
VIDEO Săptămâna Comediei din Brașov/ Ce transmit tinerii actori, spectatorilor din noua generație: „Atâta timp cât teatrul rămâne sincer și vorbește despre lucruri care-i pasionează, tinerii vor fi atrași de scenă”
Cum poate fi atras publicul tânăr la teatru? Organizatorii și actorii de la Săptămâna Comediei din Brașov au oferit pentru ENTR cîteva răspunsuri.
Pentru a înțelege mai clar relația actuală a tinerilor cu teatrul, ENTR a stat de vorbă cu doi actori și cu directorul de comunicare al acestui festival.
Paula Artin, Communication Manager, a relatat despre metodele prin care atrage publicul tânăr spre teatru: „Săptămâna Comediei include foarte mult activități dedicate tinerilor și chiar copiilor, de la animații la teatru stradal sau teatru de păpuși; în general ne axăm pe expunerea copiilor la artele spectacolului de la vârste mici. Pe lângă asta, festivalul colaborează cu voluntari, de regulă liceeni, cărora le oferim acces gratuit la spectacole. În acest an, printre voluntari sunt și 16 tineri din Trupa de Teatru Amprente din Brașov. Ei sunt și voluntari ai Teatrului Sică Alexandrescu și ne bucură foarte mult implicarea lor”.
În plus, Paula a explicat cum au loc dese colaborări cu tineri actori. Spre exemplu, în 2024, festivalul a colaborat cu o trupă de teatru de liceeni din Brașov, care a făcut un spectacol de improvizație în aer liber. Tot ei au montat un spectacol pe scena din Parcul Central al orașului. De asemenea, festivalul facilitează accesul tinerilor la spectacolele de teatru prin reduceri oferite elevilor și studenților.
Perspectiva Paulei în legătură cu relația dintre tineri și teatru este una optimistă. Ea consideră că tinerii din Brașov participă din ce în ce mai mult la evenimente culturale locale, spunând că acestea sunt benefice în procesul lor de maturizare: „Eu o văd ca pe o formă de curiozitate binevenită și poate un escapism al tinerilor în cultură și artă, și cred că e un trend care își va lăsa urmele pe generațiile mai mici, contribuind în mod nonformal la educarea lor. Speranța e că va continua și în viitor această apropiere a tinerilor de zona culturală și de teatru”.
Ștefan Voicu și Matei Constantin, doi tineri actori prezenți la festival, vorbesc despre cum văd ei relația tinerilor cu teatrul dintr-o dublă perspectivă: cea a experienței pe scenă și cea a generației din care fac parte. Ștefan este actor colaborator al Teatrului de Comedie din București și parte din asociația Efectiv. În cadrul Săptămânii Comediei 2025, a jucat în cele două spectacole prezentate de Teatrul de Comedie, Billy Șchiopul (r. Vlad Massaci) și Visul unei nopți de vară (r. Alexandru Dabija).
El îi sfătuiește pe tineri să vadă teatrul dincolo de jocul scenic, subliniind importanța de a înțelege procesul de construcție a unui personaj, relația cu ceilalți actori și cu regizorul. În plus, spune el, mentorii sunt importanți – Gabriel Spahiu, actor și profesor la UNATC, a fost primul profesionist din acest domeniu care l-a influențat pe Ștefan. Ca debutant, acest tip de mentori te ghidează să înveți cum să abordezi un personaj și să tratezi repetițiile cu seriozitate, dar o carieră se construiește, spune el, prin pasiune: „Am văzut mult teatru înainte să-l facem. Atâta timp cât teatrul rămâne sincer și vorbește despre lucruri care-i pasionează, tinerii vor fi atrași de scenă”. Despre implicarea actorilor în probleme sociale, Ștefan crede că cei cu notorietate ridicată au șansa să creeze punți de dialog între oameni prin împărtășirea propriilor valori cu publicul.
Matei Constantin este actor angajat al Teatrului Bulandra din București. El a jucat în spectacolul Obiceiuri necurate (r. Mihai Constantin) prezentat în cadrul festivalului. Sinceritatea față de ei înșiși, spune Matei, e esențială pentru tinerii care-și doresc să devină actori, întrucât ea reprezintă un atribut indispensabil oricărui artist. În interviul acordat ENTR/G4Media, el afirmă că vizibilitatea în mediul online îi obligă pe actori să fie responsabili și atenți la mesajele pe care le distribuie. În opinia lui Matei, festivalul Săptămâna Comediei atrage public tânăr prin spectacolele pe care le prezintă. Concomitent, regizorii și actorii joacă și ei un rol important: „Cred că e treaba noastră ca actori, prin piesele pe care le jucăm, să mai aducem oameni înapoi spre teatru”.
Spectacolul regizat de Florin Coșuleț, Steaua fără nume, al Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov s-a bucurat de un public numeros și foarte inimos. În distribuția acestuia sunt, în mod excepțional, patru tineri liceeni din oraș, parte a trupei de teatru Amprente, care s-au armonizat cu actorii profesioniști – colegii lor de scenă.
Ultimul spectacol jucat în cadrul festivalului, Moarte la teatrul de revistă, scris și regizat de Gabriel Sandu, a atras un număr ridicat de tineri în sală. Trupa tânără a Teatrului „Stela Popescu” din București a adus la Brașov un spectacol dinamic, volubil, care a impresionat prin coregrafie, scenografie și costume. El vorbește despre ideile contradictorii dintre vechi și nou, despre cum aceste două lumi se pot asculta și învăța reciproc, despre temeri și vulnerabilitate, despre ceea ce oamenii ascund dincolo de fațadele profesionale. „Nu putem construi ceva nou fără să ne știm trecutul”, dar „nu putem inova dacă nu avem curajul să acceptăm trecutul și să privim spre nou” este un schimb de replici la care publicul a reacționat cu un zâmbet reținut.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.