G4Media.ro

VIDEO România conduce cel mai important proiect paneuropean de cercetare, după Laserul…

VIDEO România conduce cel mai important proiect paneuropean de cercetare, după Laserul de la Măgurele. DANUBIUS-RI studiază sistemul fluviu-deltă-mare

“Încercăm să schimbăm modul de a gândi al oamenilor de știință”, prin conectarea cercetătorilor din domeniile științele vieții, științele pământului, inginerie, științe sociale și economice. Explicația vine de la Adrian Stănică, coordonatorul DANUBIUS-RI, primul proiect european care va studia sistemul fluviu-deltă-mare, pentru a da soluții practice de combatere a inundațiilor, a poluării sau a schimbărilor climatice. Într-un interviu acordat Edupedu.ro, Stănică a vorbit pe larg despre cel mai important proiect de cercetare din România după Laserul de la Măgurele.

DANUBIUS-RI, cel mai important proiect de cercetare din România după Laserul de la Măgurele, este în valoare de 230 de milioane de euro, reunește 11 țări europene pe care le și coordonează și are ca termen de dezvoltare anul 2026. În prima fază, numită DANS, are loc construcția celui mai mare laborator românesc de studiere a mediului și a vieții, la Murighiol, în Delta Dunării.

  • DANUBIUS-RI a fost declarat de Guvernul României “proiect strategic de importanță națională” în octombrie 2014 și este parte din Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014-2020 aprobată de Executiv. Tot atunci, Camera de Comerț Americană în România (AmCham) a desemnat DANUBIUS-RI prioritate de țară, într-un raport numit Priorități pentru România 2020

În perioada cât România va deține președinția UE, este planificată depunerea la Comisia Europeană a studiului pentru construirea celor 3 componente românești din proiectul internațional: studii de fezabilitate pentru Hub-ul de la Murighiol, pentru supersite-ul Deltei Dunării și pentru Centrul de date de la Galați.

Hub-ul general al proiectului internațional va fi la Murighiol – Tema principală de cercetare, impactul asupra comunității și costuri

Proiectul DANS este contribuția românească adusă proiectului DANUBIUS-RI, a explicat pentru Edupedu.ro Manuela Sidoroff, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice. “Problema centrală de cercetare care va fi abordată în Delta Dunării, dar care nu este singura, este problema eutrofizării. Este foarte serioasă, partenerii din consorțiul DANUBIUS-RI sunt de acord că aceasta este problema centrală și este nevoie de unirea tuturor forțelor pentru a o rezolva”, a precizat Sidoroff.

“Noi țintim să fie și principalul centru care să găsească soluții în problema extrem de complexă a eutrofizării. Dacă găsești soluții la capătul Dunării, soluția asta se poate aplica oriunde în lume. Deci probleme legate de fluxurile de materie, mai ales de azotați, care duc la exploziile algale în anumite condiții de temperatură; în momentul în care aceste alge putrezesc, descompun oxigenul din apă și duc la sufocarea vieții care există în partea de jos”, a explicat pentru Edupedu.ro Adrian Stănică, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar).

Citește tot articolul pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Sunt multi termeni greu de crezut in acest articol, termeni care suna complet inventati si care nu exista in realitate.

    „Hub-ul de la Murighiol”
    „supersite-ul Deltei Dunării”
    „Centrul de date de la Galați”
    „Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare”
    „Guvernul României”

  2. Bravo Pongo!! Cred ca este primul proiect adevarat din Romania de cand suntem stat membru UE.
    Felicitari! M