G4Media.ro

VIDEO Premierul Ciolacu: Avem un paradox aberant – cea mai mare impozitare…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

VIDEO Premierul Ciolacu: Avem un paradox aberant – cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar cea mai mică taxă pe capital

Premierul Marcel Ciolacu a lansat luni încă un atac la mediul de afaceri și a acuzat presupusele ”interese ale unor grupuri nemulțumite că fac profituri nu de miliarde de euro, ci doar de sute de milioane de euro”. Ciolacu a anunțat în debutul ședinței de guvern că executivul își asumă luni răspunderea pe proiectul de lege cu creșteri de taxe și reforme ale administrației publice.

Pachetul include și o taxă nouă de 1% din cifra de afaceri a marilor companii cu afaceri de peste 50 de milioane de euro. Mediul de business a criticat dur măsura.

Șeful guvernului a vorbit și despre paradoxul faptului că România are cea mai mare impozitare a muncii și taxe mici pe capital, dar nu a anunțat nici o reducere a impozitelor pe muncă.

”Acesta e actul pe care am decis să-mi asum răspundere în parlament. România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB. Bugetul se bazează pe taxe, consum și investiții publice. Avem un paradox aberant: cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar cea mai mică taxă pe capital. Ca premier eu sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulțumite că fac profituri nu de miliarde de euro, ci doar de sute de milioane de euro. Și există un interes vital, sp nu ajungem la stoparea fondurilor europene și a reformelor din PNRR”, a spus Ciolacu.

Guvernul a eliminat din proiectul de lege privind măsurile fiscale una din reformele din administrația locală, potrivit noului proiect publicat de executiv. E vorba despre prevederea din proiectul inițial, care spunea că administrația locală (primării, consilii județene) nu pot cheltui mai mult de 2,5% din veniturile proprii pentru concerte, festivaluri, zilele localității etc.

Astfel, în proiectul inițial publicat pe 19 septembrie de Ministerul Finanțelor, la articolul Art. XXIX era stipulat că :

”Începând cu exercițiul bugetar al anului 2024, la elaborarea și aprobarea bugetelor locale, cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale aferente capitolului bugetar ”Cultură, Recreere și Religie” nu pot depăși 2,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent. La determinarea procentului de 2,5% aplicat asupra veniturile proprii nu se includ cheltuielile destinate activităților sportive, recreative precum și instituțiile publice de cultură indiferent de natura acestora și forma lor de organizare. Cheltuielile cu activitățile sportive trebuie să aibă bugetele de venituri și cheltuieli aprobate prin hotărâre distinct de către autoritățile publice locale/județene precum și grilele de salarizare pentru întreg personalul care deservește activitatea sportivă. Nu se includ de asemenea cheltuielile aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile”.

Acum, acest procent a dispărut din noul proiect de lege.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Avem un număr mare de buzați pe drojdie!

  2. …si cei mai multi corupti, si cei mai multi plagiatori in functii de conducere, dle CiolaNu

  3. Bulgaria Impozitul pe dividende este de 5% – Romania 10%
    Bulgaria Impozit pe profit de 10% – Romania 16%
    Bulgaria TVA – 20% – Romania 19%
    Bulgaria impozit pe venit 10% – Romania 10%
    Bulgaria contributia asig. sociale 25% – Romania 25%
    Bulgaria asig de sanatate 8% – Romania 11%

    Acum stau eu si ma intreb: cum poate Bulgaria sa colecteze 32% din PIB in conditiile astea, dom’ Ciolacu, iar noi doar 27%? Ca au taxe egale sau mai mici decat noi, cu exceptia unui precent la TVA. Cum vine minciuna aia ca avem cea mai mica taxa pe capital din Europa?

    Nene Ciolacu, poti sa urci taxele pana la cer. Daca nu digitizezi ANAF-ul si nu incepi sa faci ceva cu sumele alea colosale de TVA necolectat la buget, tot ce faci tu e frectie la picior de lemn.

    Plus ca omori si economia si investitiile, daca vrei musai sa taxezi capitalul ca in Germania. Nu mai vine nimeni aici. Ca noi avem de recuperat enorm fata de Germania.

    • A, sa nu uit. Si furati naibii mai putin. Vorbeste cu Buzatu si compania sa se multumesca si ei o vreme cu 5%.

    • Si in Bulgaria se fura, si in Bulgaria se minte si se colecteaza selectiv taxele dar proportia este diferita este ca in Ro exceptiile astea sunt reguli.

      Pentru ca am pierdut un element important LCK acum coruptia huzureste la noi.

      Tri bubite ar trebui ars pe rug.

      Iar JK obligat la penitente zilnice si nici o demnitate publica dupa cele 2 mandate de rusine ca Presedinte al RO

  4. C teatru, de parca nu tot PSD a marit in 2018 taxarea pe munca sau se face ca nu stie?

  5. Și cea mai mică colecție și cea mai mare mafie și cea mai mare incompetență administrativă!

  6. Ca să înțelegem, este ca și cum Ciolacu ar fi constatat: avem un paradox aberant – cea mai mare impozitare a covrigilor, dar cea mai mică taxă pe făină. Măi revoluționare covrigar, dacă la impozitarea excesivă a muncii adaugi și o creștere a taxării capitalului, nu rezultă o și mai mare impozitare a muncii?

  7. Bre nene ciolacule si cine e de vina????

    Cati angajati ai la Stat si cati in privat???
    Cat e salariul la Stat si cat ecel la privat???

    Nene ciolacule matale vrei sa omori de tot privatul???? Si atunci de unde o sa multi venturi???? De la bugetari????

    Conul Ciolacule esti departe de intelegerea problemei. Nu ma Mira la cata sxoala are!

  8. Paradoxul si aberatia e ca platim de 3 ori asigurare pentru acelasi lucru. Paradis fiscal o fi in capul lui, in romania sigur nu e.

  9. USR-ul e de vina, ca doar sunt la putere de 30 de ani.

  10. Și rezolvăm paradoxul prin faptul că nu umblăm la impozitarea muncii ( care chiar că este strigător la cer ) dar mai dăm și un impozit pe capital. Logic, nu ?