sau Timișoara: Decembrie 1989 (Ovidiu Bose Paștină, 1991), însă pentru noi a fost important să consemnăm realitatea trăită de oamenii din Stremț, departe de Timișoara și București, pentru a completa paleta largă de experiențe pe care revoluția a generat-o în țară” a spus Anda Pușcaș.

Printre altele, localnicii din Stremț, eroii documentarului, povestesc experienţele „războinice” din timpul Revoluției din decembrie 89 și cum au luat puterea din mâinile primăriței comuniste.

”Am rugat-o pe primăriță să plece că nu mai avem nevoie de serviciile ei. Dânsa n-a vrut. În urma unor negocieri simple… Nu mai rețin… una sau două perechi de palme, am convins-o”- poveștește unul dintre actorii peliculei.

”Revoluţia la noi a fost o comedie reuşită, zic eu – își amintește un alt personaj al filmului – Femeile îşi făceau griji să nu le fie foame celor care erau „pe front” și le-au făcut sarmale şi le-au trimis oala, că erau de 72 de ore nemâncaţi, nedormiţi.”

Filmul a fost realizat în urmă cu 8 ani, dar a avut o circulație restrânsă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Excelent! Ce interesant! Bravo fetițo!

  2. Excelent!O dovada ca avem studenti valorosi la UNATC si in zilele noastre.Sa-i incurajam cat putem, ca asa va renaste poate peste timp filmul si sufletul bun,autentic romanesti!

  3. Exceptional! Aveam 21 de ani la revolutie (in Tulcea) si atmosfera a fost cam aceeasi.

  4. bravo, l-ai batut pe kusturica.

  5. Superb! Mii de felicitari!

  6. *vor renaste

  7. „…ca vine sfarsitul lumii, la ora 6. Si n-o venit!”

    Antologic 🙂

  8. un film de o autenticitate extraordinara
    absolut superb !

  9. Un film deosebit prin autenticitate si simplitate. Romanii, in marea lor majoritate sunt oameni foarte ok si de buna credinta, pacat ca nu avem liderii pe care poporul asta ii merita.
    PS Cam asa a fost la Revolutia in toate oraselele si satele.