G4Media.ro

VIDEO Povestea unui tânăr diagnosticat în România cu o boală incurabilă și…

Sursa foto: arhiva personală Giancarlo Cristea

VIDEO Povestea unui tânăr diagnosticat în România cu o boală incurabilă și care acum primește canabis prescris de medic în Marea Britanie: „Am început să mă tratez ilegal” / „După o campanie foarte agresivă a unor organizații, aici s-a legalizat consumul medicinal”

Giancarlo Cristea a fost diagnosticat cu o boală incurabilă în urmă cu aproximativ 13 ani, care i-a transformat viața într-un calvar și pentru care, spune el, niciun tratament clasic nu a dat rezultate. Dintr-o întâmplare a descoperit că îl ajută canabisul, iar în primii ani l-a procurat ilegal. A emigrat în Marea Britanie, unde a militat, alături de membrii unor ONG-uri, timp de câțiva ani pentru legalizarea canabisului medicinal. Campania, care a fost „foarte agresivă”, a avut în cele din urmă succes, iar acum urmează un tratament cu canabis, prescris de medic.

  • Notă: Dezbaterea privind utilizarea canabisului în scop medicinal nu se poartă numai în România, ci este prezentă și în alte țări europene. Proiectul editorial ENTR, care include publicații media din cinci țări, abordează tema în fiecare din aceste țări în săptămâna 8-12 august.

Giancarlo Cristea a povestit într-un interviu pentru G4Media.ro/ENTR experiența sa ca pacient.

„Eu m-am îmbolnăvit de boala Crohn, care este o boală autoimună, incurabilă, care afectează în principal sistemul digestiv. M-am îmbolnăvit în 2007. Nu am primit un diagnostic corect până prin 2009-2010. În tot acest timp, am urmat o groază de tratamente greșite, pentru alte boli pe care doctorii credeau că le am. Într-un final, după diagnostic, am început și tratamentul pentru boala Crohn, tratamentele, pentru că am urmat numeroase tratamente fără succes, de la steroizi, imunsupresoare, o groază de medicamente. Luam la un moment dat undeva la 70 de pilule pe zi”, spune tânărul.

Giancarlo Cristea a explicat care sunt simptomele acestei boli, din cauza cărora viața sa devenise un calvar: „Boala Crohn se manifestă prin dureri abdominale severe, sângerări, inflamație la nivelul intestinelor, lipsa poftei de mâncare. Nu poți să mănânci nimic. Vomitam încontinuu, zilnic și eram nevoit să mă duc la toaletă între 50 și 100 de ori pe zi, deoarece aveam diaree continuu, ani de zile. Din cauza asta am ajuns să cântăresc undeva la 40 de kilograme. Minimum am avut 39 de kilograme la 1,70 înălțime, ca să vă faceți o idee. Acum am 68 de kilograme.”

Acesta mai spune că, tocmai din cauza bolii, a putut să lucreze doar sporadic, astfel că nu avea vechime pe Cartea de muncă și din acest motiv tratamentul său nu era decontat de casa de pensii:

„Eu plăteam undeva între 15 și 20 de milioane (1.500 – 2.000 RON, n.red.) lunar pentru tratamentul pentru boala Crohn, care nu era decontat pentru mine, deoarece, având în vedere că am boala Crohn de la 20 de ani și din cauza bolii am putut să muncesc sporadic, cu multe întreruperi și, automat, nu aveam vechime pe cartea de muncă și asta s-a răsfrânt din păcate asupra posibilității de a deconta tratamentul.”

El precizează că, la un moment dat, când a apărut un tratament inovator, a încercat să obțină prescripție pentru acesta, însă i s-ar fi cerut „șpagă”. Acesta ar fi fost și motivul care l-a determinat să emigreze.

Când încă era în România, printr-o întâmplare, a fumat o țigară cu canabis de la un prieten și astfel ar fi descoperit efectele canabisului asupra simptomelor bolii sale. După această întâmplare, a început să-și procure canabis ilegal, povestește tânărul.

„Am început prima dată să mă tratez cu canabis când eram în România. Desigur, era un canabis procurat ilegal, nu era același tip de tratament de care beneficiez acum, legal și pe prescripție de la doctor. Cred că undeva în anul 2013-2014 am încercat prima oară, printr-o totală șansă, pot să spun, și atunci am observat pentru prima oară efectele canabisului, iar tratament legal cu canabis primesc în Marea Britanie începând cu septembrie 2019”, spune Giancarlo Cristea.

Atunci când a ajuns în Marea Britanie, nici în regat nu era legală utilizarea canabisului în scop medicinal, însă mai multe organizații ale pacienților au dus o campanie chiar agresivă, care în final a determinat legalizarea acestuia.

„Când am ajuns aici, canabisul avea același statut legal pe care îl are și în România. Am continuat să mă tratez ilegal cu canabis pentru o vreme, însă în același timp, am reușit să iau contact cu niște organizații de activiști care militau pentru legalizarea canabisului în scop medicinal pentru pacienți ca mine, care nu și-au găsit remediul în niciun alt tratament disponibil pe piață. Împreună cu aceste grupuri de activiști, am militat, am ieșit în stradă timp de trei ani și, desigur, împreună cu o campanie foarte agresivă în mass-media, condusă de aceste organizații, campanii care au scos în față pacienți cu boli foarte grave, unii cu boli terminale, unii chiar copii cu epilepsie și alte boli foarte, foarte severe, care aveau nevoie de acest tratament. Și într-un final, cu eforturi uriașe, s-a legalizat în Marea Britanie, dar în continuare accesul la canabis nu e foarte ușor”, afirmă Giancarlo Cristea.

canabis medicinal
Sursa foto: arhiva personală Giancarlo Cristea

Acesta spune însă că foarte rar tratamentul cu canabis este decontat, iar cei mai mulți pacienți primesc prescripție medicală în sistemul privat. Pe Giancarlo Cristea, tratamentul l-a costat la început circa 300 de lire sterline pe lună, însă pe măsură ce simptomele bolii s-au ameliorat și cantitatea de canabis consumată s-a redus, astfel că acum costurile sunt la jumătate.

„Am fost văzut de un medic în sistem privat, i-am povestit despre experiența mea cu canabis, i-am povestit despre experiențele mele și, după un consult normal, cum ai și cu orice alt doctor și la spital, doctorul a concluzionat că da, sunt eligibil pentru a primi canabis. Aici, canabisul medicinal se prescrie în trei forme: ulei pentru a fi folosit pe cale orală, ulei sau creme pentru a fi folosite pe piele, dacă ai anumite boli de piele ce pot fi tratate cu canabis și floare uscată de canabis, care se folosește exclusiv cu un dispozitiv de vapare, adică nu se fumează. Nu este legal să fumezi, adică nu pot să-mi fac o țigară cu canabis și să o fumez. Nu este considerat legal, nu este considerat medicinal”, mai spune tânărul.

În anul 2017, el a fost diagnosticat și cu fibromialgie, iar în prezent spune că ține sub control simptomele ambelor boli doar cu canabis.

Context. Un proiect de lege pentru utilizarea canabisului în scop medical în România a fost inițiat încă din decembrie 2019 de zeci de parlamentari de la toate partidele, însă nu a fost dezbătut niciodată în Parlament. Proiectul a trecut de Senat prin adoptare tacită, iar la Camera Deputaților a rămas în sertar la comisii.

Abia în martie 2021 Guvernul a trimis punctul de vedere, care este negativ, argumentat în peste 20 de pagini.

În cea mai recentă poziționare a autorităților de la București, de la sfârșitul lunii iulie 2022, ministrul Sănătății declara cu referire la legalizarea canabisului în scop medical:

„E vorba despre respectarea legislației europene în materie. Noi avem o agenție în Europa, Agenția Europeană a Medicamentului, și în momentul în care orice derivat de canabis va primi autorizare de utilizare la anumite categorii de pacienți, așa cum primește orice alt produs farmaceutic, că ne referim la produse farmaceutice, bineînțeles că și România se va adapta legislației europene în domeniu. (…) Noi așteptăm punctul de vedere al Agenției Europene a Medicamentului.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. „Incurabila” = boala din care sa-i mulgi o viata, in general, bani de la Stat. Mai jale cand nu -s ‘tratate’ cu bani de la Stat. Industria Pharma, Demonul Nr. 1.

    V-am tot scris, G4media nici nu permite un scroll indefinit, cronologic, dupa nr. de comentarii, sau macar dupa nr. de vizualizari. Zero noima. Ma bucur ca dupa 3 ani de truda, ati inceput sa abordati subiectul.

    Da, canepa este dusmanul nr. 1 al bolilor autoimune, bolilor in general(mai putin schizofrenie), si, in special, al Industriei Pharma, Demonul Nr. 1.

    • Ce i”ndustrie farma” bai băiatule? Și care piața? Statele civilizate au legalizat consumul medicinal.
      Rusia nu e piață pentru i”ndustria farma” și nici celelalte state rusesti precum România sau Ungaria. În plus „industria farma” evita tarile astea pentru ca au preț impus.
      Deci 90% din piață are acces. Doar statele medievale, hauriste, rushiste au interdicție.
      În ruzzia ai 15 ani pârnaie pentru 1 gram de ulei CBD.

  2. Epigenetica bate la curul gol genetica. Cand veti intelege asta, veti inceta sa mai acuzati Universul de Nedreptate si veti lua atitudine. Mediul este totul. Aerul este un fluid, chiar daca nu-l vezi. Extrapolati si va tratati.

  3. Atentie, iarba provoaca lacomie, accentueaza reptila din tine.

  4. Ori e democratie, ori nu mai este… religiosii se drogheaza cu tamaie, eu vreau sa trag canepa, fumatorii trag tutun.

    • Corect spus 0l0 !

    • #Alex Nu crezi,dar macar ai incercat metoda asta ilegala? Si din ce stiu,CBD-ul e legal in romania,sunt magazine cu asa ceva

  5. Ce a vrut sa zica poetul : Fiecare boala are un motiv precis, inclusiv o gena corupta.

    Plecati de la ideea ca ‘esti ceea ce mananci, bei, respiri, misti’. Pare truism dar nu numai. N-o luati d’agata ca o sfarsiti ca Agatha.

  6. Nu am incredere nici in spusele baietasului nici im reteta prescrisa in Anglia, daca se dovedeste a fi adevarat. Eu am boala Crohn si nu cunosc nici un studiu care sa faca legatura intre Crohn si canabis. Povestea de cartier xu marihuana fumata la colt de bloc e buna pentru versuri hip hop nu bagata la treburi medicinale

  7. Stai in casa si ingrijeste un bolnav de cancer fara terminala cu dureri atroce. Te roaga sa-i dai orice chiar si un ciocan in cap numai sa se termine odata.

  8. Ești oarecum defazat sau nou în AUR. Vezi ca și Simion tot pentru asta militează (printre altele).
    În fine, cu alt scop -e inlllin aur find traficanți de droguri – apoi propaganda rusracs anti-fatma.

  9. Urgent, Organizatii din Romania trebuie sa ofere suport financiar pentru amenzile primite de protestatari !

  10. @Micky – Ia aminte postacule mishu la ce spune George. Nu iti doresc sa ai grija de un bolnav de cancer in faza terminala, iar bolnavul sa mai fie si o persoana apropiata sufleteste de tine.
    @George – Hai mai George ca m-ai intristat, mi-ai adus aminte de vremuri tragice.