G4Media.ro

VIDEO Rimetea sau cum ar trebui să arate turismul rural. Locul din…

VIDEO Rimetea sau cum ar trebui să arate turismul rural. Locul din Transilvania unde localnicii spun că soarele răsare de două ori

Localnicii din Rimetea (județul Alba), spun că la ei soarele răsare de două ori. Prima dată răsare de dimineață, apoi intră din nou, pentru o oră, în spatele Pietrei Secuiului, un munte de stâncă, la poalele căruia se află satul. Acesta este unul dintre primele lucruri pe care le află un turist care calcă pe acolo.

Comuna, locuită în majoritate de maghiari, a reușit să atragă după pandemie, un număr record de turiști, atât români cât și din Ungaria.

Turiștii maghiar pot veni pe autostradă, în câteva ore, până la Aiud, de unde mai au de străbătut doar 26 de kilometri, printr-un peisaj stâncos, impresionant, care se transformă la un moment dat în niște chei înalte.




Pe lângă Rimetea, care este centrul, comuna mai are un sat: Colțești. Ambele sunt la mare căutare printre turiști și amatorii de parapantă.

Numărul de pensiuni este greu de precizat, în condițiile în care nu sunt clasificate. Cert este că cele mai multe case arată ca niște pensiuni și pot oferi, la nevoie, cazare în regim privat.

”Stăm la o pensiune. Suntem 3 persoane, doi adulți și un copil. Am plătit 400 de lei pe noapte în weekend pentru o cameră cu trei paturi și am avut mic dejun și cina incluse pentru toată familia. Nu consider că este mult, raportat la alte zone în care am fost” spune un turist venit din București, a cărui familie s-a îndrăgostit în timpul pandemiei de zona muntoasă a județului Alba.

Simon Agneta este studentă și a venit cu prietenii dintr-un oraș maghiar, apropiat de granița cu România, pentru parapantă. Spune că se simte extraordinar la Rimetea: ”Aceste case tradiționale, păstrate într-o formă impecabilă, muntele acesta, zborul pe deasupra văii și muntelui, ce să vă spun? Este foarte frumos, poate că lipsește totuși ceva: un SPA și cred că nu ar egala ce este aici nici o destinație din Ungaria”.

parapanta g4media rimetea turism

În 1999, comuna a primit premiul Europa Nostra pentru casele vopsite în alb și verde, inspirate de arhitectura săsească și renovarea unor dintre ele a fost sprijinită în trecut și de Administrația Sectorul V din Budapesta.

Aproximativ 130 de gospodării au primit finanțări lunare pe baza a 3 condiții, toate ținând de păstrarea aspecului caselor și de situațiile în care pot fi aduse modificări.

rimetea alba turism

Oamenii mai remarcă faptul că în comună nu s-au construit imobile noi, în dezacord cu aspectul urbanistic al zonei, locuitorii preferând să investească și să renoveze clădirile vechi.

Turiștii au adus în comună și dezvoltarea unor mici afaceri. În centrul comunei Rimetea a apărut un restaurant, cafenele, magazine de suveniruri, iar produsele tradiționale cum ar fi kurtoskalacs sau langoș la prețuri mult mai mici decât în oraș, adună la coadă zeci de turiști.

În pandemie, comuna a avut una dintre cele mai mari rate de vaccinare din țară, administrația locală explicându-le oamenilor că măsura este necesară inclusiv pentru redeschiderea afacerilor turistice.

Și în celălalt sat, Colțești, există un restaurant care atrage foarte mulți turiști datorită peisajului și mâncărurilor de inspirație maghiară. Acolo este aproape imposibil să găsești o masă liberă în weekend, rezervarea fiind necesară cu câteva zile înainte.

Cetatea colțești rimetea

Tot în Colțești, cea mai importantă atracție este însă cetatea de piatră de deasupra satului. Se numește Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești și este o destinație perfectă pentru o drumeție de o jumătate de zi.

A fost ridicată la înălțime după invazia mongolă din 1241, care a pârjolit toată Transilvania. Cetatea a fost confiscată de Matei Corvin, dată voievodului Transilvaniei și apoi returnată nobililor locali. În 1514 a fost devastată în timpul răscoalei lui Gheorghe Doja.

Lovitura de grație a fost dată însă de trupele imperiale austriece, care au distrus-o la 1703, când nobilimea din zonă s-a opus anexării Transilvaniei de către Casa de Austria.

Acum este vizitată aproape zilnic de turiști. Este la o oarecare distanță față de sat, nu este amenajată, asta deși găurile din pereții exteriori se deschid de la o înălțime periculoasă. De asemenea, de menționat că nu se percep taxe de vizitare.

 

Din Rimetea mai există trasee spre Colții Trascăului dar și spre zonele împădurite și muntoase din jurul satului.

Accesul se poate face ușor din Alba Iulia, prin Aiud, sau din Cluj-Napoca (aproximativ o oră de condus).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Am fost acolo, e super. si am urcat pe muntele ala. evident, in varf piatra era vopsita in culorile ungariei. nu ne lasam de magarii.