G4Media.ro

VIDEO Proiect pilot pentru Piața Obor din București, creat de 3 tineri:…

Foto: Cristian Croitoru, Monica Pârvu și Nona Rotariu,, inițiatorii proiectului pilot, denumit de ei „Green Wave”, o stație de comport pentru Piața Obor din București

VIDEO Proiect pilot pentru Piața Obor din București, creat de 3 tineri: o stație de compost pentru resturile de la legume și fructe, care se aruncă pe jos. 50% din gunoaie ar deveni îngrășământ pentru sere/ Costuri, finanțare și blocaje

Un proiect pilot pentru realizarea unei stații de compost pentru deșeurile biodegradabile provenite de la resturile de legume și fructe, care se aruncă zilnic în Piața Obor din Capitală de către comercianți, a fost inițiat de 3 tineri voluntari. Pentru ca ideea lor să fie pusă în practică ar fi necesare containere unde s-ar strânge gunoaiele, dar și o stație de compost care s-ar crea în apropiere. Investiția necesită în jur de 275.000 de euro, bani ce se pot accesa de către administrația publică locală din fondurile europene nerambursabile pentru orașe verzi.

În practică, serviciul de salubritate, aflat deja în contract cu primăria Sectorului 2, ar încărca deșeurile depuse în containere și le-ar duce direct la fabrica de compost, care, pentru a fi înființată, ar necesita un spațiu de doar 1.000-2.000 mp. Nu stația de compost ar ocupa cea mai mare parte din suprafața, ci materia rezultată, compostul, care după prelucrare se transformă în îngrășământ ecologic, fără pesticide, și ar putea fi refolosit în agricultură, spun inițiatorii.

Astfel, deșeurile biodegradabile din Piața Obor nu ar mai ajunge la groapa de gunoi Eco Sud, singura soluție de evacuare a gunoiului a Bucureștiului, unde în prezent se aruncă la grămadă resturi de toate felurile. Mai mult, îngrășământul s-ar întoarce la comercianții din piață sau la cei care vor adera la o coorperativă agricolă, și astfel deșeurile vor fi valorificate.

Nona Rotariu, Cristian Croitoru și Monica Pârvu, cu vârste între 33-37 de ani, au concurat cu proiectul pilot, denumit de ei „Green Wave”, la un hackathon pentru orașe verzi, organizat de UrbanizeHub, iar soluția a primit mențiune pentru inițiativă sustenabilă. Acum, câștigătorii trebuie să meargă cu propunerea la Primăria Sectorului 2, care ar putea atrage fonduri europene pentru implementarea stației de compost.

Cum ar arăta stația de compost, propunerea pentru Piața Obor din București. Sursa FOTO: Echipa Green Wave

În România mai există doar trei stații de compost, la Oradea, Arad și Sibiu, care însă nu revând produsele rezultate, din lipsă de legislație. În Europa, reutilizarea deșeurilor biodegradabile este regula.

„Am făcut o cercetare de piață și am văzut că există peste 50% din deșeurile biodegradabile aruncate la groapa de gunoi, iar gropile de gunoi din România sunt suprasaturate, ceea ce ne face să ne gândim că trăim în poluare și ne-ar ajuta foarte mult să mâncăm sustenabil și să avem o trasabilitate a legumelor și fructelor”, a afirmat pentru G4Media.ro Nona Rotariu, project manager.

Ca și proiect pilot, organizația nonguvernamentală pe care o vor înființa inițiatorii proiectului, pentru a pune „pe picioare” inițiativa, va avea un parteneriat cu Piața Obor și cu asociația de compost, care este deja existentă.

”Primăria este cointeresată să preia acest proiect pentru că a aderat la acest programul de sustenabilitate a celor 100 de orașe. Noi dacă vom pune niște containere, vom putea prelua deșeuri în limita a 10 tone pe săptămână, iar parteneriatul și cu cooperativa agricolă ne va ajuta să depozităm acele deșeuri și stația de compost ne-ar ajuta să le compostăm și să le transportăm în produs finit.”, a mai spus Nona Rotariu.

În cercetarea lor, inițiatorii au mai identificat și că stațiile de compost existente în România, din Oradea, Arad și Sibiu, sunt toate pe pierdere. „Acestea au fost făcute cu fonduri europene, o suma mare de 46 mil de euro”, a spus project managerul.

O problemă și mai mare este lipsa legislației pentru vânzarea de compost, spun tinerii, însă au găsit o soluție de avarie, care să nu necesite altă lege. „În România nu avem o legislație care să ne ajute în acest sens, nu avem nici brete, ceea ce ne-ar face pe noi să credem că un ONG este mai eficient. Practic într-o cooperativă agricolă vom avea acces direct la fermieri și vom putea prelua acele deșeuri din Piața Obor, ca proiect pilot, și să le tranformâm în pâmânt de flori și, ulterior, ca și scalabilitate a ideii de business să implementăm acest proiect pilot și în alte orașe din România și să putem vinde și valorifica acel compost pentru sere și de ce nu pentru legume și fructe.”, a mai afirmat Nona Rotariu.

INTERVIU VIDEO:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cât de simplu ar fi, dar nesimțirea administratorilor piețelor este imensă!
    În primul rând ei ar fi trebuit să aibă inițiativa asta!